του Γιώργου Κυριακού

Η πυρκαγιά στο Τέτοβο της διπλανής μας χώρας, σε προκάτ κλινική για ασθενείς με Covid-19, με 14 νεκρούς επί συνόλου 26 ασθενών, δεν σβήνεται. Ούτε με την παραίτηση του υπουργού Υγείας Β. Φιλίπτσε, του υφυπουργού Ι. Χασάνι και άλλων παραγόντων της δημόσιας υγείας, ούτε με την κήρυξη τριήμερου πένθους. «Η πυρκαγιά ήταν τεράστια… Καίγονταν πλαστικά… Βγάζαμε θύματα ενώ σβήναμε τις φλόγες», εξήγησε ο υποδιοικητής της τοπικής πυροσβεστικής υπηρεσίας.

Το προκάτ νοσοκομείο Covid-19 ξεκίνησε τη λειτουργία του τον φετινό Απρίλιο παράλληλα με άλλα 18 σε άλλες πόλεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια του εύθραυστου συστήματος υγείας. Οι κατασκευάστριες εταιρίες Brako και Ari i Tom (που πληρώθηκαν περίπου 3,6 εκατομμύρια ευρώ μέσω δανείου από την Παγκόσμια Τράπεζα) ισχυρίζονται ότι τα προκάτ νοσοκομεία κατασκευάστηκαν «σύμφωνα με τα υψηλότερα παγκόσμια πρότυπα» και «χρησιμοποιήθηκαν μόνο πιστοποιημένα υλικά». Τα πλαστικά όμως καίγονταν…

Ο Κ. Αντζούσεφ της εταιρίας Brako, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι το προκάτ κτίριο που έγινε στάχτη ανταποκρινόταν «στα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και ποιότητας». Ωστόσο τον Απρίλιο ο τεχνικός διευθυντής της εν λόγω κλινικής ενημέρωνε για παραλείψεις στην κατασκευή, ενώ τον Αύγουστο η κλινική είχε ξαναβρεθεί στην επικαιρότητα εξαιτίας ανεξιχνίαστων καταστροφών στο σύστημα παροχής οξυγόνου. Οι δημόσιες εκτιμήσεις όμως των υπευθύνων δεν συνδέουν τις δύο περιπτώσεις με την πυρκαγιά. Η Εισαγγελία έχει πλέον τον λόγο.

Στη φτωχή «Βόρεια Μακεδονία» των δύο εκατομμυρίων κατοίκων, σε ορισμένες περιοχές –όπως στο Τέτοβο– τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει ασφυκτικά, ειδικά εκεί που τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλότερα. Εμβολιασμένο είναι περίπου το 35% του πληθυσμού (25% με δύο δόσεις και 9% με μονοδοσικό εμβόλιο). Η κάλυψη των πλήρως εμβολιασμένων σε ηλικία 18-40 ετών είναι περίπου 20%, ενώ η ηλικιακή ομάδα άνω των 50 ετών βρίσκεται πάνω από το 50%. Καταγράφονται περίπου 30 θάνατοι σε ημερήσια βάση, ενώ συνολικά η πανδημία έχει κοστίσει πάνω από 6.300 ζωές. Η αργοπορία του εμβολιαστικού προγράμματος (που οφείλεται και στην αναμονή Ζάεφ για το «καθαρόαιμο» δυτικό εμβόλιο), η καθολική άρση των περιορισμών χάριν του τουρισμού, η έλλειψη στοιχειωδών υποδομών και η άρον-άρον προκάτ κατασκευή κλινικών μοιάζει να ξετυλίγει το άγνωστο κουβάρι της τραγικής κατάληξης.

Τι συνέβη; Αυτό θα μας το εξηγήσουν Γερμανοί ειδικοί (όπως και το… ΝΑΤΟ) που έχουν έρθει για τη διερεύνηση των αιτιών της φονικής πυρκαγιάς. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι «πήρε απόφαση να αποδεχτεί την προσφορά των συμμάχων στο ΝΑΤΟ» προκειμένου εμπειρογνώμονές του να βρουν τι έφταιξε. Για την πυρκαγιά στην ίδια τη χώρα, που έβαλε το ΝΑΤΟ, δεν θα υπάρξει διερεύνηση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!