Αρχική πολιτική Συμμαχικό «βρείτε τα» ενόψει Μαδρίτης

Συμμαχικό «βρείτε τα» ενόψει Μαδρίτης

Οι «σύμμαχοι» πιέζουν την Ελλάδα να μην αντιδράσει σε ενδεχόμενες τουρκικές προκλητικές ενέργειες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη να πλησιάζει και την Τουρκία να έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας των νησιών του Αιγαίου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μπει σε αγώνα δρόμου για να προλάβει να επικοινωνήσει τις ανησυχίες της στους «συμμάχους». Υπενθυμίζουμε πως η εν λόγω Σύνοδος Κορυφής αφορά κυρίαρχα την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών στη συμμαχία η οποία όμως συναντά αντιστάσεις από μεριάς Τουρκίας. Με τη δεύτερη να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο του βέτο, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της, ανοίγοντας έτσι τη βεντάλια των διαπραγματεύσεων και των «δώρων» για να καμφθούν οι αντιρρήσεις της. Παράλληλα, η επιθετική ρητορική από μεριάς της Τουρκίας κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα μέσω απειλών, δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών και ανακοινώσεων για νέες έρευνες ή και γεωτρήσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η στάση των «συμμάχων»

Η στάση των «συμμάχων» σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, ενόψει της Συνόδου, κυμαίνεται από τη χαλαρή καταδίκη του τουρκικού αναθεωρητισμού, όπως αυτή διατυπώθηκε στο σχέδιο απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., μέχρι το «βρείτε τα» του Στόλτενμπεργκ. Ή και ακόμη χειρότερα με τη στήριξη της Μ. Βρετανίας που λίγες μέρες πριν τη Σύνοδο φαίνεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε εξοπλιστική συμφωνία με την Τουρκία στα πλαίσια μιας μάλλον βαθύτερης στρατιωτικής συμμαχίας. Έτσι, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει γιατί η Ε.Ε. προχώρησε σε μίνιμουμ στήριξη της Ελλάδας μέσα από αυτονόητες δηλώσεις, ΝΑΤΟϊκοί παράγοντες προκρίνουν ανοιχτά ένα δώρο στην Τουρκία προκειμένου να καμφθούν οι αντιρρήσεις της σχετικά με την ένταξη των σκανδιναβικών χωρών. Αυτό άλλωστε έχει δηλώσει επανειλημμένα ο κ. Στόλτενμπεργκ αλλά και πιο πρόσφατα ο  Τζ. Σταυρίδης, Ελληνοαμερικανός πρώην ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, ο οποίος τόνισε την αδιαπραγμάτευτη σημασία της Τουρκίας υποβαθμίζοντας τις όποιες ελληνοτουρκικές διαφορές σε «συνεχιζόμενες διαφωνίες» που απομακρύνουν την Τουρκία από τη συμμαχία.

Όλες οι «συμμαχικές» δυνάμεις αρκούνται σε γενικόλογες δηλώσεις, ενώ κάνουν πως δεν βλέπουν το τελεσίγραφο της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Και σε επόμενη φάση θα το βρουν λογικό να ωφεληθούν και οι ίδιες από το σχεδιαζόμενο γκριζάρισμα του Αιγαίου

Όσο δε για τις συναντήσεις και τα τηλεφωνήματα του Κ. Μητσοτάκη με τον Μ. Ντράγκι, τον Μπ. Τζόνσον και τον Ζελένσκι, πέρα από τη στήριξη της Ελλάδας στα σχέδια των «συμμάχων», ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να αποσπάσει ούτε καν μια χαλαρή λεκτική στήριξη. Αντιθέτως, σύμφωνα με τον κ. Βαληνάκη (πρώην υφυπουργό Εξωτερικών), ο Τζόνσον πίεσε τον Μητσοτάκη να μην αντιδράσει σε μια ενδεχόμενη επίθεση από την Τουρκία στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Συνολικά, όλες οι «συμμαχικές» δυνάμεις αρκούνται σε γενικόλογα σχόλια και δηλώσεις, ενώ κάνουν πως δεν βλέπουν το τελεσίγραφο της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας. Αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτή να αποτελέσει στο μέλλον ένα από τα σημεία της «λύσης» που θα «βρεθεί», ώστε να ωφεληθούν και οι ίδιες από το σχεδιαζόμενο γκριζάρισμα.

Τα παραπάνω κάθε άλλο παρά αποτρεπτικά έχουν αποδειχθεί για την τουρκική επιθετικότητα η οποία αυξάνεται μέρα με την ημέρα. Εκτός μάλιστα από τις δηλώσεις περί θέματος «αποστρατιωτικοποίηση των νησιών» στη Σύνοδο της Μαδρίτης, η Τουρκία έχει προχωρήσει και στη σύνδεση του θέματος με τη στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες, επιχειρώντας έτσι να εκβιάσει την Ελλάδα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει ακόμη και τις περιορισμένες επαφές των ημερών. Επιπλέον, το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης, τίθεται αμείωτα, με τον Τούρκο αντιπρόεδρο Φ. Οκτάι να κάνει λόγο –από τα κατεχόμενα της Κύπρου– για την κυριαρχία στα νησιά ενώ η Τουρκία ανήγγειλε έρευνες από το νεοαποκτηθέν της γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο στις 15 Ιούλη. Αυτές οι κινήσεις, σε συνδυασμό με την ανάδειξη του ρόλου της Τουρκίας στη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία, τις συναντήσεις για την Λιβύη (στις οποίες εξακολουθεί να μην καλείται η Ελλάδα) αλλά και τις συναντήσεις και συμφωνίες με τη Μ. Βρετανία, το Ισραήλ και τη Σ. Αραβία, ανοίγουν τη βεντάλια των παζαριών και των δώρων που θα επιχειρηθούν ενόψει της Συνόδου της Μαδρίτης, με την Τουρκία να έχει ενισχύσει τη διεθνή της θέση και να έχει πολλές ανοιχτές «δουλειές» με τους «συμμάχους» μας.

«Εφησυχασμός» και «ενημερώσεις»

Τι θα κάνει λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση σε περίπτωση που τεθεί ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ; Σύμφωνα με τις δηλώσεις και τις διαρροές διπλωματικών πηγών, η ελληνική πλευρά εκτιμά πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί –οπότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας (!)– αλλά ακόμη και αν συμβεί θα ξεκαθαρίσει πως η Σύνοδος δεν είναι ο κατάλληλος χώρος για να συζητηθούν τέτοια ζητήματα. Λες και υπάρχει κατάλληλος τόπος, χρόνος ή σύνθεση για να συζητηθούν ζητήματα εθνικής κυριαρχίας σε κάποιον διεθνή οργανισμό. Όσο δε για την προετοιμασία πριν από τη Σύνοδο, η ελληνική κυβέρνηση αρκέστηκε στις «ενημερώσεις» και τις δηλώσεις που προαναφέραμε. Καμία κίνηση δεν έγινε για μέτρα επί του πρακτέου, ακόμη και αν και οι δύο σύνοδοι (ΝΑΤΟ και Ε.Ε.) αφορούν κρίσιμα ζητήματα όπου θα μπορούσε να υπάρχει χώρος για να τεθούν τέτοιες πρωτοβουλίες από μεριά μας. Αντιθέτως, στην πραγματικότητα δηλώσαμε ότι είμαστε πιστοί και δεδομένοι σύμμαχοι και δεν δημιουργούμε προβλήματα. Τι και αν, για παράδειγμα, η Σλοβακία αρνήθηκε να προχωρήσει στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία δια μέσου μιας αντίστοιχης με της Ελλάδας συμφωνίας με την Γερμανία, επειδή κάτι τέτοιο θα αδυνάτιζε την άμυνά της… Εμείς δεν έχουμε απ’ ό,τι φαίνεται τίποτα να φοβηθούμε, εξ ου και αποστέλλουμε αμυντικό υλικό με κάθε ευκαιρία, αφού σε αντίθεση με τους Σλοβάκους έχουμε κατακτήσει μια θέση στην καρδιά των «συμμάχων». Το μόνο που μένει λοιπόν είναι η ανάγκη στελεχών της κυβέρνησης να διαμηνύσουν στους «συμμάχους» πως δεν θα δεχθούμε μια φόρμουλα επίλυσης της ένταξης των σκανδιναβικών χωρών που θα είναι εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων…

Σχόλια

Exit mobile version