Αρχική πολιτική Ουκρανία: Βάθεμα του πολέμου

Ουκρανία: Βάθεμα του πολέμου

Πυκνώνουν οι απειλές προσφυγής στα πυρηνικά όπλα

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχώς εκτραχύνεται κάνοντας το ενδεχόμενο της γενίκευσής του έξω από τα όρια των σημερινών συγκρούσεων όλο και πιο πιθανό και κατά συνέπεια την πιθανότητα μιας παγκόσμιας σύρραξης στο έδαφος, και πλάι, της Ευρώπης εντός της λογικής των εξελίξεων. Ήδη η δολιοφθορά και η μερική καταστροφή των αγωγών Nord Stream στα χωρικά ύδατα της Φινλανδίας ήταν ένα προμήνυμα που αντί να προκαλέσει προβληματισμούς για τις συνέπειες του βρήκε συνέχεια. Ακολούθησε η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας, με φανερό το αποτύπωμα των δυτικών μυστικών υπηρεσιών, στη γέφυρα που συνδέει την ηπειρωτική Ρωσία με την Κριμαία και μόλις πριν λίγες μέρες μια «μυστηριώδης» τετραπλή υποθαλάσσια έκρηξη εντός των χωρικών υδάτων της Ρωσίας στη Βαλτική, που κανένας ως τώρα δεν έχει εξηγήσει τι αφορούσε.

Έκτοτε πυκνά γεγονότα μαρτυρούν ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία οδηγούνται εσκεμμένα από όλες τις πλευρές σε μια οξύτατη κλιμάκωση.

Βρώμικος πόλεμος και «βρώμικες βόμβες»

Η δυτική συμμαχία εντείνει τις παροχές σε χρήματα και σύγχρονα οπλικά συστήματα επιζητώντας από το ουκρανικό καθεστώς να εξαπολύσει μια μεγάλη αντεπίθεση στην Ν.Α. περιοχή της χώρας ώστε να αναδειχθούν οι «δυνατότητες» μιας ήττας του ρωσικού «αναθεωρητισμού». Και τα δυτικά Μέσα ενημέρωσης αναλαμβάνουν μια πρωτοφανή σε μέγεθος καθημερινή πλύση εγκεφάλου στις δυτικές κοινωνίες σχετικά με τα επιτεύγματα του ουκρανικού στρατού με στόχο να συμβάλλουν στη συνέχιση του πολέμου και το καταλάγιασμα των συνεπειών τους στις χώρες της Δύσης. Η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ παροτρύνουν το καθεστώς Ζελένσκι σε κλιμάκωση και επέκταση των στόχων του πολέμου με πιο πρόσφατο παράδειγμα την υιοθέτηση του στόχου «απελευθέρωσης της Κριμαίας». Από την πλευρά της η Ρωσία εμπλέκει σταδιακά τη Λευκορωσία στις συγκρούσεις, σε αυτή τη φάση με συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και οπλισμού στο έδαφος της, και ταυτόχρονα προχωρά σε μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμό κρίσιμων πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας (σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και επικοινωνίας, οδικούς κόμβους, σιδηροδρομικούς σταθμούς) με στόχο τη διάλυση των δυνατοτήτων στήριξης και επιμελητείας του στρατού της. Αναπόφευκτα, υπό αυτές τις συνθήκες, τα θύματα μεταξύ των αμάχων από όλες τις πλευρές αυξάνουν δραματικά. Δεν είναι όμως το μοναδικό ανησυχητικό φαινόμενο.

Την προηγούμενη βδομάδα η ρωσική διπλωματία έχει καταγγείλει διεθνώς την πρόθεση του ουκρανικού καθεστώτος να κατασκευάσει μια «βρώμικη πυρηνική βόμβα» με την υποστήριξη των δυτικών χωρών η οποία θα χρησιμοποιηθεί στην Ουκρανία και ακολούθως θα κατηγορηθεί η Ρωσία για αυτό. Ο ίδιος ο Ζελένσκι μάλιστα, λίγο πριν δημοσιοποιηθούν οι ρωσικές καταγγελίες, είχε απευθύνει δραματική έκκληση προς τις χώρες του ΝΑΤΟ να πλήξουν με πυρηνικά όπλα τη Ρωσία αν η τελευταία τολμήσει να χρησιμοποιήσει αντίστοιχα όπλα στην Ουκρανία.

Τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ σε όλες τις γειτονιές του πλανήτη και η υποδαύλιση του πολέμου στην Ουκρανία δεν εξισορροπούνται ούτε με «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» ούτε με κλιμάκωση του πολέμου και πυρηνικές απειλές. Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκο,ύ είχε, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου, αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους υπουργούς Άμυνας των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Τουρκίας επισημαίνοντας τους κινδύνους από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Από την πλευρά του ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα θέσει το ζήτημα των προετοιμασιών του Κιέβου για τη χρήση τέτοιων όπλων στον ΟΗΕ και θα ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Με επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Ρωσίας στον ΟΗΕ προς τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού η Μόσχα χαρακτηρίζει τα σχέδια της Ουκρανίας ως «πράξη πυρηνικής τρομοκρατίας» ζητώντας από τον ΟΗΕ «να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να αποτρέψει αυτό το ειδεχθές έγκλημα». Αυτές οι προειδοποιήσεις πέφτουν στα κενό καθώς οι δυτικές χώρες απέρριψαν τους ρωσικούς ισχυρισμούς ως ψευδείς και ανυπόστατους, προϊδεάζοντας για μια ακόμα ανούσια συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ασκήσεις πυρηνικής εμπλοκής

Μέσα σε αυτό το κλίμα αλληλοκατηγοριών έγινε γνωστό ότι η Ρωσία προγραμματίζει μεγάλη στρατιωτική άσκηση προσομοίωσης πυρηνικού πολέμου το διάστημα από 26 έως 29 Οκτωβρίου. Κατά την άσκηση αυτή θα δοκιμαστούν όλα τα σύγχρονα όπλα που διαθέτει η Ρωσία και θα εκτοξευτούν διηπειρωτική πύραυλοι δυτικά της Βερίγγειου Θάλασσας και στην Αρκτική. Πρόκειται για την απάντηση της Μόσχας στην αντίστοιχη πυρηνική άσκηση που ξεκίνησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ στις 17 Οκτώβρη. Η άσκηση αυτή με την επωνυμία Steadfast Noon που διεξάγεται στον εναέριο χώρο της Αγγλίας και απλώνεται ως πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα στα ύδατα της Νορβηγίας.

Και όσο κάθε διπλωματική προσπάθεια για την αποφυγή των χειρότερων τορπιλίζεται εσκεμμένα τόσο δυναμώνουν οι προκλήσεις από όλες τις πλευρές και αυξάνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ειρήνη. Θα ήταν βέβαια ψευδαίσθηση να υποθέσει κανείς ότι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κοσμοκρατορικών δυνάμεων θα υπολόγιζε το ανθρώπινο κόστος στον αδυσώπητο αγώνα τους για παγκόσμια ηγεμονία. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν το πόλεμο. Αντίθετα φροντίζουν για την κλιμάκωση του ως πολύτιμου εργαλείου υπέρβασης της πολύπλευρης κρίσης που μαστίζει τον κόσμο και κατίσχυσης των ενός πόλου επί του άλλου. Με αυτή την έννοια τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ-ΗΠΑ σε όλες τις γειτονιές του πλανήτη και η υποδαύλιση του πολέμου στην Ουκρανία δεν εξισορροπούνται ούτε με «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις» ούτε με κλιμάκωση του πολέμου και πυρηνικές απειλές. Δύο λάθη δεν κάνουν ένα σωστό.

Το αίτημα για το άμεσο σταμάτημα του πολέμου, για τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και την κατάργηση όλων των πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι αίτημα και ανάγκη των λαών. Είναι προϋπόθεση ζωής.

Σχόλια

Exit mobile version