Τούτες τις μέρες γίνονται διάφορες αναφορές για τις μέρες του Δημοψηφίσματος του 2015 και όσα ραγδαία ακολούθησαν αμέσως μετά την αναγγελία του συντριπτικού αποτελέσματος (67% «Όχι»).

Διάφοροι σήμερα «διασκεδάζουν» για την «κωλοτούμπα του Τσίπρα» κι άλλοι πανηγυρίζουν γιατί με τον συμβιβασμό τότε σώθηκε η Ελλάδα από τον γκρεμό και ο λαός έδωσε ξανά την κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, ίσαμε το 2019, οπότε και αναλαμβάνει εντελώς αυτοδύναμα η Ν.Δ. τη διακυβέρνηση και μάλιστα χωρίς σοβαρή αντιπολίτευση.

Σκόπιμα λησμονούνται ορισμένα κρίσιμα καθεστωτικά ζητήματα που παίχτηκαν εκείνες τις μέρες, που φανερώνουν τα πραγματικά κέντρα ισχύος και εξουσίας και δείχνουν πόσο αδύναμη είναι μια κυβέρνηση αν δεν έχει πάρει σαφής απόφαση για ρήξεις και για στήριξη στον λαό.

Η εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα ήταν μια γκραν γκινιόλ εβδομάδα που έδειχνε τον διχασμό που υπήρχε μέσα στο Μαξίμου για τον χειρισμό Τσίπρα, τις πιέσεις για απόσυρση του δημοψηφίσματος, την ενεργοποίηση του Δραγασάκη που ήταν σε συνεννόηση με κύκλους των τραπεζών και των διεθνών παραγόντων, όπως και με τον υπόλοιπο μνημονιακό κόσμο. Οι παρεμβάσεις Δραγασάκη έδειχναν την πραγματική γραμμή και τον σκοπό της πιρουέτας του Τσίπρα με το δημοψήφισμα που θα του έδινε το πρόσχημα για μια αλλαγή γραμμής εφόσον χανόταν ή κερδίζονταν μικρή διαφορά. Η ιστορία τους έπαιξε ωραία πλάκα όταν ο λαός πήρε στις πλάτες του την υπόθεση Δημοψήφισμα και έφερε το σπουδαίο ποσοστό του 67% που κανένας δεν περίμενε και δεν ήθελε στο Μαξίμου.

Η εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα ήταν μια γκραν γκινιόλ εβδομάδα που έδειχνε τον διχασμό που υπήρχε μέσα στο Μαξίμου για τον χειρισμό Τσίπρα, τις πιέσεις για απόσυρση του δημοψηφίσματος, την ενεργοποίηση του Δραγασάκη που ήταν σε συνεννόηση με κύκλους των τραπεζών και των διεθνών παραγόντων, όπως και με τον υπόλοιπο μνημονιακό κόσμο

Εκείνο το βράδυ ξεκινάει το Πραξικόπημα στο οποίο μετέχουν Τσίπρας, Παυλόπουλος, Ν.Δ. με τον Μεϊμαράκη αφού λίγες ώρες πριν ο Σαμαράς παραιτείται από πρόεδρος και αξιωματούχους της Κομισιόν-Τρόικας. Οι τελευταίοι είναι κατηγορηματικοί: Μιλάμε μέσω του Παυλόπουλου μόνο, σαν να μην υπάρχει κυβέρνηση και υποβάλλουν τους όρους που γίνονται αποδεκτοί:

Άμεση παραίτηση του Γ. Βαρουφάκη, παρόλο που είχε παραμεριστεί από τις διαπραγματεύσεις δια του Ε. Τσακαλώτου από τη συνάντηση της Φινλανδίας.

Άμεση σύγκλιση των αρχηγών κομμάτων, ακριβώς την επομένη του Δημοψηφίσματος και συνομολόγηση όλων πως δεν θα παρθεί υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και στην ουσία υπάρχει αποδοχή όλων των όρων που θέτουν Κομισιόν και Τρόικα.

Δέσμευση των κομμάτων πως θα υπερψηφίσουν όποια πρόταση έρθει και θα καλύψουν εντός Βουλής τις απώλειες που τυχόν θα έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο μνημόνιο, όποιο κι αν ήταν θα πέρναγε με τις ψήφους των μνημονιακών κομμάτων, όπως και έγινε (αφού συγκέντρωσε 222 ψήφους όταν ήρθε και στηρίχθηκε στην «αιμοδοσία» που έκαναν Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι.).

Μετά την απόφαση των αρχηγών κομμάτων μαζί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, άνοιξε ο δρόμος στη συνέχιση της επικυριαρχίας της Κομισιόν και της Τρόικας. Ανατράπηκε η βούληση του λαού, ανατράπηκε η λαϊκή κυριαρχία, έγινε ένα πραξικόπημα καθεστωτικό, χωρίς τανκς αλλά με άλλα μέσα. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι αρχηγοί των κομμάτων, ο αντιπρόεδρος Δραγασάκης και ο πρωθυπουργός Τσίπρας μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο δέχθηκαν να παίξουν τη φάρσα του καλοκαιριού από τις αρχές Ιούλη έως τα μέσα Αυγούστου για να εμπεδωθεί η κυριαρχία των μνημονίων και του ειδικού καθεστώτος στη χώρα μας.

Ο μόνος που έχει ανοίξει το στόμα λέγοντας μερικά από αυτά είναι ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ., E. Μεϊμαράκης. Όλοι άλλοι ποιούν την νήσσα, δηλαδή καταπίνουν το Πραξικόπημα, αποδέχονται το μνημονιακό καθεστώς και ομιλούν απλά για «κωλοτούμπα» του Τσίπρα (την οποία στήριξαν όλοι όσοι πήραν ενεργά μέρος στο πραξικόπημα…).

Είναι αστείο πως στις 30 Ιουλίου, μέρα Πέμπτη μεσημέρι, συγκλήθηκε η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ μετά από καιρό που δεν συνεδρίαζε για να αποφασίσει αν θα κάνει τακτικό ή έκτακτο συνέδριο… Το δούλεμα ήταν συγκλονιστικό και όλες οι πτέρυγες-φράξιες συσπειρώνονταν πίσω από αυτό το ψευδές ερώτημα, ενώ το πραξικόπημα είχε γίνει και σε λίγες μέρες θα ολοκληρωνόταν αυτή η φάση με τη σύγκλιση εν μέσω θέρους και 15 Αύγουστου η Βουλή για να ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο (222 ψήφους) και κατόπιν ο Τσίπρας θα εξαγγείλει εκλογές για Σεπτέμβριο. Σε εκείνη την Κ.Ε. παραιτήθηκαν 17 μέλη της και ήταν η μόνη αντίδραση τότε (δείτε διπλανή στήλη).


Δήλωση παραίτησης του Ρούντι Ρινάλντι από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια. Η χώρα μπήκε στην τροχιά της χρεοκοπίας και η κοινωνία θα ζήσει αβάστακτες καταστάσεις με το 3ο Μνημόνιο που πιθανά δεν θα αποτρέψει το Grexit.

Οι ισχυρισμοί περί αναγκαίου και επώδυνου συμβιβασμού δεν ισχύουν. Πρόκειται για ιδεολογική, πολιτική, στρατηγική χρεοκοπία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή είχε προδιαγραφεί για λογαριασμό του από την κυρίαρχη ομάδα, από το 2012 και μετά, με σταθμό τις εξαγγελίες της «Θεσσαλονίκης» και κατάληξη την 6μηνη κυβερνητική διαδρομή.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα ο κομματικός οργανισμός είχε υποκατασταθεί πλήρως από τον κυρίαρχο μηχανισμό και τις γραφειοκρατικές πρακτικές του, μηχανισμό ο οποίος μάλιστα το τελευταίο 6μηνο έχει επιπλέον κρατικοποιηθεί.

Στα πλαίσια αυτά η Πολιτική Γραμματεία –με αυτονόητες τις ευθύνες της- έχει μετατραπεί σε αδρανοποιημένο και ακολουθητικό συνεργό της συντελούμενης κεντροαριστερής και τώρα μνημονιακής μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τούτων δοθέντων και μετά την μνημονιακή συμφωνία και την ψήφιση προαπαιτούμενων και δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, ανοίγει μια περίοδος ριζικού επαναπροσδιορισμού του λαϊκού κινήματος, αλλά και της ουσίας της πολιτικής διαδικασίας σαν τέτοιας, το περιεχόμενο των οποίων μέλλει να αναζητηθεί.

Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ προδιαγράφει την πορεία του έξω από τα αιτούμενα αυτού του επαναπροσδιορισμού, μεταλλασσόμενος σε οργανικό υποστύλωμα της μνημονιακής διαδικασίας έστω κι αν λεκτικά την αρνείται.

Στα πλαίσια αυτά παραιτούμαι από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Η ζωή όμως συνεχίζεται, με ό,τι έχει και ό,τι της λείπει…

21/7/2015


Δήλωση παραίτησης 17 μελών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

«Παραιτούμαστε, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης, από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για τους ακόλουθους λόγους:

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, εν μέσω χρεοκοπίας, παραμονές ενός νέου μνημονίου και με ανοιχτά όλα τα σενάρια, η Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ καλείται, μέσα από μια κατεπείγουσα διαδικασία, να αποδεχτεί την επιλογή του Μαξίμου να κυβερνά εφαρμόζοντας την ταπεινωτική συμφωνία που υπέγραψε και παρατείνοντας το μνημονιακό καθεστώς.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί σε ένα συνέδριο με βασικό πλαίσιο και στόχο την επικύρωση της μετάλλαξης σε μνημονιακό κόμμα. Ένα συνέδριο διαγκωνισμού μηχανισμών, την ώρα που θα εντείνεται η απογοήτευση και αποστράτευση χιλιάδων μελών και φίλων του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Η σημερινή διαδικασία είναι η κορύφωση ενός εξαμήνου όπου όλες οι κρίσιμες αποφάσεις πάρθηκαν ερήμην οποιασδήποτε συλλογικής διαδικασίας του ΣΥΡΙΖΑ, από μια ολιγομελή κυβερνητική ομάδα υπό τον Αλ. Τσίπρα. Η Κεντρική Επιτροπή καλέστηκε ελάχιστες φορές και αυτές απλά για να επικυρώσει τετελεσμένες και δρομολογημένες επιλογές, χωρίς καν επαρκή ενημέρωση και συζήτηση.

Με τη μετατροπή του «όχι» σε «ναι», την συμπόρευση με τις καθαρόαιμες μνημονιακές δυνάμεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και την υπερψήφιση των προαπαιτούμενων, έχει ματαιωθεί και ακυρωθεί η ίδια η βάση δημιουργίας και εξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει την υπογραφή του σε μια πράξη ταπείνωσης και περαιτέρω προώθησης της κοινωνικής και εθνικής καταστροφής.

Η τρόικα επιστρέφει, η χώρα μπαίνει σε νέο μνημόνιο με βάρβαρα μέτρα και υποθήκευση της περιουσίας της, οι γερμανικοί σχεδιασμοί για Grexit καθόλου δεν ακυρώνονται, η χρεοκοπία είναι ήδη εδώ. Όσα έχουν συμφωνηθεί και κυρίως όσα θα ακολουθήσουν αποτελούν παταγώδη αποτυχία της διαπραγματευτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε με ευθύνη του ηγετικού επιτελείου.

Όσα λέγονται από την κυβέρνηση ότι θα αγωνιστεί να μετριαστούν οι επιπτώσεις της συμφωνίας που η ίδια έφερε, αποτελούν νέες αυταπάτες, αντάξιες με τις προηγούμενες περί «αμοιβαία επωφελούς λύσης» και «έντιμου συμβιβασμού».

Κατανοούμε όσους, εντός και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, μέσα σε βαθιά πίκρα και απογοήτευση προσπαθούν να καταλάβουν τι έχει γίνει και να προσανατολιστούν ανάλογα. Ο αναγκαίος επαναπροσδιορισμός δεν θα είναι εύκολος, αλλά σε αυτόν δεν μπορεί ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμει χωρίς να σταθεί ολοκληρωτικά αυτοκριτικά απέναντι στη μέχρι τώρα πορεία του και τις αποφάσεις της ηγεσίας του.

Αυταπατούνται όσοι ευελπιστούν ότι θα στριμώξουν και θα καλουπώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα νεομνημονιακό μόρφωμα. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν ένα κλασικό κόμμα της μεταπολίτευσης, αλλά αναπτύχθηκε σε επαφή με το ριζοσπαστισμό και τις κινηματικές διαδικασίες. Είναι σίγουρο ότι η μνημονιακή μετάλλαξη θα οδηγήσει χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ σε επάλληλους κύκλους διεργασιών, προσπαθειών, αναζητήσεων, συντονισμού, κοινού βηματισμού. Με στόχο να ανασυνταχτεί και να επιβιώσει η κοινωνία σε δύσκολες συνθήκες, να μπει ένα τέλος στο μνημονιακό τέλμα. Σε αυτές τις διεργασίες, θα είμαστε ενεργοί και παρόντες.

Ο αγώνας για την σωτηρία της χώρας από την κοινωνική και εθνική καταστροφή συνεχίζεται σε πιο δύσκολες συνθήκες, μακριά από λύσεις ευκολίας και με περισσότερες απαιτήσεις.»

30/7/2015

Τα μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ:
Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Κοδέλας, Βύρωνας Λάμπρου, Μαρία Λαντζανάκη, Μάκης Μαντάς, Μανώλη Μούστος, Σοφία Μπανιά, Άβα Μπουλούμπαση, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου, Νίκος Ταυρής, Ειρήνη Τσέλου, Ερρίκος Φινάλης, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Μαρία Χατζησταυράκη, Χρυσούλα Ψιμούλη.


Τα τρία μνημόνια και τα δύο «μεσοπρόθεσμα προγράμματα»

Θυμίζουμε ότι ο όρος «μνημόνιο» προέκυψε από τα τρία έγγραφα (memorandum) που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και του Γ. Παπανδρέου του 2010 προκειμένου να υπάρξει ο πρώτος δανεισμός της χώρας από την Ε.Ε., το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πρώτο Μνημόνιο

Το πρώτο μνημόνιο ψηφίστηκε στις 6 Μαΐου του 2010, αν και είχαν προηγηθεί μέτρα λιτότητας και τους προηγούμενους μήνες από την τότε κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου.

Με το πρώτο μνημόνιο καταργήθηκε οριστικά ο 13ος και 14ος μισθός και υπήρξαν περικοπές μισθών στο δημόσιο. Στα δημόσια έσοδα ο Φ.Π.Α. φθάνει στο 23%, ενώ ταυτόχρονα μειώθηκε ο κατώτερος μισθός και αυξήθηκαν τόσο τα όρια απολύσεων όσο και τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια.

Το πρώτο μνημόνιο ψηφίστηκε από 172 Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ ενώ μέρος των άρθρων ψηφίστηκε και από τη Βουλεύτρια της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Ως συμπλήρωμα του πρώτου μνημονίου ήρθε στις 29 Ιουνίου του 2011 το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2012-2015. Περιλάμβανε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις και νέα μέτρα απορρύθμισης της αγοράς εργασίας. Το Μεσοπρόθεσμο ψήφισαν 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ όπως και η ‘Ελσα Παπαδημητρίου από τη Ν.Δ..

Δεύτερο Μνημόνιο

Το δεύτερο και κατά κοινή ομολογία σκληρότερο μνημόνιο έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Λουκά Παπαδήμο που είχε προκύψει από τις εντονότατες πολιτικές εξελίξεις του 2011. Στηρίχθηκε από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ. Ψηφίστηκε στη Βουλή στις 12 Φεβρουαρίου του 2012. Επρόκειτο για ένα ογκωδέστατο νομοσχέδιο χιλιάδων σελίδων με τίτλο «Έγκριση των Σχεδίων Συμβάσεων Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Ε.Τ.Χ.Σ.), της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Τράπεζας της Ελλάδος, του Σχεδίου του Μνημονίου Συνεννόησης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλες επείγουσες διατάξεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους και τη διάσωση της εθνικής οικονομίας». Ψηφίστηκε από 199 Βουλευτές.

Τα βασικά μέτρα που περιλάμβανε ήταν:

  • Μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού σε όλα τα κλιμάκια του βασικού μισθού (από 751€ σε 586€) και 32% στους νεοεισερχόμενους μέχρι 25 ετών.
  • Κατάργηση 150.000 θέσεων εργασίας από τον δημόσιο τομέα έως το 2015, εκ των οποίων 15.000 μέσα στο 2012.
  • Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων εργασίας.
  • Άρση μονιμότητας σε ΔΕΚΟ και υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες.
  • Περικοπές συντάξεων, επιδομάτων, δαπανών υγείας, άμυνας.
  • Αύξηση αντικειμενικών αξιών και ενοποίηση φόρων στα ακίνητα.
  • Αύξηση των εισιτηρίων στις Αστικές Συγκοινωνίες και στον ΟΣΕ κατά 25%.
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών και χαμηλού Φ.Π.Α. στα νησιά.

Και αυτό το μνημόνιο συμπληρώθηκε έναν χρόνο αργότερα από το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2013-2016 το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση που είχε προκύψει από τη συνεργασία του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το μεσοπρόθεσμο ψηφίστηκε στις 7 Νοεμβρίου του 2013 και έλαβε 153 ψήφους.

Θεσμοθέτησε:

  • Νέα αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μειώσεις εφάπαξ έως 83%.
  • Κατάργηση καθολικότητας της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας
  • Κατάργηση δώρων στο δημόσιο.
  • Διευκόλυνση απολύσεων.
  • -Αντίτιμο 25 ευρώ για είσοδο στα νοσοκομεία.
  • -Περικοπές ειδικών μισθολογίων.

Τρίτο Μνημόνιο

Το τρίτο μνημόνιο ψηφίστηκε στις 13 Αυγούστου του 2015 σε μία μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής, μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις εκείνου του καλοκαιριού. Δηλαδή την επιβολή capital controls, το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου που απέρριψε την πρόταση των δανειστών για τη νέα σύμβαση αλλά και την περίφημη 17ωρη διαπραγμάτευση του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες που κατέληξε τελικά σε συμφωνία.

Το μνημόνιο αυτό έλαβε τις περισσότερες ψήφους από όλα τα προηγούμενα αφού το στήριξαν 222 Βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ. Σήμανε όμως και απώλεια 40 Βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, γεγονός που οδήγησε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου.

Το τρίτο μνημόνιο αφορούσε δάνειο 86 δις ευρώ και 4 αξιολογήσεις. Προέβλεπε:

  • Την κατάργηση νόμων που είχαν ήδη ψηφιστεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
  • Την ολοκλήρωση της λεγόμενης «ασφαλιστικής μεταρρύθμισης» με αυξήσεις εισφορών, αυξήσεις ορίων ηλικίας, σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και μέσω ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησε στη δημιουργία του «υπερταμείου».
  • Τη διατήρηση και αύξηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών, υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% στους προϋπολογισμούς, ενιαίο μισθολόγιο στο δημόσιο, ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων και άλλα μέτρα.

Πηγή: vouliwatch.gr

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!