Αρχική διεθνή WikiLeaks: Πρώτο βήμα για τη δικαίωση του Ασάνζ;

WikiLeaks: Πρώτο βήμα για τη δικαίωση του Ασάνζ;

Οι σουηδικές αρχές εξαναγκάζονται σε αλλαγή στάσης στην υπόθεση

 

Το 2010 οι αναγνώστες του Time ψήφισαν συντριπτικά υπέρ της ανάδειξης του Τζούλιαν Ασάνζ, του ιδρυτή των WikiLeaks, ως «προσώπου της χρονιάς», αλλά η διεύθυνση του περιοδικού τους αγνόησε. Όταν το Time κατακλύστηκε από χιλιάδες διαμαρτυρίες, ο αρχισυντάκτης του δήλωσε: «Σε λίγο καιρό ο κύριος Ασάνζ δεν θα είναι παρά μια υποσημείωση στην Ιστορία». Όμως έχουν περάσει πέντε χρόνια και, σε πείσμα του Time, η «υποσημείωση» παραμένει στην επικαιρότητα. Ταυτόχρονα, τα WikiLeaks (διαρροές εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων που «καίνε» τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους) εξακολουθούν να προκαλούν βαριούς πονοκεφάλους στις Δυτικές κυβερνήσεις αφού αποκαλύπτουν τις βρομοδουλειές τους σε όλη την υφήλιο.

 

Παιχνίδι διαρκείας για γερά νεύρα

Μετά από διώξεις σε πολλές χώρες, τα τρία σχεδόν τελευταία χρόνια ο Ασάνζ παραμένει εγκλωβισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο υπό την απειλή απέλασης στις ΗΠΑ – μέσω της… πρόθυμης Σουηδίας, η οποία τον κατηγορεί για «σεξουαλική επίθεση» εναντίον δύο γυναικών. Να υπενθυμίσουμε ότι η αρχική κατηγορία του βιασμού, που επιχείρησαν να του αποδώσουν οι Σουηδοί για να εξυπηρετήσουν τις ΗΠΑ, κατέπεσε αμέσως λόγω «έλλειψης στοιχείων»… Η ουσία είναι ότι η Σουηδία σκόπευε, χρησιμοποιώντας τη στημένη κατηγορία της σεξουαλικής επίθεσης, να τον εκδώσει στις ΗΠΑ – που έχουν υποσχεθεί να εκδικηθούν τον άνθρωπο ο οποίος συμβολίζει το διεθνή εξευτελισμό τους δικάζοντάς τον για τη διαρροή εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων.

Όλα αυτά τα σχέδια κατέρρευσαν χάρη στην παρέμβαση του Ισημερινού, που του προσέφερε άσυλο στην πρεσβεία του στο Λονδίνο. Από τότε έχει αρχίσει ένα παιχνίδι για γερά νεύρα μεταξύ του εγκλωβισμένου Ασάνζ και του Ισημερινού, από τη μια, και των Δυτικών κρατών που εμπλέκονται στην υπόθεση από την άλλη: ΗΠΑ, Σουηδία και Βρετανία (που απειλεί να τον συλλάβει και να τον εκδώσει αν τολμήσει να βγει από την πρεσβεία του Ισημερινού).

 

«Ξαφνική» στροφή 180 μοιρών της Σουηδίας

Όμως φαίνεται ότι το «μέτωπο» ενάντια στον ιδρυτή των WikiLeaks άρχισε να ραγίζει: Προχτές οι δικαστικές αρχές της Σουηδίας ανακοίνωσαν ότι αποδέχονται το αίτημα του Ασάνζ να καταθέσει μέσα από την πρεσβεία για τις εις βάρος του κατηγορίες. Χτες, η γενική εισαγγελία της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι θα αποστείλει μία εισαγγελέα και έναν αστυνομικό επιθεωρητή στο Λονδίνο για να λάβουν την κατάθεση του Ασάνζ. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών της Σουηδίας, που ως τώρα λειτουργούσε στο θέμα αυτό ως μπανανία των ΗΠΑ.

Οι σουηδικές αρχές προβάλλουν ως δικαιολογία για την αποδοχή του αιτήματος του Ασάνζ να καταθέσει εντός της πρεσβείας, τον «κίνδυνο παραγραφής του αδικήματος». Η πραγματικότητα όμως είναι ότι, πέρα από την αντοχή που επιδεικνύει ο εγκλωβισμένος Ασάνζ (και βέβαια τη συνέχιση της υποστήριξής του από τον περήφανο Ισημερινό), αυτό που ανάγκασε τη Σουηδία να αλλάξει στάση ήταν η πίεση της σουηδικής κοινής γνώμης – η οποία αντιμετωπίζει με αγανάκτηση την αμαύρωση της διεθνούς εικόνας της χώρας για χάρη των ΗΠΑ. Παραμένει βέβαια ένα ακόμη προαπαιτούμενο, που δεν θεωρείται δεδομένο: η Βρετανία πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή της για μια τέτοια διαδικασία – αλλά μέχρι στιγμής υπάρχει σιωπή από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης…

Πάντως οι δικηγόροι του Ασάνζ χαιρέτισαν την «έστω και πολύ καθυστερημένη θετική απόφαση των σουηδικών δικαστικών αρχών». Το ίδιο και η Αν Ράμπεργκ, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Σουηδίας, δήλωσε ότι «καλωσορίζει αυτή την απόφαση, η οποία θα έπρεπε να έχει ληφθεί πολύ καιρό πριν». Από την πλευρά τους, «ανώνυμοι κύκλοι» της Ουάσιγκτον εξέφρασαν ήδη την «ενόχλησή τους» γι’ αυτήν την εξέλιξη που «θέτει σε κίνδυνο την απόδοση δικαιοσύνης έναντι ενός κατηγορούμενου για κατασκοπεία» (τουλάχιστον οι ΗΠΑ δεν υποκρίνονται ότι ενδιαφέρονται για… σεξουαλικές επιθέσεις). Θα είχε ενδιαφέρον πάντως να διαβάσουμε και καμιά δήλωση εκ μέρους του αρχισυντάκτη του έγκυρου Time σχετικά με αυτήν την πεισματάρικη και ενοχλητική «υποσημείωση» που εξακολουθεί να γράφει Ιστορία.

Ε.Φ.

Σχόλια

Exit mobile version