Αρχική πολιτική αριστερά Προβληματισμοί στη ΛΑΕ

Προβληματισμοί στη ΛΑΕ

Πραγματοποιεί ιδρυτική συνδιάσκεψη στις 24-26 Ιουνίου

 

Η Λαϊκή Ενότητα είναι γνωστό ότι εμφανίστηκε σε έκτακτες συνθήκες το περασμένο καλοκαίρι και συμμετείχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου με αρκετές προσδοκίες, για να εισπράξει τελικά ένα δυσανάλογο αποτέλεσμα. Αρκετοί επισήμαιναν τότε ότι σε μεγάλο βαθμό η πορεία που ακολούθησε, αναπαρήγαγε σε μικροκλίμακα τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν συγκέντρωνε τους όρους που θα την καθιστούσαν ένα ενδιαφέρον εγχείρημα. Σήμερα, η ΛΑΕ φαίνεται να αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα, αλλά και φυγόκεντρες τάσεις με πρόσφατη την ίδρυση της Πλεύσης Ελευθερίας από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Στον συνδικαλιστικό χώρο, φαίνεται να έχουν προκύψει σημαντικές διαφωνίες ανάμεσα στα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας, αλλά και της βασικής συνιστώσας της ΛΑΕ, για τη συνεργασία με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αφού όπως ενημέρωσε την Πέμπτη με ανακοίνωσή του το Αριστερό Ρεύμα, «από τον περασμένο Απρίλιο προκλήθηκε στην ηγεσία του ΜΕΤΑ και συγκεκριμένα ανάμεσα σε δυνάμεις που έχουν αναφορά στο Α.Ρ., μία κρισιακή κατάσταση, με έντονες αντιπαραθέσεις σε κεντρικό επίπεδο».

Σε δυο βδομάδες, η ΛΑΕ πραγματοποιεί την ιδρυτική της συνδιάσκεψη και από τις αρχές του προηγούμενου μήνα, έχει δώσει στη δημοσιότητα προσχέδια πολιτικών θέσεων και καταστατικού. Ο διάλογος που αναπτύσσεται ώς τώρα είναι μάλλον αναιμικός, με συνιστώσες να καταθέτουν ορισμένες τροπολογίες, όπως παλιότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να φαίνεται να συγκεντρώνεται το ενδιαφέρον έστω ενός ευρύτερου δυναμικού της Αριστεράς.

Χαρακτηριστικά είναι όσα υποστηρίζει σε ανάρτησή του ο Δημήτρης Μπελαντής, πρώην μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Π.Ε. Δικηγόρων της ΛΑΕ, που μεταξύ άλλων τονίζει: «Η Λαϊκή Ενότητα πραγματοποιεί εκδηλώσεις πανελλαδικά, υποσχόμενη διά των ηγετικών της στελεχών ότι “υπάρχει άλλος δρόμος”. Ναι, υπάρχει όντως αλλά θέλει κάποιες ειδικές πολιτικές προϋποθέσεις, οι οποίες δεν πληρούνται δυστυχώς από τις ώς τώρα πρακτικές της ΛΑΕ προς την επικείμενη Συνδιάσκεψή της».

Για τον διάλογο που διεξάγεται, ο Δ. Μπελαντής τονίζει ότι θα έπρεπε να είναι «προσυνεδριακός διάλογος των μελών και όχι των αρχηγών των συνιστωσών», ενώ για τις προτεινόμενες Θέσεις, υποστηρίζει: «Θα έπρεπε, επίσης, να έχουμε ένα κείμενο Θέσεων, ουσιαστικό και γόνιμο, καλογραμμένο και όχι στην αργκό των μικροομάδων, που να ενδιαφέρει την ελληνική κοινωνία και τα προβλήματά της, όχι συρραφή των ομάδων και των νανογραφειοκρατιών. Δεν υπήρξε. Όλη η Ελλάδα λέει ότι υπάρχει ανάγκη “εθνικής ανεξαρτησίας”. Εμείς δουλεύουμε με ουκάζια (διατάγματα) των συνιστωσών-γκρουπών και δυσφημήσεις του διεθνισμού».

Ο Δημήτρης Μπελαντής τονίζει ακόμα ότι δεν γίνεται ουσιαστικός απολογισμός όσων συνέβησαν τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνοντας: «Η ελληνική κοινωνία θέλει να μάθει τι έγινε και να απονείμει ευθύνες, σε πλειοψηφίες και μειοψηφίες του τότε ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί της στερούμε αυτό το δικαίωμα;», ενώ για το θέμα της πολιτικής συμμαχιών ισχυρίζεται ότι η επικρατούσα άποψη είναι ότι αυτή δεν χρειάζεται αφού «η ΛΑΕ είναι και κόμμα και μέτωπο ταυτόχρονα». Θεωρεί δε «μείζον πρόβλημα» τη συνύπαρξη με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδικάτα και Περιφέρεια, πρόβλημα για το οποίο δεν γίνεται, όπως αναφέρει, καμία αναφορά στις Θέσεις. Υποστηρίζει, τέλος, ότι χρειάζεται «κινηματικός προσανατολισμός και όχι άνευροι “ηγετικοί ακτιβισμοί”, που καταντάνε γραφικοί».

 

* Στην επίσημη ιστοσελίδα της ΛΑΕ, laiki-enotita.gr μπορείτε να αναζητήσετε τα κείμενα και τον διάλογο για τη συνδιάσκεψη

 

Τ.Τ.

Σχόλια

Exit mobile version