Αρχική πολιτισμός Ποίηση, μουσική και εικόνες θυμίζουν στην Ελλάδα τον Τσε

Ποίηση, μουσική και εικόνες θυμίζουν στην Ελλάδα τον Τσε

Η ποίηση, ο κινηματογράφος, η μουσική και η φωτογραφία χρησιμοποιήθηκαν ιδανικά την περασμένη εβδομάδα για να θυμίσουν το ζωτικό μήνυμα που ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, με το θάνατό του στη Βολιβία εδώ και 45 χρόνια, θέλησε να αφήσει στον κόσμο.

Το φεστιβάλ, που οργανώθηκε από το Πολιτιστικό Κέντρο «Μεσοποταμία» με τίτλο: Νότιος άνεμος ελευθερίας…, συγκέντρωσε πολυάριθμο κοινό που γέμισε ασφυκτικά μια αυλή όπου ακούστηκαν ποιήματα του Χοσέ Μαρτί, του Νικολάς Γκιγιέν και του Πάμπλο Νερούδα στα ισπανικά και στα ελληνικά.
Ο Χιλιανός ποιητής Χάιμε Σβαρτ, που επιμελήθηκε τη μετάφραση της πρώτης ανθολογίας του Γκιγιέν που δημοσιεύθηκε στην ελληνική γλώσσα, ένωσε τη φωνή του με αυτές της Αμαλίας Κυριακίδη και της Μαρίνας Παπαδημητρίου προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής με λυρισμό στον ηρωικό πολεμιστή.
Σύντομη ιστορική αναδρομή έκανε ο Οσβάλντο Κομπάτσο, επόμενος πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, που όμως ακόμα δεν έχει αναλάβει καθήκοντα και θύμισε πως «αν και ο Τσε γεννήθηκε στην Αργεντινή και υιοθετήθηκε από την Κούβα, το μήνυμα και το παράδειγμά του ανήκουν σε όλο τον κόσμο». Σε δηλώσεις του στο Prensa Latina, ο διπλωμάτης διαβεβαίωσε πως οι ιδέες του αθάνατου αγωνιστή συμβαδίζουν με την κουβανική επανάσταση και πως αυτή προοδεύει μέρα με τη μέρα χάρη στη συμβολή όσων, όπως αυτός, την πραγματοποίησαν και συνεχίζουν να την καθιστούν δυνατή.
Η εσπερίδα συνεχίστηκε με την προβολή του μέσου μήκους ντοκιμαντέρ Ανάμεσα στους θρύλους, της Κουβανής δημιουργού Ρεβέκα Τσάβες, όπου περιγράφεται ο αγώνας του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία μέσα από τις μαρτυρίες των μοναδικών τριών μαχητών που επέζησαν από εκείνη την ομάδα.
Στην εκδήλωση ήταν επίσης παρόντες ο δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Αντρέας Ευθυμίου, και εκπρόσωποι πολιτικών οργανώσεων αλληλέγγυων με την Κούβα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Σ.Χ.

Σχόλια

Exit mobile version