«Η Έξοδος»: Μια παράσταση για τη Μικρασιατική Καταστροφή στη Σαλαμίνα

 

Η Σαλαμίνα είναι τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά…

Ένα νησί που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί –αν και φοβάται κανείς να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο στις μέρες μας– και να γίνει ένας ξεχωριστός τόπος αναψυχής και τουριστικός προορισμός.

Το παρόν άρθρο ωστόσο δεν αφορά σε τέτοιου είδους θέματα…

Οι άνθρωποι του νησιού πασχίζουν και δημιουργούν πολιτισμό. Πολλές είναι οι ομάδες που δραστηριοποιούνται δημιουργικά. Μια από αυτές που είχα τη χαρά να συνεργαστώ πρόσφατα είναι η θεατρική ομάδα «Αιακίδες».

Χρησιμοποιούνται κείμενα που έρχονται στο φώς της δημοσιότητας από αφηγήσεις απλών ανθρώπων, πληροφορητές πρόσφυγες, που είναι οι συγγραφείς τους. Απ’ αυτό το υλικό προέρχονται –ύστερα από επιλογή– οι μαρτυρίες που αποτελούν ιστορική πηγή μιας περιόδου η οποία σφράγισε τη μοίρα της Ελλάδας μέχρι σήμερα. Οι αφηγήσεις μαρτυρούν την άλλη πλευρά, την πλευρά αυτών που δέχτηκαν τον άμεσο αντίκτυπο των γεγονότων . Οι αφηγητές πλήρωσαν τις συνέπειες, τραγικές στην περίπτωσή μας, των πολιτικών χειρισμών, πάνω στην ίδια τους τη σάρκα και αυτοί περισσότερο από κάθε άλλον είναι σε θέση να περιγράψουν αυθεντικά αυτόν τον αντίκτυπο. Η ιστορική αξία των κειμένων αυτών οφείλεται στο ότι κανένας μεταγενέστερος δεν μπορεί να αναλάβει με ίση αρμοδιότητα και αυθεντικότητα το έργο του μάρτυρα. Στο είδος της κάθε μαρτυρία είναι μοναδική!

Τα κείμενα προέρχονται από την «Έξοδο» του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, τον «Κοινό λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου, τα «Ματωμένα χώματα» της Διδώς Σωτηρίου και τη «Γιαγιά Φιλιά τη Μικρασιάτισσα» της Φιλιώς Χαιδεμένου.

Η θεατρική ομάδα «Αιακίδες» είναι μια νεοσύστατη θεατρική ομάδα που δημιουργήθηκε από την ηθοποιό και σκηνοθέτη Μαρία Βασιλείου.

«Το θέατρο είναι ανάγκη και η δική μας ανάγκη είναι να εκφραστούμε μέσα από την υποκριτική τέχνη, να μοιραστούμε συναισθήματα, να γνωρίσουμε τους εαυτούς μας, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι», λέει η ίδια.

«Η “Έξοδος” πρωτοπαρουσιάστηκε στην Σαλαμίνα τον Οκτώβριο του 2018. Η αγάπη και η στήριξη όλων όσων παρευρέθηκαν ήταν μοναδική και τους ευχαριστούμε. Τυγχάνοντας θερμής υποδοχής έχουμε την τιμή και την χαρά να σας την ξαναπαρουσιάζουμε εμπλουτισμένη. Στόχος μας είναι η παρουσίαση περισσότερων παραστάσεων καθώς και η προσέλευση νέων μελών στην ομάδα μας. Όλοι, όσοι αγαπούν το θέατρο, και τις τέχνες γενικότερα, μπορούν να πλαισιώσουν την ομάδα μας. Μουσικοί, τραγουδιστές, χορευτές, ζωγράφοι, φωτογράφοι, εικαστικοί. Όλοι μπορούν να συνεισφέρουν και να αξιοποιηθούν σε μια θεατρική παράσταση δημιουργικά»

INFO

Σκηνοθεσία – Μουσική επιμέλεια: Μαρία Βασιλείου
Σκηνικά – Κοστούμια: H ομάδα
Υπεύθυνος φωτισμών & ήχου: Παύλος Λάππας
Προβολή – δημόσιες σχέσεις: Πηνελόπη Μοναστηριώτου
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Κατιάνα Ραπατζίκου
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Βασιλείου Μαρία, Βογιατζάκη Ευαγγελία, Κοκολή Μαίρη–Βάσω, Ράντη Ευαγγελία.
Αφήγηση: Μοναστηριώτου Πηνελόπη
Συμμετέχουν οι μικροί: Γιώργος Παπαθανασίου και Στέλλα Μπούργια
Η είσοδος είναι ελεύθερη

 

Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή σε σκηνοθεσία Δήμου Αβδελιώδη

Μετά την περσινή μεγάλη αποδοχή του κοινού, «Ο Επιτάφιος Λόγος του Περικλή» θα ακουστεί ξανά στην Οικία Κατακουζηνού. Την ερμηνεία αναλαμβάνει η Ιωάννα Σπανού, υπό τη διδασκαλία και τη σκηνοθετική ματιά του Δήμου Αβδελιώδη. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά, ως ελάχιστος φόρος τιμής στην πολύτιμη προσφορά του. Η ιδέα και η πρόταση να δραματοποιηθεί ο «Επιτάφιος Λόγος» έγινε στους συντελεστές από την μουσειολόγο και επιμελήτρια της Οικίας Κατακουζηνού κας Σοφία Ε. Πελοποννησίου. Για την παράσταση χρησιμοποιείται η μετάφραση του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Ο χώρος θα ανοίγει για το κοινό στις 20:45, ενώ η παράσταση θα ξεκινά ακριβώς στις 21:15. Οικία Κατακουζηνού, Λεωφ. Αμαλίας 4 (5ος όροφος), Πλατεία Συντάγματος, Σάββατο 16 και 23 Φεβρουαρίου, Πέμπτη 14 Μαρτίου, στις 21:15. Γενική είσοδος: 10 €, Διάρκεια: 40 λεπτά. Για κρατήσεις στείλτε μήνυμα στο [email protected]

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!