Αρχική στήλες όσα θάφτηκαν Ποιος θυμάται το Λόφο Καστά;

Ποιος θυμάται το Λόφο Καστά;

Θητεία τυμβωρύχου εκτελεί ο ιοβόλος

 

Πάει ένας χρόνος από τον καιρό που η Αρχαιολογία, τα σενάρια και οι ιστορικές υποθέσεις κατελάμβαναν την καλοκαιρινή επικαιρότητα. Ήταν τότε που δίπλα στα άλλα success story της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου προστέθηκε και το εύρημα του Τύμβου της Αμφίπολης. Με όσα μεσολάβησαν έκτοτε, η Αμφίπολη δεν βρήκε το χώρο να παίξει στα κανάλια και στα πρωτοσέλιδα για να προσδώσει οφέλη σε όσους την εμπορεύθηκαν – από πολιτική ή επιστημονική θέση. Πρόσφατα, πολλοί έπεσαν από τα σύννεφα όταν διατυπώθηκε η άποψη ότι ο τύμβος είναι άλλης εποχής κι όχι αυτής για την οποία όλοι ήταν σίγουροι. Κι επομένως μπορεί να μην είναι τόσο… εξέχουσα η προσωπικότητα που κάποτε θάφτηκε εκεί. Αυτό δεν μειώνει ούτε κατ’ ελάχιστο την αξία του ευρήματος. Δείχνει, όμως, ότι η περυσινή αφήγηση ενδεχομένως ήταν περισσότερο πολιτική παρά επιστημονική.

Ένα χρόνο μετά, η σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου Αρχαιολόγων (1/9/2015) δεν βρήκε χώρο και χρόνο στα ΜΜΕ. Την ξεθάβω, λοιπόν, εδώ.

«Πριν από έναν σχεδόν χρόνο, βιώσαμε ένα πρωτόγνωρο, πολιτικά ενορχηστρωμένο γεγονός στη χώρα μας και με διεθνείς διαστάσεις: την ελλιπώς τεκμηριωμένη και γι’ αυτό αντιδεοντολογική και αντιεπιστημονική επικοινωνιακή διαχείριση της ανασκαφικής διερεύνησης ενός αδιαμφισβήτητα πολύ ενδιαφέροντος ταφικού μνημείου της αρχαιότητας, στις πλούσιες και χρονικά εκτεταμένες επιχώσεις του Λόφου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καυτηρίασε από την πρώτη στιγμή την επικινδυνότητα και τις στρεβλώσεις που προκαλούσε η πρακτική τής εν είδει “σήριαλ” προβολής της αποκάλυψης του μνημείου. Επίσης, διατύπωσε τους προβληματισμούς του τόσο στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία όσο και στα αρμόδια υπηρεσιακά όργανα για τον τρόπο και τη σπουδή απομάκρυνσης των υπερκείμενων του μνημείου επιχώσεων, αλλά και τις μη ασφαλείς παρεμβάσεις χρονολόγησής του, όπως και τις στερούμενες επαρκών ενδείξεων ή και λανθασμένες αφηγήσεις για την ιστορικότητά του.

Ένα χρόνο μετά, ο ΣΕΑ, μετά τα άδικα πυρά και τις ποικίλες επιθέσεις που δέχθηκε για τη στάση του, ακόμη και τον δικαστικό διωγμό μελών του, αισθάνεται δικαιωμένος: χαιρετίζει την απόλυτα ορθή πρακτική της εισαγωγής προς συζήτηση, την 1η Σεπτεμβρίου 2015, στο αρμόδιο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, μελετών για την προστασία και ανάδειξη του Τύμβου και του ανασκαφέντος το καλοκαίρι του 2014 σύνθετου ταφικού μνημείου.

Στο σημείο αυτό θεωρούμε σκόπιμο να προσθέσουμε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλά ακόμη μνημεία, τόσο προϊστορικών και ιστορικών, όσο βυζαντινών και μεταβυζαντινών, αλλά και νεότερων περιόδων, που χρήζουν άμεσης προστασίας και ανάδειξης. Πάγια θέση του ΣΕΑ είναι ότι το σύνολο αυτού του διάσπαρτου στην επικράτεια μνημειακού πλούτου μπορεί να αποτελέσει το εφαλτήριο για την προώθηση δυναμικών πολιτικών ανάπτυξης δικτύων γνώσης και ψυχαγωγίας για το ευρύτερο κοινό, επισκεψιμότητας και γενικότερα τουριστικής αξιοποίησης και πολύμορφης στήριξης των τοπικών κοινωνιών».

Σχόλια

Exit mobile version