Αρχική κοινωνία Προσωπικά παιχνίδια υπουργών στον τουρισμό

Προσωπικά παιχνίδια υπουργών στον τουρισμό

Υπόσχονται πανεπιστημιακή εκπαίδευση στελεχών, την ώρα που διπλασιάζουν τον ΦΠΑ και χάνονται θέσεις εργασίας

Του Μάριου Διονέλλη

 

Ψάρεμα εκλογικής πελατείας πάνω στον τουρισμό με προσωπικές στρατηγικές επιχειρούν τα στελέχη της συγκυβέρνησης, υποσχόμενα την ίδρυση Σχολών Τουρισμού στα νησιωτικά πανεπιστήμια χωρίς καμία προετοιμασία και συνεννόηση με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Οι αναγγελίες Ανδρέα Λοβέρδου και Όλγας Κεφαλογιάννη ακούστηκαν ως κακόγουστο αστείο στα πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου που έσπευσαν να προσγειώσουν στην πραγματικότητα τους δύο υπουργούς.

Την ίδια ώρα πάντως πάγο στο αναπτυξιακό όραμα του τουρισμού βάζουν τα περίφημα e-mail της τρόικας που οδηγούν τη συγκυβέρνηση σε νέα μέτρα, μεταξύ αυτών και στον διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία χτυπώντας τη λεγόμενη βαριά βιομηχανία της χώρας και προετοιμάζοντας νέες απώλειες θέσεων εργασίας.

 

«Πόρτα» από τα πανεπιστήμια

Η εξαγγελία για την ίδρυση ημι-ιδιωτικών Σχολών Τουρισμού στα πανεπιστήμια Κρήτης και Αιγαίου έγινε την περασμένη εβδομάδα μετά από συνάντηση των δύο υπουργών (Παιδείας και Τουρισμού). Συγκεκριμένα, εξαγγέλθηκε η δημιουργία δίδυμων νέων τμημάτων τουριστικών προπτυχιακών σπουδών τετραετούς κύκλου, με αντικείμενο τον τουρισμό και τη διοίκησή του, αφενός για αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης (με διδασκαλία στα αγγλικά, έναντι διδάκτρων) και, αφετέρου για Έλληνες φοιτητές (χωρίς δίδακτρα).

Μάλιστα ανακοινώθηκε πως η έναρξη της λειτουργίας των δύο νέων σχολών θα γίνει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος με την υπουργό Τουρισμού να δηλώνει πως υπάρχουν και κτίρια και καθηγητές και διαθέσιμοι πόροι, ενώ ειδικά για την Κρήτη η σχολή εξαγγέλθηκε πως θα γίνει στην ιδιαίτερη πατρίδα της, το Ρέθυμνο.

Η απότομη προσγείωση για την υπουργό ήρθε άμεσα, με τον πρύτανη, τον πρόεδρο του συμβουλίου διοίκησης και τους πέντε κοσμήτορες των σχολών του Πανεπιστημίου Κρήτης να δηλώνουν ανέτοιμοι για τη δημιουργία τέτοιου τμήματος και να της θυμίζουν την τραγική κατάσταση του ιδρύματος, που ακόμα –λόγω της υποχρηματοδότησης– δεν έχει καταφέρει να καταρτίσει ούτε καν τον προϋπολογισμό του για το ερχόμενο οικονομικό έτος.

Οι εκτιμήσεις της υπουργού «βρίσκονται πολύ μακριά από την αλήθεια, γιατί ούτε η απαιτούμενη κτιριακή υποδομή υφίσταται ούτε χρήματα υπάρχουν» λένε σε σχετική επιστολή τους οι καθηγητές θυμίζοντας μάλιστα πως ούτε διδάσκοντες μπορεί να προσλάβει το πανεπιστήμιο αφού πλέον δεν παρέχεται στα ΑΕΙ το δικαίωμα να αντικαταστήσουν τα μέλη ΔΕΠ που αποχωρούν και η υποστελέχωση είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

Στο ίδιο κλίμα και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στέφανος Γκρίτζαλης, ο οποίος επιπροσθέτως θέτει ζήτημα συνταγματικότητας για τις υπουργικές διακηρύξεις: «οι εξαγγελίες είναι σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 16 του Συντάγματος». Εκτός όλων των άλλων οι εξαγγελίες των δύο υπουργών αποτέλεσαν στην ουσία και κατάργηση του αυτοδιοίκητου του πανεπιστημίου αφού για την ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων αποφασίζει η σύγκλητος κάθε ιδρύματος και όχι η υπουργός… Τουρισμού. Όπως αποκαλύφθηκε οι διοικήσεις και των δύο πανεπιστημίων έμαθαν για την ίδρυση τμημάτων τους από τους δημοσιογράφους μετά την έκδοση σχετικού δελτίου Τύπου από τον κ. Λοβέρδο.

 

Στελέχη για θέσεις που… χάνονται

 

Την ίδια στιγμή που κάποιοι ψαρεύουν ψήφους υποσχόμενοι εκπαίδευση στελεχών για τον τουρισμό, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται να διπλασιάσει τον ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις ανεβάζοντας στα κάγκελα τους γενικώς φιλικούς προς την κυβέρνηση ξενοδόχους. Τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και από τις τοπικές Ενώσεις Ξενοδόχων στις τουριστικές περιοχές της χώρας, ασκήθηκε εντονότατη κριτική και προαναγγέλθηκε ήδη η απώλεια θέσεων εργασίας.

Οι ξενοδόχοι τόνισαν σε επιστολές τους προς τον πρωθυπουργό πως η αύξηση του ΦΠΑ στην τουριστική διαμονή από το 6,5% στο 13% θα είναι καταστροφική. Όπως ανέφεραν αρκετές ενώσεις, το δεδομένο αυτό θα τους αναγκάσει να ζητήσουν επαναδιαπραγμάτευση των συμβολαίων που έχουν υπογράψει με τους τουριστικούς πράκτορες του εξωτερικού για την επόμενη σεζόν με αποτέλεσμα να στραφεί σε άλλους ανταγωνιστικούς προορισμούς ένα μεγάλο μέρος των τουριστών. «Αποτέλεσμα θα είναι μια ακόμα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων» λέει στον Αντώνη Σαμαρά ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων Κρήτης προαναγγέλλοντας και την απώλεια χιλιάδων θέσεων υπαλλήλων και στελεχών του ξενοδοχειακού κλάδου. Εκείνες τις θέσεις δηλαδή για τις οποίες προόριζαν τους αποφοίτους των πανεπιστημιακών Σχολών Τουρισμού ο Ανδρέας Λοβέρδος και η Όλγα Κεφαλογιάννη…

Σχόλια

Exit mobile version