Παρά τις αναταράξεις και τις «κακοτοπιές» (ελληνοτουρκικά, συλλαλητήρια, γήπεδα, ερασιτεχνισμοί σε νομοσχέδια όπως αυτό για τα κατοικίδια κ.λπ.) και παρά τις τροποποιήσεις που αυτά επιφέρουν, ο πολιτικός κόσμος, και ειδικά η κυβέρνηση, έχει έναν σχεδιασμό, από τον οποίο δεν παρεκκλίνει μέχρι στιγμής.

Η «καθαρή έξοδος» από τα μνημόνια και η «κάθαρση», αποτελούν μια αφήγηση που ο Τσίπρας δεν εγκαταλείπει εύκολα. Σε αυτήν άλλωστε στηρίζει όλο τον σχεδιασμό του για όσα έρχονται. Με αυτά θέλει να φιλοτεχνήσει το καταλληλότερο γι αυτόν πολιτικό σκηνικό, να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων μέχρι τέλους, να κερδίσει χρόνο και να επιλέξει εκείνος τη στιγμή της κάλπης. Με στόχο βέβαια, η Ν.Δ. να μην πάρει την αυτοδυναμία και το πολιτικό τοπίο την επομένη των εκλογών να τον συμπεριλαμβάνει με ενεργό τρόπο.

Στο πλαίσιο αυτό, πέρα από τη σκανδαλολογία και τις ομηρίες που αυτή δημιουργεί, πέρα από το γενικευμένο ξεπούλημα και την εκπλήρωση σε πρωτοφανή χρόνο όλων των προαπαιτούμενων, πασχίζει να θέσει και πιο «μεγάλα» θέματα, όπως είναι το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης» και η συνταγματική αναθεώρηση.

Για το πρώτο, πραγματοποιεί τα περιφερειακά συνέδρια στα οποία στήνει κάποιες γέφυρες με πολιτικούς (π.χ. Τζιτζικώστας στη Θεσσαλονίκη) και οικονομικούς παράγοντες (αφού υπάρχουν παντού μπίζνες για να χωθούν).

Με αφορμή τη συνταγματική αναθεώρηση, στήνεται μια χρήσιμη γέφυρα για συνεργασίες με τον χώρο της Κεντροαριστεράς και παρεμπόδιση της σύμπλευσης της Γεννηματά με τη Ν.Δ. Το «Κίνημα Αλλαγής» έχει βέβαια στο εσωτερικό του μερικούς «φουνταριστούς» που θα πιέσουν για άμεση συνεργασία με την Ν.Δ. (Βενιζέλος, Καμίνης, Θεοδωράκης κ.λπ.)

Και αναθεώρηση

Για τη συνταγματική αναθεώρηση, που κράτα πάντα στο μανίκι, έδωσε πρόσφατα την πάσα η Φώφη Γεννηματά. Με επιστολή που έστειλε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προτείνει συνεννόηση για να γίνει η αναθεώρηση. Η ουσία των προτάσεων του Κιν. Αλλαγής, είναι πάνω κάτω η ακόλουθη:

Μια ορισμένη ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και ρυθμίσεις για τη σταθεροποίηση του εκλογικού κύκλου. Ο Πρόεδρος να έχει τη δυνατότητα να συγκαλεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που θα αποκτήσει θεσμικό χαρακτήρα. Μείωση στις 160 (από 180 σήμερα) των ψήφων που απαιτούνται στην 3η ψηφοφορία για την εκλογή του ΠτΔ. Η κυβέρνηση να μην έχει δυνατότητα να διαλύει τη Βουλή και να διενεργεί πρόωρες εκλογές, επικαλούμενη την αντιμετώπιση «εθνικού θέματος εξαιρετικής σημασίας», χωρίς ενισχυμένη πλειοψηφία (180 ψήφων) στη Βουλή. Προτείνεται επίσης, κατάργηση κάποιων προνομίων των βουλευτών, αλλά και αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να δοθεί η δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ.

Η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, αλλά υποδέχθηκε με μεγάλη χαρά και επαίνους την πρωτοβουλία της Γεννηματά. Ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ως εξής:

«Έλαβα σήμερα την επιστολή σου και τις προτάσεις που τη συνοδεύουν για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα ήθελα να σε ευχαριστήσω θερμά.

Όπως γνωρίζεις, έχω ήδη δημόσια διατυπώσει την προσωπική μου δέσμευση ότι πριν το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της κυβέρνησής μου, θα κινήσουμε τις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση όπως το Σύνταγμα προβλέπει…

Ωστόσο, εκτιμώ ότι αν ο τόπος χρειάζεται μια γενναία τομή, αυτή δεν μπορεί να είναι πολιτικά ουδέτερη. Ο τόπος έχει ανάγκη μια προοδευτική τομή και κατ’ επέκταση μια προοδευτική Συνταγματική Αναθεώρηση, για την οποία φρονώ ότι οι παρόντες κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί επαρκούν προκειμένου να διαμορφωθεί –σύμφωνα με όσα ο νομοθέτης ορίζει– μια θετική πλειοψηφία εκκίνησης της Αναθεωρητικής Διαδικασίας.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να σε διαβεβαιώσω ότι είμαι πάντα στη διάθεσή σου προκειμένου να συζητήσουμε από κοντά τις προτάσεις σας».

Στήνεται λοιπόν μια χρήσιμη γέφυρα για συνεργασίες με τον χώρο της Κεντροαριστεράς και παρεμπόδιση της σύμπλευσης της Γεννηματά με τη Ν.Δ. Το «Κίνημα Αλλαγής» έχει βέβαια στο εσωτερικό του μερικούς «φουνταριστούς» που θα πιέσουν για άμεση συνεργασία με την Ν.Δ. εφόσον μετεκλογικά δεν έχει αυτοδυναμία (Βενιζέλος, Καμίνης, Θεοδωράκης κ.λπ.).

Η Ν.Δ. από την μεριά της, τοποθετήθηκε αρνητικά απέναντι στην πρωτοβουλία Γεννηματά και συνεχίζει τα «όχι» σε όλα τα θέματα που θα μπορούσαν να δώσουν πόντους στην άλλη πλευρά.

Αρκετά καθαρή…

Στο μέτωπο της περιβόητης «εξόδου», όσο πλησιάζει ο καιρός, χωρίς εντυπωσιακά αποτελέσματα, και ενώ εκδηλώνονται αντιδράσεις και γίνονται αποτρεπτικές δηλώσεις από ευρωπαϊκής πλευράς, ο τόνος της κυβερνητικής ρητορικής έχει κάπως μεταβληθεί. Από την αδιαμφισβήτητη «καθαρή έξοδο» τον Αύγουστο, τώρα λέγεται ότι «ανοίγει ο δρόμος για καθαρή έξοδο» ή για «αρκετά καθαρή έξοδο». Αποχρώσεις μεν, αλλά και προετοιμασία του εδάφους.

Φυσικά, όλα αυτά τελούν υπό την απειλή μερικής ή πλήρους αναίρεσης, στο βαθμό που τα εθνικά και γεωπολιτικά δεδομένα λάβουν οξύτερες διαστάσεις. Κάτι εξαιρετικά πιθανό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!