Αρχική πολιτισμός Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.354)

Πολιτισμός & Βαρβαρότητα (φ.354)

του Ηρόστρατου

 

Άνθρωπος στη ντουλάπα!

Διαβάζω για τον ληστή της ντουλάπας έκπληκτος – όχι από μια ακόμη λαμπρή σελίδα στην ιστορία της ελληνικής αστυνομίας – αλλά από τον τρόπο που η ζωή μιμείται τη λογοτεχνία. Και σκέφτομαι πως είναι μια ευκαιρία να γίνει γνωστό ένα μυθιστόρημα που κυκλοφόρησε σχετικά πρόσφατα και πέρασε μάλλον απαρατήρητο.

Μιλάω για το «Μέσα από τις σκιές» του Χουάν Χοσέ Μίγιας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Ο ήρωάς του ο Δαμιάν, έχοντας μείνει άνεργος, διαπράττει μια μικροκλοπή σε ένα παζάρι με αντίκες και προσπαθώντας να ξεφύγει από τον φρουρό κρύβεται σε μια ντουλάπα!

Για τύχη – ή ατυχία του – η ντουλάπα αυτή μεταφέρεται, με τον ήρωά μας να μη μπορεί να ξεφύγει, στην κρεβατοκάμαρα ενός ζευγαριού: Της Λουθία και του Φέντε που ζουν στο σπίτι με την κόρη τους.

Εκεί ο Δαμιάν τα καταφέρνει καλύτερα από τον κλέφτη που απασχολεί την ελληνική επικαιρότητα: καταφέρει να μην τον πάρουν είδηση. Και όχι μόνο αυτό. Αποφασίζει να μείνει εκεί και σιγά-σιγά παρεμβαίνει ως «αόρατη» παρουσία στη ζωή του σπιτιού, γοητευμένος από τη Λουθία. Γίνεται ένα είδος «φαντάσματος», που καθαρίζει το σπίτι, μαγειρεύει ενίοτε, φροντίζει τον χώρο…

Η Λουθία καταλαβαίνει πως κάτι παράξενο συμβαίνει, αλλά κανείς δεν την πιστεύει. Ο Δαμιάν από την πλευρά του, οργανώνει τη ζωή του στη ντουλάπα και αρχίζει αν χρησιμοποιεί και τον υπολογιστή, εμφανιζόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως …φάντασμα. Σύντομα θα γίνει εξαιρετικά δημοφιλής.

Να σημειώσω πως όσο συμβαίνουν όλα αυτά, ο Δαμιάν μέσα στο μυαλό του είναι μονίμως καλεσμένος σε ένα φανταστικό τηλεοπτικό τοκ σόου όπου απέναντι στον παρουσιαστή και στο κοινό μιλά για όσα κάνει.

Πολλά είναι τα θέματα που θίγει με γοητευτικό και πρωτότυπο τρόπο ο συγγραφέας και θα μπορούσαμε να πούμε ότι σχολιάζει και τη δική μας τρελή επικαιρότητα, αλλά και τις σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα στους ανθρώπους σε μια περίοδο κρίσης. Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας και πώς αυτά επιδρούν στον εαυτό μας και στους γύρω μας.

Έτσι λοιπόν, ευκαιρία δοθείσης, αντί να σχολιάζετε πώς ακριβώς έγινε αντιληπτός ο Έλληνας κάτοικος της ντουλάπας, κάντε μια βόλτα στο βιβλιοπωλείο και ανακαλύψτε την πιο αναπάντεχη ιστορία.

 

Η Λιτανεία

Με την ευκαιρία του Πάσχα δεν σας προτείνω κάποιες τελετές, αλλά μια λογοτεχνική «Λιτανεία» (εκδόσεις Στοχαστής). Ο Ελπιδοφόρος Ιντζεμπέλης, μας μεταφέρει στην αγαπημένη του Άρτα σε μια ιστορία που τρέχει σε δυο διαφορετικές εποχές. Η μια είναι στη σύγχρονη εποχή και με αναφορά στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας και στις πλημμύρες που προκάλεσαν σημαντικές καταστροφές στην περιοχή: ένας δημοσιογράφος αναλαμβάνει να αναζητήσει τις αιτίες μέσα από το ρεπορτάζ του, αλλά το ταξίδι στην Άρτα θα φέρει ανατροπές και στη δική του ζωή.

Από τη άλλη το παρελθόν – που για όσους έχουν ταξιδέψει και γνωρίσει την πόλη αυτή της Ηπείρου, είναι παρόν σε πολλά τοπία και σημεία της Άρτας. Θα μάθουμε για  την προσπάθεια μιας επαναστατικής εξέγερσης και το τίμημα που πληρώθηκε…

Ο συγγραφέας δένει την επικαιρότητα με άγνωστες σελίδες της ιστορίας, που έχουν πολλά να μας διδάξουν και για το σήμερα.

Κάθε ένα βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζεμπέλη, προσθέτει ένα ακόμη κομμάτι σε ένα μεγάλο ψηφιδωτό που σχηματίζει – αν το καλοκοιτάξεις – το πρόσωπο της Ελλάδας.

Σχόλια

Exit mobile version