Αρχική κοινωνία εργασία Οι εργαζόμενοι στην Εμπορική αλλάζουν το σκηνικό

Οι εργαζόμενοι στην Εμπορική αλλάζουν το σκηνικό

Με απόφαση συνέλευσης ζητούν άμεση μονιμοποίηση 700 νέων υπαλλήλων.

Ανατροπή των συσχετισμών έφερε η γενική συνέλευση των εργαζομένων της Εμπορικής Τράπεζας, παρεμβαίνοντας με καταλυτικό τρόπο στο διάλογο με τη διοίκηση. Η πώληση της Εμπορικής Τράπεζας ξεκίνησε επί κυβέρνησης Σημίτη και ολοκληρώθηκε επί κυβέρνησης Καραμανλή το 2005, με πρόεδρό της το Γ. Προβόπουλο, σημερινό διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Σήμερα η Cretit Agricole κατέχει πάνω από 95% του μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας. Με τη γαλλική διοίκηση η τράπεζα παραβιάζει, διαρκώς, την εργατική νομοθεσία και τις συμβάσεις που η ίδια έχει υπογράψει με τους εργαζόμενους, δημιουργώντας εργασιακές συνθήκες γαλέρας.
Στις τελευταίες εκλογές του συλλόγου εργαζομένων (ΣΕΕΤ) οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ απέσπασαν 10 από τις 15 έδρες του Δ.Σ. Έχοντας απόλυτη κυριαρχία, έχουν καθηλώσει το σωματείο σε αδράνεια, εναρμονιζόμενοι με τις κυβερνητικές επιλογές και τις επιταγές της τρόικας. Η παραβίαση του ωραρίου, οι απλήρωτες υπερωρίες, οι απολύσεις χωρίς πειθαρχικές διαδικασίες, η καθιέρωση ατομικών στόχων με διαρκή πίεση των υπαλλήλων για επίτευξη μεγεθών, οι αυθαίρετες μετακινήσεις, είναι ζητήματα που το προεδρείο του συλλόγου φαίνεται να θεωρεί ανάξια λόγου για να ασχοληθεί. Θεώρησε, όμως, πρέπον να αποδεχτεί την πρόσκληση σε διάλογο που έκανε η διοίκηση της τράπεζας με αντικείμενο την ένταξη στον οργανισμό προσωπικού (μονιμοποίηση) 700 υπαλλήλων, που έχουν προσληφθεί με διαφόρων ειδών συμβάσεις την τελευταία 4ετία, με αντάλλαγμα την τροποποίηση τριών διατάξεων του οργανισμού. Σαν να μη γνώριζαν ότι η τράπεζα έχει συμβατική υποχρέωση να εντάξει στο μόνιμο προσωπικό τούς νεοπροσλαμβανόμενους με τη συμπλήρωση ενός έτους υπηρεσίας και δεν θα έπρεπε να εκβιάζει ζητώντας ανταλλάγματα. Μην έχοντας αξιοποιήσει την Επιθεώρηση Εργασίας και έχοντας στο συρτάρι 200 αγωγές κατά της τράπεζας, η «ηγεσία» του συλλόγου προπαγάνδιζε επί δίμηνο την αναγκαιότητα του «διαλόγου». Να σημειωθεί ότι ο οργανισμός προσωπικού έχει υπογραφεί το 1977 και αποτελεί ασπίδα προστασίας των εργαζομένων, αφού έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.
Στις 4/12 πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση του ΣΕΕΤ με θέμα την εξουσιοδότηση του Δ.Σ. για έναρξη διαλόγου. Ήταν η μαζικότερη και η πιο ζωντανή συνέλευση της τελευταίας 25ετίας, στην οποία έλαβαν το λόγο αρκετοί νέοι υπάλληλοι και μη ανήκοντες σε παρατάξεις. Ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ με την εναρκτήρια ομιλία του και ο πρόεδρος του ΣΕΕΤ με τη χυδαία, ασυνάρτητη και εμπαθή 40λεπτη καταληκτική ομιλία τ   ου, η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ, δεν έπεισαν για τις προθέσεις τους. Οι εργαζόμενοι ψήφισαν την κοινή πρόταση των παρατάξεων ΕΑΣ, Οδός Ευπόλιδος, ΕΣΑΚ και ΔΑΚΕ Νέα Άποψη: Όχι στο διάλογο, ναι στην άμεση ένταξη των νέων συναδέλφων στον οργανισμό.
Το μήνυμα των εργαζομένων τόσο προς την «ηγεσία» του συλλόγου, όσο και προς τον εργοδότη είναι σαφές: Μπορούμε να κάνουμε ανατροπές!

Θεοδόσης Γαρεφαλάκης
Σχόλια

Exit mobile version