Αρχική γνώμες Προγεφύρωμα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια

Προγεφύρωμα στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια

Η επίσκεψη Ερντογάν γενικά στην Ελλάδα αλλά και ειδικά στην Θράκη ήταν ένα γεγονός που ξεχώρισε μέσα στην αλληλουχία των διάφορων πολιτικών επεισοδίων του τελευταίου διαστήματος. Παρόλο που έγινε πολύ προσπάθεια από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ να «πάμε παρακάτω», κάθε προοδευτικός πολίτης θα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί ο Τούρκος πρόεδρος θέλησε να επισκεφτεί την Θράκη και τι ήθελε να αποκομίσει από την παρουσία του εκεί.

Προσπαθώντας να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, ένα πρώτο πράγμα είναι ότι ήθελε να ξαναδείξει ότι η Θράκη είναι ένα ανοιχτό ζήτημα για τον τουρκικό επεκτατισμό. Μέσα σε όλα τα άλλα θέματα που έχει ανοιχτά σε όλη την περιφέρεια των συνόρων του ο Ερντογάν αλλά και στα υπόλοιπα με την Ελλάδα (Αιγαίο, Κύπρος) θα υπάρχει πάντα και η Θράκη. Μια Θράκη που έχει μεγάλη μουσουλμανική μειονότητα εντός της, μια Θράκη που γειτονεύει με την Τουρκία, μια Θράκη που έχει αυξημένη γεωπολιτική σημασία λόγω της θέσης αλλά και λόγω των σχεδίων των Αμερικάνων να «αξιοποιήσουν» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και να φτιάξουν βάση ελικοπτέρων εκεί. Έτσι καταλαβαίνουμε ότι δεν μπορεί ο Τούρκος πρόεδρος να «αφήσει» ένα τόσο σημαντικό προγεφύρωμα στο ελληνικό έδαφος στην τύχη του.

Μέσα από αυτή την οπτική προσπάθησε και να αναβαθμίσει την σχέση του με τη μουσουλμανική μειονότητα της περιοχής. Όχι μόνο γιατί λέγεται ότι το έρεισμά του είναι χαμηλό (φημολογείται ότι η μειονότητα γενικά είναι καταγεγραμμένη στην αντιπολίτευση) αλλά και γιατί την βλέπει σαν σημαντικό κομμάτι των σχεδίων τόσο απέναντι στην Ελλάδα όσο και για ό,τι σχέδια έχει για την Βαλκανική και την χρησιμοποίηση των μουσουλμανικών πληθυσμών σαν άξονα διείσδυσης της Τουρκίας στη χερσόνησο. Άλλωστε δεν είναι τωρινό το σχέδιο Ερντογάν να παρουσιάζεται αλλά και να εδραιωθεί διεθνώς σαν ο πολιτικός εκφραστής του μουσουλμανικού κόσμου, πράγμα που με αργά αλλά σταθερά βήματα προωθεί.

Από αυτό το πρίσμα μίλησε και για την ενσωμάτωση της μειονότητας στην ελληνική κοινωνία και όχι για την αφομοίωση. Θέλει δηλαδή μια μειονότητα, το ιδανικό για αυτόν να είναι αναγνωρισμένη σαν τουρκική αποκλειστικά, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν Πομάκοι και Ρομά μουσουλμάνοι, που θα απολαμβάνει πλήρη προνόμια από το ελληνικό κράτος και τις διεθνείς συνθήκες αλλά επί της ουσίας θα θεωρείται μια τουρκική επαρχία που θα την κάνει κουμάντο το Τουρκικό Προξενείο.

Σχόλια

Exit mobile version