Έχουν περάσει περισσότερες από 50 ημέρες και ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν φαίνεται να βρίσκεται κοντά στο τέλος του, αντιθέτως εξαπλώνεται και βαθαίνει. Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πιέζουν και πιέζονται να πάρουν μέρος σε όλο και σκληρότερες στρατοπεδεύσεις, η ρητορική σχετικά με την ενδεχόμενη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής (πυρηνικά, χημικά) γίνεται εντονότερη, αλλά ακόμη και οι εξελίξεις στο ίδιο το μέτωπο του πολέμου οδηγούν σε όξυνση των αντιπαραθέσεων είτε στο πεδίο της μάχης είτε στον τομέα της ενημέρωσης και άρα διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και χειραγώγησης των κοινωνιών. Εξάλλου στην παρούσα φάση οι επαφές μεταξύ των δύο χωρών έχουν σταματήσει έπειτα από το περιστατικό στην Μπούτσα, με βάση το οποίο η Ρωσία κατηγορείται από την Ουκρανία και άλλες δυτικές χώρες για εγκλήματα πολέμου και έκτοτε η ρητορική για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου ακόμη και για πιθανή γενοκτονία έχει ενταθεί μέσα από καθημερινά δημοσιεύματα, πράγμα που φαίνεται πως θα αποτελέσει βασικό επιχείρημα της δυτικής συμμαχίας την επόμενη περίοδο και άρα δεν επιτρέπει ιδιαίτερη αισιοδοξία για μια ενδεχομένως σύντομη λήξη του πολέμου.

Επισκέψεις κλιμάκωσης

Κάτι τέτοιο άλλωστε δεν φαίνεται να επιδιώκει κανένα από τα εμπλεκόμενα μέρη, πράγμα που έχει φανεί και από τις δηλώσεις και τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη περίοδο. Οι επισκέψεις διαφόρων αρχηγών κρατών στην Ουκρανία, προσπάθησαν να δώσουν ένα μήνυμα περεταίρω ενίσχυσης της πρώτης από τη Δύση, με χαρακτηριστικότερες εκείνη του Βρετανού Μπ. Τζόνσον, στην οποία συζητήθηκε η οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας, έπειτα ακολούθησαν και οι επισκέψεις των πρωθυπουργών της Πολωνίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας ενώ φημολογείται πως σύντομα θα επισκεφθεί τη χώρα και κάποιος αξιωματούχος των ΗΠΑ. Μοναδική ίσως παραφωνία, αποτέλεσε η άρνηση της Ουκρανίας να δεχθεί τον Γερμανό πρόεδρο Φ.Γ. Σταϊνμάιερ, τον οποίο θεωρεί ανεπιθύμητο δεδομένων των σχέσεων του με τη Ρωσία, πράγμα που προκάλεσε τον εκνευρισμό της Γερμανίας. Ωστόσο ακόμη και αυτό το περιστατικό είναι ενδεικτικό ως προς την πίεση που ασκείται σε όλα τα μέρη να λάβουν συγκεκριμένες θέσεις σε σκληρές και ανελαστικές στρατοπεδεύσεις. Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η κριτική στον Ε. Μακρόν για την άρνηση του να συστρατευθεί με τον Τζο Μπάιντεν στην κατηγορία της Ρωσίας για γενοκτονία, κάτι που δεν άφησε ασχολίαστο το Κίεβο.

Όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πιέζουν και πιέζονται να πάρουν μέρος σε όλο και σκληρότερες στρατοπεδεύσεις, η ρητορική σχετικά με την ενδεχόμενη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής γίνεται εντονότερη, αλλά και οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου οδηγούν σε περαιτέρω όξυνση των αντιπαραθέσεων

Αιτήσεις στο ΝΑΤΟ

Ωστόσο, πέρα από συμβολικές επισκέψεις έχουν υπάρξει και ουσιαστικοτερες κινήσεις με την πρόθεση της Σουηδίας και της Φινλανδίας για άμεση και πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ, πράγμα που απο την Ρωσία θεωρήθηκε επιθετική κίνηση και απαντήθηκε με απειλές για εγκατάσταση πυρηνικών στην Βαλτική. Επιπλέον, οι ΗΠΑ πέρα από την ένταση της ρητορικής απέναντι στη Ρωσία, αποφάσισαν και περαιτέρω στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας με 800 εκατ. ευρώ, φτάνοντας έτσι τη συνολική ενίσχυση στα 2,5 δισ. ευρώ. Παράλληλα, στο οικονομικό μέτωπο οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει κυρώσεις προς πολιτικούς των Βαλκανίων που έχουν εκδηλώσει φιλορωσικές απόψεις, χρησιμοποιώντας διάφορες προφάσεις σχετικές με σκάνδαλα, ενώ την ίδια στιγμή φρόντισαν να διαμηνύσουν πως όσοι υπονομεύουν τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία –όπου υπονόμευση είναι η μη συμμετοχή στις κυρώσεις– θα έχουν παρόμοια μοίρα. Κάτι που είναι δύσκολο να μην συσχετιστεί και με την καταγγελία του πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Ι. Χαν για πραξικόπημα οργανωμένο από τις ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος δεν συμφώνησε να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις ενάντια στην Ρωσία.

Συλλήψεις και δημιουργία κλίματος

Παρόμοιο είναι το κλίμα και για τα δύο εμπλεκόμενα μέρη, με την Ουκρανία να συλλαμβάνει τον προσωπικό φίλο του Β. Πούτιν και αρχηγό αντιπολιτευόμενου κόμματος, Β. Μεντβέντσουκ, ο οποίος κατηγορείται για προδοσία και επιδιώχθηκε να ανταλλαχτεί με Ουκρανούς αιχμαλώτους, πράγμα που απέρριψε η Ρωσία. Επιπλέον, η βασική ρητορική πίεσης που ακολουθεί η ουκρανική κυβέρνηση την τελευταία περίοδο είναι η καθημερινή καταγγελία της Ρωσίας για εγκλήματα πολέμου, φτάνοντας μέχρι και στην κατηγορία για προσπάθεια γενοκτονίας κατά των Ουκρανών. Έτσι παρουσιάζοντας καθημερινά αποτρόπαιες εικόνες θυμάτων και ογκώδη νούμερα, σε ένα σκηνικό που θυμίζει πολύ τη Σρεμπρένιτσα, επιδιώκεται να υπάρξει περαιτέρω στρατιωτική στήριξη της χώρας και απομόνωση της Ρωσίας. Πράγμα που έχει ήδη ωθήσει χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς αλλά και η Ελλάδα να αιτηθούν ειδική έρευνα από τον ΟΗΕ σχετικά με τις παραπάνω κατηγορίες, το σίγουρο είναι πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποφανθεί κανείς για την ακρίβεια τέτοιων ισχυρισμών εν μέσω πολέμου και με τα κανάλια της πληροφορίας να είναι φανερά ελεγχόμενα και συχνά αναξιόπιστα. Αντίστοιχα και η ρωσική πλευρά έχει προχωρήσει σε ένταση των κινήσεων της, εκτοξεύοντας απειλές προς πάσα κατεύθυνση, ακόμη και προς φίλιες χώρες όπως είναι η Σερβία.

Στο μέτωπο

Παράλληλα, σε στρατιωτικό επίπεδο, προχώρησε σε αλλαγή του επικεφαλή της επιχείρησης στην Ουκρανία, καθώς τα αποτελέσματα δεν φαίνεται να είναι τα αναμενόμενα, ενώ σε μια απόπειρα σκλήρυνσης των κινήσεών της προειδοποίησε πως θα στοχεύει πλέον και τις ΝΑΤΟϊκές αποστολές όπλων προς την Ουκρανία. Επιπρόσθετα, σφοδρή αναμένεται να είναι η αντίδραση του Κρεμλίνου, έπειτα από την βύθιση του εμβληματικού πλοίου Moskva κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες άλλα και έπειτα από την ανατίναξη γέφυρας την ώρα που περνούσε ρωσικό κομβόι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρωσίας, τέτοιες ενέργειες θα απαντηθούν με το χτύπημα των κέντρων λήψης αποφάσεων της ουκρανικής πλευράς. Ενώ, σε οικονομικό και επικοινωνιακό επίπεδο η Ρωσία προχώρησε σε κυρώσεις ενάντια σε βουλευτές των ΗΠΑ και του Καναδά, αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στα εγκλήματα πολέμου για τα οποία κατηγορείται και καταγγέλλει την ουκρανική πλευρά για επιθέσεις σε ρωσικά χωριά στα σύνορα των δύο χωρών.


Στο στόχαστρο;

Η είδηση: «Στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ντονμπάς, με 20 φορτηγάκια και 14 γεννήτριες, προχώρησαν οι Έλληνες της Ρωσίας, με επικεφαλής τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη». Τα αυτοκίνητα θα χρησιμοποιηθούν «για την παροχή ιατρικής βοήθειας, καθώς και για την παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών της Μαριούπολης, γειτονικών χωριών και αγροκτημάτων».

Όμως το ενδιαφέρον είναι πως η κίνηση αυτή επέφερε μια εντυπωσιακή επίθεση από πολλά ΜΜΕ με προεξάρχοντα αυτά του κ. Μαρινάκη που δείχνουν ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει στοχοποιηθεί και όλα δείχνουν ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!