Άσε τη Τατιάνα, πιάσε τον Τζόκερ!

Πίσω στα χρόνια της δικτατορίας, τα καλοκαίρια που πήγαινα στο χωριό, πριν ακόμη η τηλεόραση εμφανιστεί αρχικά στα καφενεία και κατόπιν –πολύ αργότερα– στα σπίτια, η μεγάλη στιγμή ήταν όταν εμφανιζόταν στους δρόμους του χωριού ένα ταλαιπωρημένο μακρύ αυτοκίνητο με μεγάφωνο στην οροφή του…

«Σήμερον στο Καφενείο Παπανικολάου. Η Αλίκη στο Ναυτικό. Μια διασκεδαστική κωμωδία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Έναρξις 9 το βράδυ»

Μόλις ακουγόταν η είδηση από το μεγάφωνο, δεκάδες πιτσιρίκια, σαν μικρά ρυάκια από τα δρομάκια και τα μονοπάτια ξεχύνονταν στον κεντρικό δρόμο κι άρχιζαν να τρέχουν πίσω από τα αυτοκίνητο που διέτρεχε αργά-αργά όλες τις γειτονιές, φωνάζοντας: «Ο σινεμάς, ο σινεμάς!»

Κάποια ώρα το απόγευμα, το αυτοκίνητο πάρκαρε έξω από το καφενείο, ο «σινεμάς» τοποθετούσε τη μηχανή προβολής έξω από το παράθυρο, ο καφετζής –Νίκος Παπανικολάου / Κολιτονίκος ή Κολιότας για τους συγχωριανούς του– τακτοποιούσε τα καθίσματα έτσι που να τοποθετεί τάβλες πάνω τους και να φτιάχνει σειρές απέναντι από τον λευκό τοίχο όπου θα προβαλλόταν η ταινία της ημέρας. Βουγιουκλάκη ή Ξανθόπουλος, Θάνος Λειβαδίτης και Μέμα Σταθοπούλου, Τόλης Βοσκόπουλος και Δούκισσα…

Το βράδυ σειρά όλοι απέξω. Κι εμείς να καραδοκούμε πότε θα γινόταν κάποια ζημιά στο φιλμ που τοποθετούσε στην παλιά μηχανή ο «σινεμάς», ώστε να κόψει ένα κομμάτι του σελιλόιντ που γινόταν καβγάς ποιος θα αρπάξει πρώτος. Το βάζαμε στο φως και ο καθένας θαύμαζε το απόκτημά του…

Όλα θα ήταν ειδυλλιακά για τα παιδιά αν δεν υπήρχε ο δάσκαλος! Ο οποίος είχε απαγορεύσει στους μαθητές του να πηγαίνουν στο σινεμά. Αν έμπαινε μέσα και τους εύρισκε, το φθινόπωρο που θα άνοιγε το σχολείο θα τους έβαζε τιμωρία…

Θυμάμαι φίλους να με βάζουν αν φυλάω «τσίλιες» και να κρύβονται κάτω από τον πάγκο. Ερχόμουν, βλέπετε από την Αθήνα και δεν ίσχυε για μένα η εξουσία του δασκάλου…

Τα θυμήθηκα με την εισβολή αστυνομικών σε κινηματογραφικές αίθουσες που κυνηγούσαν τους ανηλίκους που παρακολουθούσαν τον Τζόκερ. Δυστυχώς τα δείγματα νέο-συντηρητισμού και αυταρχισμού πυκνώνουν. Το 2019 κάποιοι ονειρεύονται ποδιές, πηλήκια και δεν ξέρω τι άλλο….

Δεν είναι όμως εκεί το θέμα μου αλλά στην τεράστια υποκρισία: Την ίδια ώρα που κυνηγάνε τα παιδιά που παρακολουθούν ένα έργο τέχνης, η τηλεόραση μεταδίδει τα επιβλαβέστατα χυδαία προγράμματά της, που διαφθείρουν συνειδήσεις, καταστρέφουν κάθε αισθητική, εθίζουν μικρούς και μεγάλους στη φθήνια και στα σκουπίδια της υποκουλτούρας.

Οι Τατιάνες και οι Ράδιο Αρβύλες αλωνίζουν ανεξέλεγκτα… Και ας μη μιλήσουμε για τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στους υπολογιστές. Γεμάτα ακραία βία, όπου τα ίδια δολοφονούν – έστω και εικονικά.

Κάποιοι πειράχτηκαν γιατί λέει 13χρονα παιδιά έβλεπαν τον Τζόκερ. Δεν τους πειράζει όμως που από το …νηπιαγωγείο παίζουν τέτοια παιχνίδια που η βία στον Τζόκερ μοιάζει με παιδικό Σσταθμό.

Η διαφορά είναι πως ο Τζόκερ μπορεί να αφυπνίσει. Οι Τατιάνες αποκοιμίζουν.

Οπότε… «Άσε την Τατιάνα – πιάσε τον Τζόκερ»….

Το Σαμποτάζ του Ασωπού

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση πραγματοποιεί ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Μπράλου στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Η εκδήλωση θα είναι διήμερη:

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Μπράλου η πρωτότυπη ιστορική έρευνα του δρ. Πέτρου Κουνούκλα για την ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Ασωπού στις 21 Ιουνίου του 1943, η οποία έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου.

Τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη γέφυρα του Ασωπού. Η επίσκεψη στη γέφυρα του Ασωπού θα γίνει με τραίνο και για όσους το επιθυμούν (και αν το επιτρέψει ο καιρός) με πεζοπορία από το Μπράλο.

Πληροφορίες: τηλ. 6936797730 – [email protected].

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!