Αρχική πολιτική αριστερά Οι ελάχιστες θέσεις για ένα Μέτωπο του «ναι»

Οι ελάχιστες θέσεις για ένα Μέτωπο του «ναι»

Το επόμενο σαββατοκύριακο η Πανελλαδική Συνάντηση του ΜΑΑ

Στις 17 και 18 Δεκέμβρη γίνεται στην Αθήνα (ΑΣΟΕΕ) η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής (ΜΑΑ). Δημοσιεύουμε, παρακάτω, το κεφάλαιο της εισήγησης που αφορά τις θέσεις του ΜΑΑ για το ελάχιστο κοινό πρόγραμμα:
Μετά κι από συζητήσεις, ανάμεσά μας και με συντρόφους από άλλους χώρους, θεωρούμε ότι ένα τέτοιο ελάχιστο πρόγραμμα, στοιχείο αντίστασης και λαϊκού ξεσηκωμού για την ανατροπή της τρόικας, μπορεί να συμπεριλαμβάνει:
– Την παύση πληρωμών προς τους ξένους και εγχώριους τοκογλύφους.  Αυτός ο στόχος μπορεί να γίνει το σημείο αφετηρίας μιας στροφής. Μπορεί όμως μόνο μέσα σε ριζικά διαφορετικό πλαίσιο οικονομικών και κοινωνικών πολιτικών -που ακολουθούν- καθώς η αδυναμία πληρωμών μπορεί να συμβεί, εκ των πραγμάτων, μέσα στο διαλυτικό πλαίσιο των πολιτικών της Ευρωζώνης και να οδηγήσει σε χάος και σε μεγαλύτερη καταστροφή.
– Την εθνική κυριαρχία και αξιοπρέπεια που θίγεται καθημερινά και βάναυσα από την τρόικα, ταυτόχρονα και πρωτίστως με την ανάκτηση της πραγματικής και ουσιαστικής λαϊκής κυριαρχίας.
-Την άνθηση μιας πραγματικής δημοκρατίας, μέσα από τις νέες μορφές που ήδη αναδεικνύει η λαϊκή αυτοοργάνωση, όπως οι λαϊκές συνελεύσεις και οι συντονισμοί βάσης (μέχρι τη συγκρότηση μιας Συντακτικής Συνέλευσης του λαού).
– Την εθνικοποίηση με κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών.  
– Το δημοκρατικό σχεδιασμό της οικονομίας και της παραγωγής με επίκεντρο την εξυπηρέτηση των άμεσων αναγκών και των αιτημάτων του κόσμου της εργασίας και γενικότερα της κοινωνικής πλειοψηφίας που σήμερα αντιμετωπίζει προκλήσεις επιβίωσης.
-Την κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών και αντεργατικών νόμων και μέτρων, την κατάργηση όλου του πλέγματος ρυθμίσεων που οδήγησαν στον εργασιακό μεσαίωνα.
– Την κατοχύρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
-Την πολιτιστική αναγέννηση και αντεπίθεση.
-Την παραδειγματική τιμωρία όλων όσοι ευθύνονται για τη λεηλασία του δημόσιου πλούτου.
– Την αποκατάσταση της περιουσίας του λαού.
-Την αναδιανομή του πλούτου.
Σημαντικό θέμα σε ένα άλλο πλαίσιο είναι η νομισματική πολιτική. Σε σχέση με το ευρώ, η μέχρι τώρα θέση του ΜΑΑ είναι  ότι: «το ευρώ δεν είναι ταμπού», «καμία θυσία για το ευρώ», «σύγκρουση με την Ευρωζώνη με οποιοδήποτε τίμημα». Ήδη, όμως, μέσα στο ΜΑΑ έχει προταθεί η θέση «έξω από το ευρώ». Η Πανελλαδική Συνάντηση θα συζητήσει γι’ αυτό το θέμα. Θα συζητήσει ακόμα αν η θέση της αποχώρησης είναι στοιχείο ενός ελάχιστου μετωπικού προγράμματος.
Χ.Κ.

INFO
Ολόκληρο το κείμενο της εισήγησης του Συντονιστικού του ΜΑΑ στη διεύθυνση  https://tometopo.gr/

 

Σχόλια

Exit mobile version