Εξαφάνισαν εκατομμύρια ευρώ για να τα… σώσουν από τους εργαζόμενους. Ρεπορτάζ: Μάριος Διονέλλης, Μαίρη Ευθυμιάτου

Δυναμικές, συντονισμένες κινητοποιήσεις τουλάχιστον έως τη Δευτέρα, οπότε και θα επαναληφθεί στο υπ. Εργασίας συνάντηση μεταξύ εκπροσώπου της διοίκησης των καταστημάτων Sprider Stores, της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και των εργαζομένων, έχουν ήδη αποφασίσει οι 800 ανά την Ελλάδα εργαζόμενοι στα πολυκαταστήματα, που έμειναν ξαφνικά στον αέρα όταν την περασμένη Δευτέρα η εταιρία ανέστειλε αιφνιδίως τη λειτουργία της.
Η αλυσίδα πολυκαταστημάτων ρουχισμού των αδερφών Χατζηιωάννου, που είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ πέρυσι –όταν κατόπιν μεγάλης πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς τις αποθήκες της αλυσίδας είχε διαφανεί ενδεχόμενος δόλος για την είσπραξη της ασφαλιστικής κάλυψης–, εμφανιζόταν επί χρόνια ως το απόλυτο ελληνικό success story. Ένα… στόρι που στήθηκε στις πλάτες των 1.500 εργαζομένων, οι οποίοι από τις αρχές του 2014 μειώθηκαν σε 800 ύστερα από μαζικές απολύσεις και κλείσιμο μαγαζιών και οι οποίοι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν μέσω του εργοδοτικού επιχειρησιακού σωματείου που στήθηκε εν μια νυκτί, τους κατώτατους μνημονιακούς μισθούς των 586 ευρώ. Στο ίδιο μοτίβο που η διοίκηση τους είχε συνηθίσει, όπως καταγγέλλει στον Δρόμο η Αιμιλία Τραγοπούλου, εργαζόμενη 7 χρόνια στο κατάστημα Πειραιά, «την περασμένη Δευτέρα αιφνιδίως ειδοποίησε να βγάλουμε έξω πελάτες και προσωπικό και να κλείσουμε τα καταστήματα, ανακοινώνοντας παράνομα την αναστολή λειτουργίας της, μόλις από την επόμενη ημέρα».
Οι εργαζόμενοι δεν αιφνιδιάστηκαν, καθώς είχαν καταγγείλει εδώ και καιρό τις προθέσεις της εταιρίας η οποία, μάλιστα, είχε προχωρήσει αμέσως πριν από το λουκέτο και σε 15θήμερο παζάρι προϊόντων – από το οποίο φαίνεται να εισέπραξε περί τα 9 εκατ. ευρώ, η… τύχη των οποίων αγνοείται, αφού όπως καταγγέλλει και η ΟΙΥΕ στον Δρόμο, «ουδέποτε κατατέθηκαν σε εταιρικό τραπεζικό λογαριασμό». Στην τριμερή (υπουργείο Εργασίας, εργαζόμενοι, εργοδότες) συνάντηση της περασμένης Τετάρτης μάλιστα, ο ίδιος ο υφυπουργός Εργασίας ζήτησε από το δικηγόρο της εταιρίας ένα σαφές πλάνο και όχι γενικολογίες, με πλήρη καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, ώστε να αποζημιωθούν οι 800 εργαζόμενοι, στους οποίους οφείλονται συνολικά περί τα 450.000 ευρώ δεδουλευμένα και 2,5-3 εκατ. ευρώ σε αποζημιώσεις.

Συντονισμένη δράση
Το θετικό της υπόθεσης ήταν η γρήγορη, συντονισμένη ενεργοποίηση των αντανακλαστικών των εργαζομένων σε όλα τα καταστήματα που, αυτομάτως, πανελλαδικά αποφάσισαν να περιφρουρούν σε βάρδιες τους χώρους δουλειάς τους, ώστε να μην επιχειρήσει η διοίκηση της εταιρίας να αποσύρει παράνομα το στοκ των εμπορευμάτων. Ήδη το πρώτο βράδυ επιχειρήθηκε πλιάτσικο στο κατάστημα του Ηρακλείου Κρήτης, που τελικώς αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση του γραμματέα του τοπικού Εργατικού Κέντρου, ενώ αντίστοιχες «μυστικές επιχειρήσεις» –που όμως απέτυχαν– καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και στην Καλαμάτα και στο κατάστημα του Περιστερίου.
Σε κοινό αγώνα κάλεσαν εξαρχής τους συναδέλφους τους οι εργαζόμενοι της Κρήτης, με την Κατερίνα Γεωργοπούλου από το κατάστημα του Ηρακλείου να δηλώνει στον Δρόμο «καλούμε σε κοινό αγώνα όλους τους συναδέλφους μας γιατί μόνο ενωμένοι μπορούμε να δικαιωθούμε». Η ίδια θέτει το θέμα των τεράστιων εισπράξεων από το bazaar το προηγούμενου 15μέρου, αναφέροντας «Μόνο από τα καταστήματα της περιφέρειάς μας εισέπραξαν περίπου 500.000 ευρώ σε λίγες ημέρες», ενώ και η Αιμ. Τραγοπούλου από τον Πειραιά συνομολογεί πως «στο δικό μας κατάστημα είχαμε καθαρή είσπραξη 29.000 ευρώ σε μία μόλις ημέρα. Με όσα συγκέντρωσαν θα μπορούσαν να μας εξοφλήσουν πριν από το λουκέτο».
Εκτός της περιφρούρησης των καταστημάτων, οι εργαζόμενοι δημιούργησαν κοινή ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, από την οποία προσπαθούν να συντονίζονται, ενώ από την πρώτη στιγμή έχουν απευθυνθεί στα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Στα περισσότερα καταστήματα, όπως μας είπαν, έχουν ήδη προχωρήσει σε καταγγελία στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, σε αρκετά έχουν καταθέσει αίτημα Επίσχεσης Εργασίας –καθώς πρακτικά παραμένουν ακόμη εν ενεργεία εργαζόμενοι– ενώ προχώρησαν και σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων με αίτημα να διασφαλίσουν την κυριότητα και της εμπορικής επωνυμίας, ξεκαθαρίζοντας έτσι ότι δεν θα παραιτηθούν αμαχητί από τα δικαιώματά τους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!