του Γιάννη Αρβανιτάκη

Αίσθηση προκάλεσε σε φιλάθλους και μη, η κίνηση των ποδοσφαιριστών της εθνικής ομάδας της Τουρκίας να πανηγυρίσουν-χαιρετήσουν με στρατιωτικό τρόπο την επίτευξη των γκολ εναντίον των εθνικών ομάδων της Αλβανίας και της Γαλλίας. Κίνηση που επικροτεί σαφώς τις επιλογές του Ερντογάν σχετικά με την εισβολή στα εδάφη της Συρίας και την «Πηγή Ειρήνης» όπως ονομάζεται κυνικά η πολεμική επιχείρηση. Αν στο φαινόμενο αυτό προσθέσουμε και τους χαιρετισμούς από τον Τούρκο πρωταθλητή κρίκων Ιμπραχίμ Τσολάκ αλλά και αντίστοιχους χαιρετισμούς σε ακαδημία δεκάχρονων παιδιών τουρκικής καταγωγής στο Βέλγιο, καταλαβαίνουμε πως η δύναμη της εικόνας στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό τίθεται γι’ άλλη μια φορά στην υπηρεσία του Σουλτάνου.

Το ποδόσφαιρο (και) στην Τουρκία είναι το πιο λαοφιλές άθλημα και οι σχέσεις αρκετών προέδρων ομάδων με την εξουσία (π.χ. η Μπασακσεχίρ θεωρείται η ομάδα του Ερντογάν) είναι σχέσεις «δούναι και λαβείν». Σε αυτά τα πλαίσια έλαβαν χώρα τα γεγονότα και είναι ξεκάθαρο πως υπήρχε εντολή. Η εθνική ομάδα της Τουρκίας είναι «με το ένα πόδι» στα τελικά του Euro 2020, οπότε και τα δυο ματς θα τα παρακολουθούσαν εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες.

Η στάση της ΟΥΕΦΑ του No Politica ήταν ανάλογη με τη στάση της… Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκκωφαντική σιωπή. Θα εξετάσει τα γεγονότα και θα αποφασίσει!

Παρόμοια φαινόμενα από άλλους Τούρκους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές ομάδες δεν έχουν παρατηρηθεί. Ωστόσο, τις μέρες της τουρκικής εισβολής υπήρξε διακοπή πολλών ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Στη Γερμανία, ο ποδοσφαιριστής της Ζανκτ Πάουλι (Β΄ Κατηγορία Γερμανίας) Τσενκ Σαχίν, εκθείασε στο Facebook τις επιχειρήσεις του Ερντογάν στη Συρία. Η γενική κατακραυγή από τους οπαδούς της ομάδας ανάγκασε τη διοίκηση να τον διώξει κακήν κακώς.

Την ίδια στιγμή, ο βετεράνος και διεθνής ποδοσφαιριστής της Ίντερ και της Γαλατασαράϊ, Χακάν Σουκούρ όχι μόνο εξέφρασε την αντίθεσή του στην ενέργεια των ποδοσφαιριστών της Εθνικής Τουρκίας αλλά τάχθηκε και κατά της εισβολής στη Συρία. Τόσο ο συγκεκριμένος όσο και ο μπασκετμπολίστας των Μπόστον Σέλτικς , Ενές Καντέρ έχουν εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις τους με αποτέλεσμα τώρα να καταζητούνται ως τρομοκράτες από το τούρκικο καθεστώς.

«Ο δικός μου είναι ένας αγώνας για δικαιοσύνη, για δημοκρατία, για ελευθερία και για ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Δεν με νοιάζει αυτό που μπορεί να χάσω, αν κερδίζει η ανθρωπότητα», έγραψε ο Χακάν Σουκούρ στο τελευταίο του tweet.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!