Αρχική στήλες είπαν και έγραψαν Παιδική παχυσαρκία, μια κρυφή πανδημία…

Παιδική παχυσαρκία, μια κρυφή πανδημία…

«Τα γενικά οφέλη της σωματικής άσκησης είναι γνωστά σε όλους και αφορούν διάφορα συστήματα. Στα παιδιά και τους εφήβους, η συστηματική τακτική φυσική δραστηριότητα βοηθά να βελτιώσουν τη φυσική τους κατάσταση. Μειώνει τα σημαντικά ποσοστά υπερβαρότητας και παχυσαρκίας, τα επίπεδα των οποίων έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, η οποία είναι η πρώτη σε υπερβαρότητα παιδιών και εφήβων, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Βοηθάει να ρυθμιστούν καλύτερα αναπνευστικοί και βιοχημικοί δείκτες, να αποφευχθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη και οι αρνητικές συνέπειές της. Μειώνει τον κίνδυνο εξέλιξης της αντίστασης στην ινσουλίνη σε Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2 σε μικρές ηλικίες και κυρίως στην εφηβεία. Στόχος όλων των γονέων παιδιών και παιδιάτρων είναι να διασφαλίσουμε τη σωματική και ψυχική υγεία, να σκεφτούμε ότι η φυσική δραστηριότητα είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας σε συνδυασμό με καλή διατροφή, καλές ώρες ύπνου και μείωση των ωρών μπροστά στην οθόνη. Τα υγιή παιδιά είναι και τα πιο χαρούμενα παιδιά», επισήμανε, στη διάρκεια του συνεδρίου, η παιδίατρος, εξειδικευμένη σε παιδιατρική ενδοκρινολογία και διαβήτη, ακαδημαϊκή υπότροφος στη Γ’ Παιδιατρική Κλινική του ΑΠΘ Κωνσταντίνα Κώστα.

Παράλληλα, τόνισε ότι για τα παιδιά πάνω των πέντε ετών και για τους εφήβους συστήνεται να ασκούνται μία ώρα την ημέρα και τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα με έντονη άσκηση, ενώ πρέπει εκτός από την αεροβική άσκηση να γίνονται και ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης όπως αναρρίχηση, ασκήσεις εδάφους και ενδυνάμωσης των ιστών.

«Η υπερβαρότητα και η παχυσαρκία παιδιών και εφήβων περιγράφεται σαν πανδημία με μεγάλο οικονομικό κόστος, λόγω προβλημάτων υγείας. Σε μεγάλο βαθμό, τα παιδιά αυτά εξελίσσονται σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες, που παρουσιάζουν συχνά αντίσταση στην ινσουλίνη, αύξηση των φλεγμονωδών παραγόντων στον λιπώδη ιστό, μεταβολικό σύνδρομο και προδιάθεση για καρδιαγγειακά νοσήματα και ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά και καρκίνο», σημείωσε η κ. Κώστα, επικαλούμενη στοιχεία μετα-ανάλυσης, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και τα οποία έδειξαν ότι η συχνότητα υπερβαρότητας και παχυσαρκίας στο σύνολο του πληθυσμού 5 με 19 ετών έχει ξεπεράσει τα παγκοσμίως αναμενόμενα. Επίσης, παιδιά από οικογένειες χαμηλού εισοδήματος είναι παχύσαρκα σε ποσοστό 34%, ενώ το ποσοστό αυτό είναι 19% σε παιδιά πιο πλουσίων οικογενειών.

Σύμφωνα με τα δεδομένα στις αναπτυσσόμενες χώρες, υπάρχουν 35 εκατομμύρια υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, πολύ περισσότερα από τα 8 εκατομμύρια των υψηλά ανεπτυγμένων χωρών. Η δε Ασία έχει τους ταχύτερα αυξανόμενους ρυθμούς υπερβαρότητας και παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία άλλων μελετών, που επικαλέστηκε η κ. Κώστα, η Ελλάδα το 2005 ήταν η δεύτερη χώρα παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ, σε ρυθμούς υπερβαρότητας αγοριών και ρυθμούς παχυσαρκίας κοριτσιών. Επικαλούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2017, η οποία αφορούσε την παχυσαρκία των παιδιών, η κ. Κώστα σημείωσε ότι ένα στα τρία παιδιά στις ΗΠΑ είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Εξάλλου, τα δεδομένα μελέτης που έγινε σε 19 ευρωπαϊκές χώρες (ανάμεσα στις οποίες και η Ελλάδα) σε 250.000 παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία δημοσίευσε το 2018 ο ΠΟΥ, έδειξαν ότι η Ελλάδα προηγείται κατά πολύ στην παχυσαρκία των αγοριών στις ηλικίες των 7 ετών και στην παχυσαρκία των κοριτσιών στις ηλικίες των 9 ετών.

Αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, κατέδειξε και μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό JAMA. Διερεύνησε για πρώτη φορά τις πιθανές μεταβολές στο σωματικό βάρος που έχει επιφέρει η πανδημία σε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας. Η μελέτη κατέδειξε σημαντική αύξηση του βάρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 μεταξύ μαθητών στην Καλιφόρνια, κυρίως στις παιδικές ηλικίες. Τα ευρήματα αυτά, υπογραμμίζουν, ειδικά αν επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες, υποδηλώνουν αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας, η πρόληψη και αντιμετώπιση της οποίας θα πρέπει να αποτελέσει καίριο μέλημα της σύγχρονης κοινωνίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια

Exit mobile version