Αρχική πολιτική Πολλαπλά μέτωπα γενίκευσης των συγκρούσεων

Πολλαπλά μέτωπα γενίκευσης των συγκρούσεων

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται ότι μπορεί να τελειώσει σύντομα παρά την ενδυνάμωση, ακόμα και συστημικών φωνών, ότι οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ειρήνη, ακόμα και για την ίδια την υπόσταση του πλανήτη αυξάνουν κατακόρυφα.

Την ίδια στιγμή που στα μέτωπα του πολέμου παρουσιάζεται μια εικόνα τέλματος και στασιμότητας δυναμώνουν όλες οι παράπλευρες κινήσεις που πιστοποιούν ότι βρισκόμαστε ενώπιον όχι μόνο μιας κλιμάκωσης των πολεμικών συγκρούσεων αλλά, ίσως και πιο επικίνδυνο, μιας γενίκευσης των συγκρούσεων που εμπλέκει όλο και περισσότερες πλευρές, οικονομικές, στρατιωτικές και πολιτικές, της παγκόσμιας πραγματικότητας.

Πράγματι λίγες ώρες μετά τις θριαμβευτικές εκδηλώσεις στη Μόσχα για το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στις περιοχές του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ που ελέγχονται από τις ρωσικές δυνάμεις και το διάγγελμα Πούτιν για ενσωμάτωσή του στη Ρωσική Ομοσπονδία μια μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων οδήγησε στην ανακατάληψη ορισμένων εκ των προσαρτημένων περιοχών στη περιοχή της Χερσώνας με πιο εμβληματική την στρατηγικής σημασίας πόλη Λιμάν. Είναι φανερό ότι η, πρωτοφανούς βαθμού, βοήθεια της δυτικής συμμαχίας σε σύγχρονα οπλικά συστήματα αλλά και κρίσιμες πληροφορίες, καθιστούν δυνατές επιτυχίες κλίμακας για τις ουκρανικές δυνάμεις που, αν μη τι άλλο, συντηρούν το πόλεμο και δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα στους ρωσικούς σχεδιασμούς.

Η ανασυγκρότηση των ρωσικών δυνάμεων σε νέες θέσεις και η ενίσχυση του μετώπου με νέες δυνάμεις και οπλικά συστήματα φαίνεται να σταθεροποίησαν προς το παρόν την κατάσταση δεν έκρυψαν όμως τη δυσαρέσκεια που αναπτύσσεται σε στρατιωτικούς και πολιτικούς κύκλους στο εσωτερικό της Ρωσίας ότι η συνολική στρατιωτική τακτική της Ρωσίας στο πόλεμο ήταν «ήπια» και κακά σχεδιασμένη. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Τσετσένου ηγέτη Καντίροφ που επέκρινε τη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας για όσα συμβαίνουν στο μέτωπο και ζήτησε τη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Μένει να κριθεί τι θα σημάνει τελικά η αναβάθμιση του Καντίροφ σε υποστράτηγο του ρωσικού στρατού με αυξημένες αρμοδιότητες στο πόλεμο της Ουκρανίας. Οι πιέσεις όσο και να είναι προς το παρόν ελεγχόμενες δημιουργούν ασφυκτικό κλίμα στο εσωτερικό της Ρωσίας που θα μπορούσε να ανατραπεί μόνο με σημαντική αλλαγή της εικόνας στο θέατρο των συγκρούσεων. Και η εικόνα του μετώπου, όλα δείχνουν, ότι έχει αλλάξει. Ήδη έχουν καταγραφεί καταστροφικές επιθέσεις σε υποδομές (σταθμούς ενέργειας, σιδηροδρομικούς σταθμούς κ.λπ.) στην ενδοχώρα της Ουκρανίας με στόχο την ανάσχεση της δυνατότητας τροφοδοσίας με όπλα και έμψυχο δυναμικό του μετώπου. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έγινε γνωστή από ρωσικές πηγές μεγάλη πυραυλική επίθεση στα περίχωρα του Κίεβου και στις περιοχές Τσερνιχίφ, Τσερκάσι, Κιρόβογκραντ, Πολτάβα και Ντνεπροπετρόφσκ.

Η κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων είναι αναπόφευκτο να ενταθεί. Οι καθημερινές απειλές-προειδοποιήσεις και των δύο πλευρών, ΝΑΤΟ και Ρωσίας, για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να υποτιμηθούν από κανέναν.

Η κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων είναι αναπόφευκτο να ενταθεί. Οι καθημερινές απειλές-προειδοποιήσεις και των δύο πλευρών, ΝΑΤΟ και Ρωσίας, για το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να υποτιμηθούν από κανέναν

Γενίκευση και επέκταση

Μέσα σε αυτό το ασταθές κλίμα μεγάλη δημοσιότητα πήρε η αναχώρηση ενός υπερσύγχρονου πυρηνικού υποβρυχίου με κατεύθυνση, όπως λέγεται, τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ. Όσο και να είναι βέβαιο ότι αντίστοιχα υπέρ-εξοπλισμένα δυτικά οπλικά σύστημα παραπλέουν στις ακτές της Ρωσίας η τέτοια δημόσια προβολή αμοιβαίων επιθετικών κινήσεων έξω από τα σύνορα της Ουκρανίας δεν μπορεί να μην γεννά ανησυχίες.

Ταυτόχρονα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι αλληλοκατηγορίες Ανατολής και Δύσης σχετικά με το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream 1 και 2. Ουκρανοί «ειδικοί» καταγγέλλουν με βεβαιότητα ότι τα σαμποτάζ πραγματοποίησε η Ρωσία την ίδια στιγμή που η Ρωσία επίσημα κατηγορεί τις ΗΠΑ ως υπεύθυνες. Σχετική συζήτηση που προκλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας. του ΟΗΕ δεν κατέληξε πουθενά όπως άλλωστε αναμενόταν ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την συγκρότηση διεθνούς επιτροπής διερεύνησης της δολιοφθοράς αποκλείοντας τη συμμετοχή της Ρωσίας. Δικαιολογημένη εντύπωση προκάλεσαν δηλώσεις του Αμερικάνου καθηγητή του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Τζ. Σακς στο δημοσιογραφικό δίκτυο Bloomberg ότι οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από την επίθεση κατά των αγωγών στοιχειοθετώντας τη θέση του με την καταγραφή παρουσίας ναυτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή την περίοδο του σαμποτάζ. Ανεξάρτητα πάντως από το πέπλο σιωπής που καλύπτει τη δολιοφθορά των αγωγών και την εκμετάλλευση του γεγονότος ως πρόσχημα κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης Δύσης-Ανατολής δεν μπορεί παρά να επισημανθεί ότι υπάρχει πλήθος παραγόντων στο εσωτερικό των ανταγωνιζόμενων κρατικών παικτών που όχι απλώς μπλοκάρουν τις όποιες εκτονωτικές κινήσεις αλλά, αντίθετα, δρώντας ως ένα βαθμό ανεξέλεγκτα είναι σε θέση να πυροδοτούν την κρίση. Και είναι επίσης γνωστό ότι ισχυρά κράτη συναρτώνται και αλληλοσυνδέονται με τέτοια, όχι ομόρροπα κέντρα, γεγονός που επιτείνει την κλιμάκωση των αντιπαραθέσεων και τη γενικευμένη αστάθεια.

Τέλος, και όχι τελευταίο σε σημασία, δίπλα στα πολεμικά μέτωπα και την πολεμοχαρή διπλωματία αναπτύσσονται τεράστιες οικονομικές συγκρούσεις με αντίστοιχα ολέθρια αποτελέσματα. Τελευταίο επεισόδιο η απόφαση του οργανισμού ΟΠΕΚ+ (των πετρελαιοπαραγωγών χωρών δηλαδή συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας) να μειώσουν την παγκόσμια ημερήσια παραγωγή πετρελαίου κατά 2 δισ. βαρέλια. Η απόφαση αυτή, που πάρθηκε μετά από σχετική εισήγηση της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας, αποτελεί την απάντηση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στα σχέδια της Ε.Ε. να επιβάλλει αυθαίρετα πλαφόν στη τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου. Συνιστά μια πράξη ανυπακοής των πετρελαιοπαραγωγών χωρών στη πολιτική της Δύσης που ταυτόχρονα προμηνύει μια σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου και των παραγώγων του ικανή να επιφέρει νέα ισχυρά πλήγματα στην οικονομική πολιτική και κοινωνική σταθερότητα της δύσης και ιδιαίτερα της Ε.Ε. Είναι μια ακόμα απόδειξη ότι ο πόλεμος σε όλα τα μέτωπα κλιμακώνεται επικίνδυνα.

Σχόλια

Exit mobile version