Αρχική διεθνή Σκοτώνουν τα άλογα όταν… χλιμιντρίσουν

Σκοτώνουν τα άλογα όταν… χλιμιντρίσουν

Πριν ένα περίπου μήνα o Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, χαρακτήρισε επισήμως persona non grata τον Σαλί Μπερίσα, πρώην πρόεδρο και πρωθυπουργό της Αλβανίας και μέχρι πρόσφατα επικεφαλής της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης (Δημοκρατικό Κόμμα) στον Έντι Ράμα. Τον ίδιο χαρακτηρισμό –που συνοδεύεται από απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ– «κέρδισαν» η σύζυγος και τα παιδιά του Μπερίσα. Αιτία, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, είναι η ανάμιξη του Μπερίσα σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο χαρακτηρισμός ήρθε πάντως με εντυπωσιακή χρονοκαθυστέρηση, και σε πλήρη αντίθεση με τα εγκώμια που έπλεκαν επί δεκαετίες στον Μπερίσα οι αμερικανικές κυβερνήσεις. Εγκώμια που διακόπηκαν απότομα όταν αυτός τάχθηκε εναντίον των ευνοούμενων από την Ουάσιγκτον σχεδιασμών για ανταλλαγές εδαφών και τροποποιήσεις των συνόρων στα λεγόμενα «Δυτικά Βαλκάνια»… Οι απορίες που δημιουργούνται είναι εύλογες: Σε ποιες κατευθύνσεις (στο εσωτερικό και στο εξωτερικό) μπορεί σήμερα να αξιοποιηθεί αυτή η ενέργεια από το πολιτικό προσωπικό της Αλβανίας; Για ποιους λόγους χτυπάει η καμπάνα; Ζητήσαμε απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα από την αλβανική νεανική συλλογικότητα Organizata Politike, και σήμερα δημοσιεύουμε τη σχετική δήλωση που έκανε στον Δρόμο ο εκπρόσωπός της Ρέντι Μούτσι – γνωστός στο αναγνωστικό μας κοινό και από συνέντευξη που μας παραχώρησε πρόσφατα. Ευχαριστούμε την Λ.Κ. για την πάντα πολύτιμη μεταφραστική της δουλειά! Για την επιμέλεια και τις επεξηγηματικές υποσημειώσεις που συνοδεύουν τη δήλωση ευθύνεται ο Γιώργος Κυριακού.

Δήλωση του Ρέντι Μούτσι στον Δρόμο
«Οι Αλβανοί ακόμα δεν γνωρίζουν τι είναι η Αμερική…»

Από τη δήλωση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφήνεται να εννοηθεί ότι η τωρινή στάση των ΗΠΑ απέναντι στον Μπερίσα σχετίζεται με την περίοδο που αυτός ήταν πρωθυπουργός της Αλβανίας. Άρα, έκανε λάθος ο Αμερικανός πρέσβης Αλεξάντερ Αρβίζου όταν χαρακτήριζε τον Μπερίσα «κορυφαίο πολιτικό» λίγο μετά τα γεγονότα της 21ης Ιανουαρίου(*); Μήπως δεν είχε τις απαραίτητες πληροφορίες; Σίγουρα όχι! Η αμερικανική πολιτική ήταν συνεκτική στη στάση της – τουλάχιστον όσον αφορά τα συμφέροντά της στην Αλβανία.

Τέτοια ήταν αυτά τα συμφέροντα που η Αμερική τοποθετούνταν τότε υπέρ ενός αρχηγού κράτους ο οποίος φυλάκισε τον πολιτικό του αντίπαλο το 1993, ο οποίος επέτρεψε τη δημιουργία «πυραμίδων», ο οποίος με την άρνηση να εγκαταλείψει τη θέση του προκάλεσε τρόμο, θύματα, καταστροφή και το τραύμα του 1997 (όπου, μέσω διεφθαρμένων οικογενειακών υποθέσεων, προκάλεσε τους θανάτους εκείνων που εργάζονταν στις αποθήκες του Γκέρντετς**), ο οποίος στις 21 Ιανουαρίου 2011 άνοιξε πυρ σε πλήθος διαδηλωτών για να υπερασπιστεί τον σύμμαχό του στην κυβέρνηση…

Αναρωτιόμαστε πώς μπορεί να υποστηριζόταν ένας τέτοιος άνθρωπος από τις ΗΠΑ; Όχι, αν έχουμε κατά νου ότι πριν από αυτόν οι ΗΠΑ είχαν υποστηρίξει –μάλιστα έχουν φέρει στην εξουσία μέσω πραξικοπημάτων– αιμοσταγείς δικτάτορες σε όλη τη Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Από τον Πινοσέτ ως τον Σαντάμ και τον Μομπούτου. Αρκεί να θυμηθούμε ότι ο κύριος σύμμαχος της Αμερικής στην Ασία είναι ο δεσπότης στο τιμόνι της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Η Αμερική ήξερε πολύ καλά ποιος ήταν ο Μπερίσα, αλλά οι Αλβανοί ακόμα δεν γνωρίζουν τι είναι η Αμερική. Η Αμερική γνωρίζει επίσης πολύ καλά ποιος είναι ο Έντι Ράμα, ο Εριόν Βελιάι(***) και ο Ιλίρ Μέτα. Η Αμερική θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη δύναμη του Έντι Ράμα ακόμα κι αν κάνει 10 φορές χειρότερα από αυτά που έχει κάνει ο Μπερίσα – στο βαθμό που αυτό συμπίπτει με τα συμφέροντά της αυτήν τη στιγμή.

Γιατί μια τέτοια απόφαση τώρα; Επειδή θέλει να μεταδώσει το μήνυμα ότι, όπως ο Θεός της Παλαιάς Διαθήκης, η Αμερική σε τιμωρεί για προηγούμενες αμαρτίες. Επειδή μάλλον δεν θέλει την επανεκλογή του Μπάσα στην αρχηγία του Δημοκρατικού Κόμματος. Επειδή θέλει να στείλει ένα μήνυμα στον Ιλίρ Μέτα και σε οποιονδήποτε άλλον αμφισβητεί τη λεγόμενη «μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης»…

Υποσημειώσεις

* Στις 21/1/2011, επί Μπερίσα, οι δυνάμεις της προεδρικής φρουράς δολοφόνησαν 4 διαδηλωτές ενάντια στη διαφθορά. Αφορμή για τη διαδήλωση ήταν η δημοσιοποίηση βίντεο με πρωταγωνιστή τον τότε «σοσιαλιστή» αντιπρόεδρο, και σημερινό πρόεδρο, Ιλίρ Μέτα (που είχε όμως αποχωρήσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και συνεργαζόταν με τον Μπερίσα), στο οποίο ζητούσε από τον υπουργό Οικονομίας ευνοϊκή μεταχείριση για λογαριασμό εταιρίας που εκμεταλλευόταν υδροηλεκτρικό σταθμό.

** Στις 15 Μαρτίου 2008 έγινε έκρηξη σε εγκατάσταση αποσυναρμολόγησης πυρομαχικών στο Γκέρντετς (10 χλμ. έξω από τα Τίρανα), από την οποία έχασαν τη ζωή τους 26 άτομα, τραυματίστηκαν και ακρωτηριάστηκαν πάνω από 350, και καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρο το χωριό. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε κατηγορήσει τότε τον υιό Μπερίσα για εμπλοκή στην επιχείρηση αυτή. Μετά από λίγο καιρό όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι…

*** O 42χρονος Εριόν Βελιάι είναι ο σημερινός δήμαρχος Τιράνων, άνθρωπος του Έντι Ράμα, αγαπημένος των ΜΜΕ και των ΜΚΟ. Στη θητεία του αύξησε το κόστος της παροχής νερού, κατεδάφισε 317 σπίτια με αποζημιώσεις-ψίχουλα, προώθησε εταιρία διαχείρισης απορριμμάτων (που είχε θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στη χωματερή), και γκρέμισε το ιστορικό κτήριο του Εθνικού Θεάτρου στα Τίρανα εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας… Πρόσφατο κατόρθωμά του είναι η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου στις αστικές συγκοινωνίες των Τιράνων, ενάντια στην οποία η Organizata Politike ξεκίνησε καμπάνια.

Σχόλια

Exit mobile version