Αρχική κοινωνία Πίσω από τη βιτρίνα του τουρισμού

Πίσω από τη βιτρίνα του τουρισμού

Συνεχίζεται η ένταση στην Κρήτη με τους μεγαλοξενοδόχους – Θολές υποσχέσεις και παραπομπή στους… Θεσμούς από τον Κατρούγκαλο

Του Μάριου Διονέλλη

 

Με γενικόλογες υποσχέσεις και με παραπομπές στους Θεσμούς έφυγαν από το γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Κρήτης, η οποία κυριολεκτικά «βράζει» λίγο πριν από την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Αιτία είναι η συνεχιζόμενη άρνηση των μεγαλοξενοδόχων να εφαρμόσουν την κλαδική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων και τα διάφορα «κόλπα» που μετέρχονται για να αποφύγουν έστω και το να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι διαλόγου. Πρόσφατα, μάλιστα, κατάργησαν την ίδια την ένωσή τους στο Ηράκλειο εκμεταλλευόμενοι το νόμο του Μνημονίου που υποχρεώνει μόνο τα μέλη των ενώσεων Ξενοδόχων να τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει 110 εξώδικα προς τους ξενοδόχους του Ηρακλείου στα οποία έχουν απαντήσει μόλις… 2, ενώ το θέμα έχει παραπεμφθεί και στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Στην αρχή της εβδομάδας σημειώθηκαν επεισόδια (φωτ.) έξω από κεντρικό ξενοδοχείο του Ηρακλείου όταν εργαζόμενοι ήρθαν στα χέρια με τον ιδιοκτήτη, ο οποίος αρνείται πεισματικά να υπογράψει συμβάσεις, επικαλούμενος μέχρι και την αποχή των δικηγόρων.

Όλα τα παραπάνω εξέθεσαν στον υπουργό και στον υφυπουργό Γ. Πετρόπουλο οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Ηρακλείου, παρουσία βουλευτών της Κρήτης αλλά και του προέδρου της Ομοσπονδίας τους. Ο κ. Κατρούγκαλος τους μίλησε θεωρητικά για τη δημιουργία πλαισίου προστασίας της εργασίας μέσω των συλλογικών ρυθμίσεων, την οποία έχει θέσει και στους εκπροσώπους των Θεσμών, παραδεχόμενος όμως ότι δεν περιμένει απαντήσεις πριν από τον Σεπτέμβριο (δηλαδή στη λήξη της τουριστικής σεζόν). Η ισχυρότερη παρέμβαση του υπουργού ήταν οι «νουθεσίες» προς τους ξενοδόχους, καλώντας τους να τηρήσουν το νόμο γιατί διαφορετικά θα δημιουργηθεί ένταση στον τουριστικό κλάδο που θα ζημιώσει και τους ίδιους.

Κατά τα λοιπά η σκληρή πραγματικότητα πίσω από τη φανταχτερή βιτρίνα του τουρισμού παραμένει, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας. Οι συνεχείς πανηγυρισμοί για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος και του απόλυτου αριθμού των επισκεπτών της χώρας είναι αντιστρόφως ανάλογοι με την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι που επιχαίρουν για την αύξηση των κρατήσεων όταν έρχεται η ώρα να πληρώσουν το προσωπικό τους επικαλούνται απώλεια εσόδων με αποτέλεσμα να υπάρχουν ακόμα απλήρωτοι ξενοδοχοϋπάλληλοι για την περυσινή σεζόν.

 

«Πληγή» οι μαθητευόμενοι

Κομβικό ζήτημα, επίσης, αποτελεί ο θεσμός των «μαθητευόμενων» από σχολές τουριστικών επαγγελμάτων, κυρίως των ανατολικών χωρών, με τους οποίους γεμίζουν τα ξενοδοχεία, πολλές φορές κατά παράβαση του πλαφόν 17% που προβλέπει ο νόμος. «Υπάρχουν ξενοδοχεία στην Κρήτη που μπαίνεις μέσα και δεν ακούς λέξη ελληνικά από το προσωπικό», λέει στον Δρόμο ο γραμματέας του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Νίκος Κοκολάκης. «Ενώ ο νόμος λέει πως οι συγκεκριμένοι πρέπει να μαθητεύουν δίπλα σε έμπειρους εργαζόμενους, στην ουσία καταλαμβάνουν πλήρως τις θέσεις του προσωπικού καθώς είναι φθηνότεροι και χωρίς ασφαλιστικές εισφορές», τονίζει ο ίδιος επισημαίνοντας πως όλα αυτά έχουν διαπιστωθεί από επανειλημμένους ελέγχους του Σωματείου σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Σε παλαιότερες καταγγελίες του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων Παναγιώτης Προύντζος έχει κάνει λόγο για διαπιστωμένες παραβάσεις του νόμου σε ξενοδοχεία με ένα γενικό διευθυντή και όλο το υπόλοιπο προσωπικό αλλοδαπούς «σπουδαστές».

Στο φαινόμενο αυτό επιχείρησε μάλλον άγαρμπα να βάλει φρένο η κυβέρνηση απαγορεύοντας την έκδοση βίζας για εκπαιδευτικούς λόγους. Η απαγόρευση εκδόθηκε μόνο για Ρώσους και Ουκρανούς εφόσον αντίστοιχο μέτρο δεν μπορεί να ισχύσει για άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε., που στέλνουν σωρηδόν «μαθητές» για εκπαίδευση στα ξενοδοχεία μας όπως η Βουλγαρία και η Πολωνία. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, όπως έχει καταγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, οι «τουριστικές σχολές», ειδικά των ανατολικών χωρών, δεν είναι τίποτε άλλο από γραφεία εργασίας που παρέχουν φτηνό ανειδίκευτο προσωπικό στα ελληνικά ξενοδοχεία, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αυτό το προσωπικό προσλαμβάνεται μέσω voucher του ΟΑΕΔ, με πρακτικά μηδενικό κόστος για τους ξενοδόχους.

Η συγκεκριμένη απόφαση, πάντως, δημιούργησε μια αδικία εις βάρος των πραγματικών φοιτητών από τις δύο συγκεκριμένες χώρες αλλά και παράπονα, και πάλι κυρίως στην Κρήτη, που δέχεται μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών και οι ξενοδόχοι μιλούν για πτώση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αφού οι ρωσόφωνοι φοιτητές ήταν ο σύνδεσμος επικοινωνίας τους με τους πελάτες, οι οποίοι συνήθως δεν μιλούν αγγλικά. Προς υποστήριξη των ξενοδόχων πάντως έσπευσαν οι παλαιο-μνημονιακοί βουλευτές του Ηρακλείου (ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.-Ποτάμι) που ζήτησαν την κατάργηση της απαγόρευσης και την επαναφορά της αθρόας εισόδου «μαθητών» στα ξενοδοχεία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμα και με την… αριστερή(sic) διακυβέρνηση δεν έχει αλλάξει η εικόνα του τουριστικού κλάδου στη χώρα, με το όλο σύστημα να λειτουργεί υπέρ των μεγάλων «εργολάβων τουρισμού» (tour operators, μεγαλοξενοδόχοι, all inclusive κ.λπ.) ενώ για τους εργαζόμενους να επιφυλάσσεται ένα εποχικό καθεστώς σκλαβιάς με ατέλειωτα ωράρια και εξευτελιστικό μισθό σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Το συγκεκριμένο καθεστώς εργασίας έχει ήδη εξαπλωθεί και σε συνδεδεμένα με τον τουρισμό επαγγέλματα, όπως της εστίασης, των οδηγών τουριστικών λεωφορείων κ.λπ. αποτελώντας πλέον όχι την εξαίρεση αλλά τον κανόνα για το καθεστώς εργασίας στην Ελλάδα των μνημονίων – αριστερών και δεξιών.

Σχόλια

Exit mobile version