Αρχική διεθνή Ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού»

Ο νέος «Δρόμος του Μεταξιού»

Το Διεθνές Φόρουμ Συνεργασίας για το νέο «Δρόμο του Μεταξιού» που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στο Πεκίνο ήταν, πέρα από συνάντηση προώθησης του συγκεκριμένου σχεδίου, και μια επίδειξη του νέου διεθνούς στάτους που επιδιώκει η Κίνα. Συγκεντρώνοντας 1.500 εκπροσώπους από 130 κράτη και 70 διεθνείς οργανώσεις, περιλαμβανομένων 29 αρχηγών κρατών, η κινεζική ηγεσία πέτυχε να συγκεντρώσει την προσοχή του κόσμου και να ποζάρει ως πυλώνας της παγκοσμιοποίησης τη στιγμή που συνεχίζεται η αναταραχή στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ και η κρίση της Ε.Ε. Το μεγαλεπήβολο κινεζικό σχέδιο ήδη έχει μπει σε εφαρμογή, με πολλά τμήματα της σύγχρονης εκδοχής του «Δρόμου του Μεταξιού» να είναι κιόλας σε λειτουργία.

Για να δοθεί μια αίσθηση του μεγέθους και της επένδυσης, το μεταπολεμικό Σχέδιο Μάρσαλ των ΗΠΑ υπολογίζεται, σε σημερινές τιμές, σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Το κινεζικό σχέδιο για την «εμπορική κατάκτηση» της Ευρώπης πλησιάζει το δεκαπλάσιο: σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, εκ των οποίων ήδη το ένα πέμπτο έχει ήδη επενδυθεί ή δεσμευτεί σε σχετικούς προϋπολογισμούς. Λιμάνια (όπως του Πειραιά…), αεροδρόμια, αγωγοί πετρελαίου και αερίου, σιδηρόδρομοι, αυτοκινητόδρομοι, τα πάντα έχουν μπει στο στόχαστρο του Πεκίνου, που αγοράζει, κατασκευάζει και επεκτείνει στα πλαίσια συγκεκριμένου σχεδίου.

Ταυτόχρονα η Κίνα αναδεικνύεται σε καθαρό εξαγωγέα κεφαλαίων. Το 2015 η κινεζική Κεντρική Τράπεζα εξήγαγε 82 δισεκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση τμημάτων του νέου «Δρόμου του Μεταξιού», ενώ άλλα 100 δισεκατομμύρια δόθηκαν ως αρχικό κεφάλαιο στην Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (για δάνεια κατασκευής αυτοκινητόδρομων στο Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Πακιστάν), και 40 ακόμα δισεκατομμύρια στο Ταμείο του Δρόμου του Μεταξιού. Την ίδια χρονιά, οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό ξεπέρασαν για πρώτη φορά αισθητά τις ξένες επενδύσεις στην Κίνα: 146 δισεκατομμύρια έναντι 136! Συνολικά, το σχέδιο του νέου «Δρόμου του Μεταξιού» εμπλέκει πάνω από 60 ασιατικές και ευρωπαϊκές κυρίως χώρες – άλλη μια ένδειξη του μεγέθους του.

Η κινεζική ηγεσία εκτιμά ότι τουλάχιστον μέχρι το 2020 διανύεται περίοδος «στρατηγικών ευκαιριών», δηλαδή αύξησης της επιρροής της χωρίς τον κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής. Το σίγουρο είναι πως η ολοκλήρωση αυτών των σχεδίων, που προβλέπει την υπέρβαση όλων των «μεσαζόντων» και αντιμετωπίζει την Ασία και την Ευρώπη ως μία ενιαία αγορά, θα μετακινήσει τον άξονα του παγκόσμιου εμπορίου.

 

Στο επόμενο φύλλο: Η Κινέζα πανεπιστημιακός και ακτιβίστρια Πάο-γιου Τσινγκ, συγγραφέας μεταξύ άλλων του βιβλίου «Επανάσταση και αντεπανάσταση στην Κίνα», μιλά στο Δρόμο για τα σχέδια της κινεζικής ηγεσίας και την προσπάθεια μετατροπής της Κίνας σε πρωταθλητή της παγκοσμιοποίησης, καθώς και για την πολιτική και κοινωνική κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας.

Σχόλια

Exit mobile version