Αρχική προτεινόμενα Πρέσπες δαγκωτό από την Α. Μέρκελ

Πρέσπες δαγκωτό από την Α. Μέρκελ

Πλήρη ευθυγράμμιση με τα γερμανικά συμφέροντα στην περιοχή απαίτησε η καγκελάριος από Αλ. Τσίπρα και Κ. Μητσοτάκη

ΚΕΙΜΕΝΑ: Νίκος Γεωργιάδης – Νίκος Ταυρής

Η Γερμανία έχει μεγάλο ενδιαφέρον και ιδιαίτερα συμφέροντα για την Ελλάδα και για τα Βαλκάνια. Και αυτός ο συνδυασμός ενδιαφερόντων είναι που έφερε την Α. Μέρκελ στην χώρα μας. Η καγκελάριος αλλά και η γερμανική πολιτική επιθυμούν πολύ να στηριχτεί και να προωθηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών από τον ελληνικό επίσημο πολιτικό κόσμο και αυτός είναι ο βασικός λόγος της επίσκεψης της Γερμανίδας πολιτικού. Η Α. Μέρκελ ήρθε για να δώσει ανοιχτή στήριξη στην συμφωνία κάτι που ισοδυναμεί με έμμεση υποστήριξη στον Α. Τσίπρα αφού αυτός και η κυβέρνησή του παίζουν το βασικό ρόλο προώθησής της. Την ίδια στιγμή η Α. Μέρκελ αποσκοπούσε να στείλει ένα μήνυμα σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα και να πιέσει ιδιαίτερα την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ευθυγραμμιστούν στην γραμμή της υποστήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η σχετική αναφορά της Μέρκελ για την συνάντηση της με τον Κ. Μητστοτάκη, παρότι διανθίζεται ρητορικά με επιφυλάξεις για τις δυνατότητες της να του «αλλάξει γνώμη», αποτελεί βαρύνουσας σημασίας μήνυμα απέναντι στον ίδιο και το κόμμα του ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Αν και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες ούτε οι δηλώσεις από την συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη είναι σαφές ότι η γερμανική στάση θα δυσκολέψει αρκετά την αξιωματική αντιπολίτευση. Η Ν.Δ. βρίσκεται εγκλωβισμένη ανάμεσα στο εκλογικό κόστος που θα είχε μια αλλαγή στάσης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και στην γερμανική δυσαρέσκεια από την μέχρι τώρα στάση του κόμματος σε ένα κρίσιμης σημασίας θέμα για τα γερμανικά συμφέροντα.

Στήριξη στον Αλ. Τσίπρα

«Είμαι ευγνώμων στον Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών και την δυνατότητα που δίνει στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.», τόνισε η Α. Μέρκελ και με αυτή την φράση της κατέδειξε το πως και το πόσο το σύστημα των επικυρίαρχων δυνάμεων στην Ελλάδα (ΗΠΑ και Γερμανία) στηρίζουν την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα. Μια κυβέρνηση εντολοδόχων που τα παραδίδει όλα, από την οικονομία μέχρι τα εθνικά θέματα, για να παίρνει λίγη στήριξη από τις μεγάλες δυνάμεις ώστε να κρατιέται στην εξουσία για να εκτελεί τα συμβόλαια που της παραγγέλνουν – στην προκειμένη περίπτωση την Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτή η «εξυπηρέτηση» της ελληνικής κυβέρνησης αξιολογείται ως εξαιρετικής σημασίας για τα γερμανικά συμφέροντα γεγονός και οδηγεί και στα φιλικά, πλην υποκριτικά, «χτυπήματα στον ώμο». Γιατί η γερμανική πολιτική δεν έχει σε τίποτα να ανησυχήσει στηρίζοντας έναν πολιτικό που προκειμένου να εξασφαλίσει μερικές ημέρες παραμονής στην εξουσία δεν διστάζει όχι μόνο να έρθει σε πλήρη διάσταση με την θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού αλλά και να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του – ακόμα και την ίδια την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων.

Η «εξυπηρέτηση» της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών αξιολογείται ως εξαιρετικής σημασίας για τα γερμανικά συμφέροντα γεγονός και οδηγεί και στα φιλικά, πλην υποκριτικά, «χτυπήματα στον ώμο». Γιατί η γερμανική πολιτική δεν έχει σε τίποτα να ανησυχήσει στηρίζοντας έναν πολιτικό που προκειμένου να εξασφαλίσει μερικές ημέρες παραμονής στην εξουσία δεν διστάζει όχι μόνο να έρθει σε πλήρη διάσταση με την θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού αλλά και να απεμπολήσει κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του

Ξανά απαγορεύσεις και καταστολή

Για άλλη μια φορά με αφορμή την επίσκεψη της Α. Μέρκελ η Αθήνα έγινε κατεχόμενη πόλη. Για δύο ολόκληρες μέρες το ιστορικό κέντρο της πόλης, ο Πειραιάς και οι βασικοί οδικοί άξονες της πρωτεύουσας αποκλείσθηκαν ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες καταργήθηκαν με το κλείσιμο κεντρικών σταθμών του μετρό.

Παράλληλα επιβλήθηκε με αστυνομική απόφαση καθολική απαγόρευση συγκεντρώσεων και συναθροίσεων. Την Πέμπτη 10/1 με πρωτοφανή βία τα ΜΑΤ επιτέθηκαν κατά διαδήλωσης των οργανώσεων της Αριστεράς. Η αστυνομική επίθεση που έγινε στα όρια της απαγορευμένης ζώνης είχε σαν αποτέλεσμα τον τραυματισμό πολλών διαδηλωτών και τα έντονα αναπνευστικά προβλήματα από τη χρήση χημικών. Ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι και μια διαδηλώτρια έχει σοβαρό χτύπημα στο πόδι από βομβίδα με αποτέλεσμα και οι δύο να παραμείνουν σε νοσοκομεία.

Όσα παλιότερα κατάγγελλε η σημερινή κυβέρνηση σήμερα τα κάνει με την ίδια βαρβαρότητα. Αναγκαία η μίμηση προκείμενου να εξασφαλιστεί η επιβίωση της κυβέρνησης από την επάνοδο της δεξιάς. Η αστυνομική βία στράφηκε με την ίδια βαρβαρότητα κατά συγκέντρωσης εκπαιδευτικών την Παρασκευή 11/1 και έφθασε μέχρι τον τραυματισμό διαδηλωτών ανάμεσα τους και του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Δελή και της Θ. Δριμάλα, μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Αντιδράσεις αναιμικού περιεχομένου

Με κεντρικά συνθήματα «Μέρκελ ανεπιθύμητη, έξω ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε., ΔΝΤ», «Τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα μπροστά! Κάτω η πολιτική κυβερνήσεων-Ε.Ε.-ΔΝΤ-κεφαλαίου» πραγματοποιήθηκε διαδήλωση αριστερών οργανώσεων με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ. Καμιά σχετική πρωτοβουλία δεν πάρθηκε από την πλευρά του ΚΚΕ.

Κουβέντα δεν βρέθηκε να ειπωθεί για την σχέση της επίσκεψης της γερμανίδας καγκελάριου με τις εξελίξεις στην ΠΓΔΜ και τις δυσκολίες σχετικά με την υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στη βουλή. Ας αποδεχθούμε ότι ο ντούρος διεθνισμός-αντικαπιταλισμός δεν συμβιβάζεται με «εθνικού» επιπέδου σχεδιασμούς και αντιθέσεις. Ας αποδεχθούμε επίσης ότι οι διαχρονικές αξίες και συνθήματα της Αριστεράς δεν έχουν ανάγκη ούτε επικαιροποίησης ούτε εξειδίκευσης… Αλλά και η σιωπή μπροστά στο νατοϊκό και γερμανικό σχέδιο για άλωση των Βαλκανίων και εμπλοκή τους στην φιλοπόλεμη περικύκλωση της Ρωσίας πώς μπορεί να εξηγηθεί;

Ένα μεγάλο πανό στο πεζοδρόμιο απέναντι από την Βουλή σήκωσε η «Επιτροπή Δημοψηφίσματος για την Συμφωνία των Πρεσπών» την Πέμπτη 10/1 με αφορμή την επίσκεψη Μέρκελ. Παρά τις συνεχείς απειλές από την αστυνομία για σύλληψη των συγκεντρωθέντων, λόγω της παρουσίας τους μέσα στην απαγορευμένη ζώνη, το πανό κρατήθηκε για αρκετή ώρα και μοιράσθηκαν εκατοντάδες ανακοινώσεις στους πολίτες.

Οι συναντήσεις

Το γεμάτο πρόγραμμα της Α. Μέρκελ ξεκίνησε με τη συνάντησή με τον Έλληνα πρωθυπουργό την Πέμπτη 10/1, το απόγευμα. Η Γερμανίδα πολιτικός έλαβε θερμότατης υποδοχής από τον Αλ. Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκε όλη η κρίσιμη –για την Γερμανίδα καγκελάριο– ατζέντα. Προχώρημα των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής (λέγε με μνημονιακά μέτρα), συνέχιση των γερμανικών «επενδύσεων», προσφυγική κρίση, επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την κανονικότητα.

Το φλέγον όμως ζήτημα ήταν η ολοκλήρωση των βημάτων της Συμφωνίας των Πρεσπών. Για αυτή ενδιαφέρεται πρωτίστως η Αγκ. Μέρκελ ώστε να προχωρήσει, χωρίς καθυστερήσεις και προβλήματα η ενταξιακή πορεία της «Βόρειας Μακεδονίας» (όπως προκλητικά αποκαλούσε) στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Και ακριβώς επειδή ο Αλέξης Τσίπρας κάνει ότι περνάει από το χέρι για να ολοκληρωθεί δεν έλειψαν οι αβρότητες και οι φιλοφρονήσεις εκατέρωθεν. Η Γερμανίδα καγκελάριος έδωσε απλόχερα τη στήριξη της στον Αλ. Τσίπρα, κάνοντας λόγο για τις θυσίες του ελληνικού λαού που έπιασαν τόπο – αν και χρειάζονται ακόμη δημοσιονομικά μέτρα. Δεν παρέλειψε να πει πως καμία σχέση δεν έχει η Συμφωνία των Πρεσπών με την «επιείκεια» της Ε.Ε. στο θέμα των περικοπών των συντάξεων. Παρά, όμως, το έντονο και αυστηρό της ύφος, μάλλον δεν κατάφερε πείσει κανέναν.

Την Παρασκευή 11/1 οι συναντήσεις της Α. Μέρελ ξεκίνησαν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ένθερμος υποστηρικτής της κυβέρνησης Τσίπρα τόνισε πως παρά τις αρχικές αμφιταλαντεύσεις η Ελλάδα απέδειξε με τη στάση της πως εξακολουθεί αταλάντευτη την ευρωπαϊκή της πορεία και «δεν διανοείται την πορεία της προς το μέλλον εκτός της ευρωπαϊκής μας οικογένεια», εξήροντας την Γερμανίδα καγκελάριο για «την ευρωπαϊκή ηγετική σας φυσιογνωμία» και για «τη στήριξη που προσέφερε πολλαπλώς στην Ελλάδα, για την έξοδο από την επώδυνη περίοδο των μνημονίων». Φυσικά όταν τέθηκε το ζήτημα των Γερμανικών αποζημιώσεων η Α. Μέρκελ αρκέστηκε να αναλάβει την ιστορική –και μόνο- ευθύνη της χώρας της για τις γερμανικές θηριωδίες και πως θα στηρίξει η χώρα της την Ελλάδα, αναφερόμενη στις γερμανικές επενδύσεις που θα έρθουν.

Μετά τη βόλτα της στη σιδερόφρακτη Αθήνα και την επίσκεψη της στην Γερμανική Σχολή, άφησε μερικές αιχμές για τις συμφωνίες της Ελλάδας με χώρες εκτός Ε.Ε. (βλ. Κίνα, Ρωσία) και συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η συνάντηση έγινε στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη και ο σκοπός της ήταν η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε όπως δήλωσαν από κοινού σε όλα τα υπόλοιπα συμφωνούν, λόγω και της ιδεολογικής τους συγγένειας. Η Α. Μέρκελ λέγοντας πως δε θα πιέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πράξη έκανε ακριβώς το αντίθετο ζητώντας και από αυτόν ευθυγράμμιση με την γερμανική πολιτική σαφώς.

Ελλάδα και γερμανική επικυριαρχία

Η επίσκεψη της Α. Μέρκελ, πέρα από την επιδίωξη της καγκελαρίου να ευθυγραμμίσει τον πολιτικό κόσμο της χώρας στην γραμμή της στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών, έχει και μια άλλη βασική πτυχή. Να πιστοποιήσει και να καταδείξει ότι η Γερμανία συνεχίζει να είναι ένας πολύ βασικός παίκτης στο σύστημα των επικυρίαρχων της Ελλάδας. Ότι η Γερμανία μαζί με τις ΗΠΑ λίγο-πολύ κανονίζουν πως θα κινηθεί η μεταμοντέρνα αποικία Ελλάς – μέσα πάντα από τα διαφορετικά συμφέροντα και σχέδια που έχουν αυτές οι δύο μεγάλες δυνάμεις για την χώρα μας.

Αυτή την στιγμή η Α. Μέρκελ και η γερμανική πολιτική έχει μεγαλύτερους πονοκέφαλους από το ελληνικό ζήτημα. Δεν βρισκόμαστε στο 2015 όπου η ελληνική ανταρσία πρέπει πάση θυσία να κατασταλεί γιατί μπορούσε να εξαπλωθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – κι απέναντι στην Ελλάδα τότε ήταν συνασπισμένες όλες οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Βρισκόμαστε 3-4 χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μικρότερης έκτασης ζήτημα, και έχουν μεσολαβήσει μια σειρά από σοβαρά πολιτικά γεγονότα στην γηραιά ήπειρο με κύριο πρωταγωνιστή τον λαϊκό παράγοντα (Brexit, ιταλικό δημοψήφισμα, Καταλωνία, εκλογές σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία) που δείχνουν με όλους τους τρόπους ότι η πολιτική κρίση έχει εισχωρήσει στην καρδιά της Ευρώπης και της Ε.Ε. Και η Γερμανία και κατ’ επέκταση η ευρωκρατία δεν φαίνεται αυτή την στιγμή να έχει κάποιο σχέδιο ξεπεράσματος των αδιεξόδων που βιώνει. Αυτοί οι πονοκέφαλοι δεν είναι μικροί για την Α. Μέρκελ και τις γερμανικές και ευρωπαϊκές ελίτ.

Παράλληλα όμως δεν γίνεται να αφήσουν την Ελλάδα στα χέρια άλλων μεγάλων δυνάμεων και να μην αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στην πολιτική ζωή της χώρας μας, ειδικά όταν πρόκειται για θέματα που άπτονται της Βαλκανικής Χερσονήσου που ιστορικά ο γερμανικός παράγοντας παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή και έχει μεγάλα συμφέροντα κύρια στα Δυτικά Βαλκάνια. Άρα μια επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου θα πρέπει να την βλέπουμε και με αυτή την οπτική.

Σχόλια

Exit mobile version