Αρχική διεθνή Ουκρανικός κλαυσίγελως

Ουκρανικός κλαυσίγελως

Πρώτος ο κωμικός Ζελένσκι, δεύτερος ο Ποροσένκο, εκτός νυμφώνος η Τιμοσένκο

Φόρα παρτίδα οι «ευρωατλαντικές αξίες της Ουκρανίας», τις οποίες εξύμνησε προεκλογικά η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία. Ή, σωστότερα, στο τμήμα της που κυβερνιέται από τα αλληλοσπαρασσόμενα ανδρείκελα της Δύσης μετά το πραξικόπημα του 2014. Η κωμικοτραγική νότα παραμένει ισχυρή, παρόλο που η κατάληξη του αλληλοφαγώματος των πολιτικομαφιόζικων φατριών της χώρας (που όμως όλες ομνύουν πίστη στη Δύση) θα έχει ευρύτερες γεωπολιτικές επιπτώσεις. Το κλάμα ή το γέλιο, ή και τα δυο μαζί, οφείλονται καταρχήν στην «ποιότητα» των υποψηφίων, κι έπειτα στην ίδια τη διαδικασία, αλλά και στην αποκλίνουσα αντίδραση των διαφόρων δυτικών δυνάμεων μετά τον πρώτο γύρο, στον οποίο συμμετείχε το 62% των εκλογέων. Όσοι Ουκρανοί ψήφισαν έκαναν τις εξής επιλογές:

Το Ατλαντικό Συμβούλιο, η «δεξαμενή σκέψης» του ΝΑΤΟ, προμοτάρισε τον κωμικό Βλαντιμίρ Ζελένσκι δημοσιεύοντας άρθρο πρώην υψηλού στελέχους της Κομισιόν που τον εγκωμιάζει, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να ποντάρει στον απερχόμενο ολιγάρχη Ποροσένκο

► Πρώτο (30,2%) ανέδειξαν τον ηθοποιό Βλαντιμίρ Ζελένσκι, που έγινε γνωστός διακωμωδώντας την πολιτική τάξη της Ουκρανίας. Όσοι ειρωνεύονταν την υποψηφιότητά του τώρα δαγκώνουν τη γλώσσα τους: ο ηθοποιός, επιτιθέμενος περισσότερο στη διαφθορά και λιγότερο στη Ρωσία, διεκδικεί στα σοβαρά πλέον την προεδρία. Οι είρωνες θα έπρεπε να είχαν προσέξει ότι το Ατλαντικό Συμβούλιο, η «δεξαμενή σκέψης» του ΝΑΤΟ, τον προμοτάρισε δημοσιεύοντας εγκωμιαστικό άρθρο πρώην υψηλού στελέχους της Κομισιόν. Μπορεί η υποστήριξη να μην εξέφραζε όλους τους ΝΑΤΟϊκούς, αλλά έστειλε μήνυμα…

► Δεύτερο και καταϊδρωμένο έφεραν τον απερχόμενο πρόεδρο Ποροσένκο (15,9%), που τα τελευταία χρόνια έβγαλε την περισσότερη βρωμοδουλειά για τη Δύση. Αποδείχθηκε όμως Γαργαντούας στην… απαλλοτρίωση του δημόσιου πλούτου, προκαλώντας την οργή των υπόλοιπων μαφιόζων και ακροδεξιών (μέσα σε 5 χρόνια 100πλασίασε την προσωπική περιουσία του!). Πάντως, αγνοώντας τη δεύτερη θέση του, η αρχιέρεια των ευρωπαϊκών αξιών Άνγκελα Μέρκελ έσπευσε να του αποστείλει συγχαρητήριο τηλεγράφημα (μόνο σ’ αυτόν!) και να του ευχηθεί καλή επιτυχία στον δεύτερο γύρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Απριλίου. Ακόμη να το πάρει απόφαση ότι κάθε φορά που ξεκινά μια τέτοια «δουλειά» μόνη της η Γερμανία, την προλαβαίνουν στη στροφή οι Αμερικανοί…

► Τρίτη (13,4%) αναδείχθηκε η επίσης φιλοδυτική Τιμοσένκο, που κι αυτή έγινε ζάπλουτη από τότε που μπήκε στην πολιτική – με τρόπο τόσο προκλητικό ώστε καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Αλλά, απτόητη, τώρα έκανε προεκλογική καμπάνια ενάντια στη… διαφθορά, απειλώντας να βάλει τον Ποροσένκο στη φυλακή! Η δυναμική υποστήριξη που της πρόσφεραν αρκετοί ολιγάρχες και οι περισσότερες νεοναζιστικές συμμορίες αποδείχθηκε ανεπαρκής: έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, κι ας οδύρεται ότι το αποτέλεσμα είναι πλαστό. Τώρα θα πρέπει να αποφασίσει σε ποια πλευρά θα πουλήσει τα χαρτιά της…

► Τέταρτος (11,7%) ήρθε ο Γιούρι Μπόικο, ο μοναδικός ίσως υποψήφιος με μετριοπαθείς θέσεις για την ουκρανορωσική σύρραξη. Είχε ήδη χάσει τις ελπίδες του για την προεδρία από τη στιγμή που το κόμμα του αποφάσισε «ξαφνικά» να κατεβάσει άλλον υποψήφιο: το 4,2% που πήρε ο Ολεξάντρ Βιλκούλ σιγούρεψε ότι ο Μπόικο θα έμενε εκτός δεύτερου γύρου… Ο Βιλκούλ ήταν ένας από τους πέντε που πήραν μονοψήφια ποσοστά. Άλλοι τριάντα(!) υποψήφιοι πρόεδροι έλαβαν ποσοστά κάτω από 1%.

Φόρα παρτίδα οι «ευρωατλαντικές αξίες της Ουκρανίας», τις οποίες εξύμνησε προεκλογικά η πρέσβειρα των ΗΠΑ.

Νίκησαν οι… ευρωατλαντικές αξίες

Ανάμεσα στους παραπάνω φυσικά δεν βρίσκεται ο επικεφαλής του Κ.Κ. Ουκρανίας Πετρό Σιμονένκο. Αιτία είναι ότι η υποψηφιότητά του απλώς απορρίφθηκε: η κεντρική εφορευτική επιτροπή αποφάσισε ότι το κόμμα του (που τυπικά δεν είναι εκτός νόμου, αφού εδέησε να καταδικάσει τη «ρωσική επέμβαση») δεν συνάδει με τις… δημοκρατικές αρχές που διέπουν την Ουκρανία! Φυσικά δεν ίδρωσε κανενός το αυτί, όπως δεν ίδρωσε και για το γεγονός ότι αποκλείστηκαν τα εκατομμύρια των Ουκρανών μεταναστών στη Ρωσία και αλλού. Προφανώς θεωρήθηκαν και αυτοί «αναξιόπιστοι».

Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό ότι οι ξένοι παρατηρητές στις εκλογές ήταν όλοι τους οπαδοί του αντιρωσικού στρατοπέδου. Καλού-κακού πάντως, για να σιγουρευτεί η… αμεροληψία τους, επικεφαλής τους τέθηκε η Μαρί Γιοβάνοβιτς, πρέσβειρα των ΗΠΑ στο Κίεβο! Αυτή καλωσόρισε τους παρατηρητές και τους ενημέρωσε, την προπαραμονή των εκλογών, ότι «η Ουκρανία συνεχίζει τον μετασχηματισμό της σε μια μοντέρνα και ευημερούσα ευρωατλαντική δημοκρατία, οι δε Ουκρανοί αγκαλιάζουν τις θεμελιώδεις ευρωατλαντικές αξίες, στην καρδιά των οποίων βρίσκονται οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». Είπαμε: για γέλια και για κλάματα.

 

 

Σχόλια

Exit mobile version