Αρχική διεθνή Πολιτικά «νεκρός» ο Ρέντσι μετά το Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών;

Πολιτικά «νεκρός» ο Ρέντσι μετά το Β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών;

Το Κίνημα των 5 Αστέρων μετατρέπεται σε κόμμα με αξιώσεις!

 

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι έχασε στο Β΄ γύρο των ιταλικών δημοτικών εκλογών πολλές από τις πόλεις-κλειδιά, με κυριότερες αυτές της Ρώμης και του Τορίνο, όπου θριάμβευσαν οι υποψήφιοι του Κινήματος 5 Αστέρων. Αρκετοί δεν διστάζουν πλέον να κάνουν λόγο για έναν «πολιτικά ετοιμοθάνατο» Ρέντσι, που δεν δύναται να αντιληφθεί την πραγματικότητα, και επενδύει πλέον όλο του το ενδιαφέρον στο δημοψήφισμα του Οκτωβρίου για τη συνταγματική (αντι)μεταρρύθμιση.

Μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το Κίνημα των 5 Αστέρων. Κερδίζοντας την πλειοψηφία των ιταλικών περιφερειών, το κίνημα που ίδρυσε ο Μπέπε Γκρίλο μετατράπηκε εν μια νυκτί σε κόμμα, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν πολλοί πολιτικοί αναλυτές, με αρκετή δόση κυνισμού είναι αλήθεια. Κι αυτό παρά την έμμεση αλλά σημαντική βοήθεια της φαινομενικά κατακερματισμένης ιταλικής δεξιάς προς το Δημοκρατικό Κόμμα ώστε να μην συντριβεί, και έτσι να συνεχίσει ο Ρέντσι τις σκληρές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις του (βλ. φύλλο 315, σελ. 16-17).

Οι πολίτες που πήγαν στις κάλπες, ωστόσο, είχαν άλλα σχέδια. Ενίσχυσαν το Κίνημα των 5 Αστέρων, μια μη δοκιμασμένη ανερχόμενη πολιτική δύναμη με φρέσκο λόγο, το οποίο συσπείρωσε τις περισσότερες δυνάμεις που μάχονται τον «ρεντσισμό» του Ντουτσέτο. Από την άλλη, η συμμετοχή υποχώρησε περαιτέρω στο Β΄ γύρο (50,5% σε πανιταλικό επίπεδο, έναντι 59,9% στον Α΄ γύρο), με αποτέλεσμα οι περισσότεροι δήμαρχοι να εκλέγονται μόλις με το 25% έως 28% του εκλογικού σώματος. Επιβεβαιώνεται έτσι η απογοήτευση των πολιτών από το πολιτικό σύστημα και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα που διεκδικούν την ψήφο τους.

 

Τα εκλογικά αποτελέσματα σε πόλεις-ορόσημα

Η Βιρτζίνια Ράτζι του Κινήματος 5 Αστέρων «διέγραψε» από τον πολιτικό χάρτη της ιταλικής πρωτεύουσας το Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι και τον υποψήφιό του Ρομπέρτο Τζιακέτι, καταφέρνοντας να πάρει το 67,2% των έγκυρων ψήφων (από 35,2% στον Α΄ γύρο), έναντι 32,8% του Τζιακέτι (που στον Α΄ γύρο είχε λάβει 24,9%). Επίσης το Κίνημα 5 Αστέρων κέρδισε 12 από τις 14 τοπικές δημαρχίες της Ρώμης, έναντι μόλις 2 που πήρε το κόμμα του πρωθυπουργού Ρέντσι.

Το δεύτερο και ακόμη πιο ηχηρό χαστούκι ο Ρέντσι το έφαγε στο Τορίνο, όπου η Κιάρα Απεντίνο του Κινήματος 5 Αστέρων, που είχε έρθει δεύτερη στον Α΄ γύρο με 30,9%, εκτινάχθηκε στο 54,6% και εξευτέλισε τον υποψήφιο του Ρέντσι, τον Πιέρο Φασίνο (πρώτος στον Α΄ γύρο με 41,8%). Το υποτιθέμενο φαβορί, «ιστορικό στέλεχος» του πάλαι ποτέ Ιταλικού Κ.Κ. και σήμερα στενός συνεργάτης του Ρέντσι, περιορίστηκε στο Β΄ γύρο στο 45,4% και το Δημοκρατικό Κόμμα έχασε μια σημαντική πόλη του ιταλικού Βορρά, την οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούσε «σίγουρη». Ο Φασίνο, χολωμένος από την ταπεινωτική και εν πολλοίς απρόσμενη ήττα του, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «αποτελεί αδιαμφισβήτητο στοιχείο ότι η δεξιά ενίσχυσε το Κίνημα 5 Αστέρων» (και όχι, ας πούμε, η τεράστια κρίση που έχει προκληθεί από την αποβιομηχάνιση της πόλης και την πολιτική του Ρέντσι, η οποία τροφοδοτεί τη δυσαρέσκεια των λαϊκών στρωμάτων…).

Στη Νάπολι ο απερχόμενος δήμαρχος Λουίτζι ντε Ματζίστρις, που προέρχεται από την κεντροαριστερά αλλά υποστηρίχθηκε από ριζοσπαστικά κινήματα και είναι αντίπαλος του Ρέντσι, επανεκλέχθηκε πανηγυρικά με 66,8% (από 42,8% στον Α΄ γύρο). Έχοντας ήδη αποκλείσει την Βαλέρια Βαλέντε, εκλεκτή του Ρέντσι, επικράτησε εύκολα έναντι του δεξιού επιχειρηματία Λετιέρι, που πήρε μόλις 33,2% (από 24% στον Α΄ γύρο).

Το κόμμα του Ρέντσι διασώθηκε, οριακά, μόνο όπου αντιμετώπιζε υποψήφιους της δεξιάς. Στο Μιλάνο ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος Τζιουζέπε Σάλα κέρδισε, με 51,7% (από 41,7% στον Α΄ γύρο) τον κεντροδεξιό Στέφανο Παρίζι, που πήρε 48,3% (από 40,8% στον Α΄ γύρο). Η συμμετοχή κατέρρευσε στο 51,8%, από 67,6% το 2011. Τέλος, στη Μπολόνια επανεκλέχθηκε ο απερχόμενος δήμαρχος του Δημοκρατικού Κόμματος Μέρολα με 54,6%, έναντι του 45,4% που απέσπασε η δεξιά υποψήφια Μποργκοντζόνι. Η συμμετοχή περιορίστηκε στο 53,2%, ενώ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε ψηφίσει το 71,4%!

 

Μ.Ε.

 

 

 

Σχόλια

Exit mobile version