Αρχική κοινωνία εργασία Ο ΕΛΓΑ στον αστερισμό του Μνημονίου

Ο ΕΛΓΑ στον αστερισμό του Μνημονίου

Διάλυση της αγροτικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων

Του Γιώργου Κατερίνη

Στη λογική της διάλυσης κάθε κοινωνικού θεσμού, η κυβέρνηση έφερε μέσα στο καλοκαίρι για ψήφιση στη Βουλή νομοσχέδιο (ν/σ) που υπονομεύει την αγροτική ασφάλιση.

Το ν/σ για τον ΕΛΓΑ κατατέθηκε στις 30 Ιουλίου και συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα στην ειδική επιτροπή της Βουλής, ερήμην των αγροτών και των εργαζομένων, σε μια προσπάθεια να τελειώνει κάθε περαιτέρω συζήτηση. «Αυτό το ν/σ θα καταστήσει κενό γράμμα την ασφάλιση για τους αγρότες. Στην ουσία διαλύει τον ΕΛΓΑ», τονίζει στον Δρόμο ο Διονύσης Νικητόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στον οργανισμό.
Οι εργαζόμενοι από την αρχή που ξεκίνησε η συζήτηση ενός σχεδίου για τη γεωργική ασφάλιση ήταν αντίθετοι, βλέποντας ότι προωθείται η υπονόμευση της κοινωνικής ασφάλισης του αγροτικού εισοδήματος, που αποτελούσε στήριγμα της μικρομεσαίας αγροτικής παραγωγής, ενώ παράλληλα και στη λογική του Μνημονίου οδηγούνται στην ανεργία εκατοντάδες γεωπόνοι, που μέχρι τώρα παρείχαν τις υπηρεσίες τους ως συμβασιούχοι–εκτιμητές. Γνωρίζοντας τις αντιδράσεις το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επέλεξε τη βολική θερινή περίοδο. Τι περιλαμβάνει η αλλαγή που προωθεί η κυβέρνηση; Καταρχήν καταργεί την κρατική χρηματοδότηση και εισάγει τη λογική της ανταποδοτικότητας στη χορήγηση των αποζημιώσεων. Στην ουσία, και αυξάνονται οι εισφορές που θα πληρώνουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι και δεν εξασφαλίζονται οι αποζημιώσεις στις ενδεχόμενες καταστροφές, αφού θα λαμβάνουν αναλογικά όση αποζημίωση επαρκεί με τα χρήματα που διατίθενται. Παράλληλα με την πρόβλεψη επιδότησης ασφαλίστρου, ωθούνται βιαίως οι αγρότες στην προαιρετική –ιδιωτική- ασφάλιση. «Το ν/σ οδηγεί στην ανασφάλιστη γεωργική παραγωγή», λέει στον Δρόμο ο Σωτήρης Χήρας, μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων του ΕΛΓΑ. «Χωρίς την κρατική στήριξη δεν μπορεί να σταθεί η ασφάλιση, εκφυλίζεται ο κοινωνικός χαρακτήρας της και ωθούνται ουσιαστικά οι μικρομεσαίοι αγρότες στο περιθώριο. Προετοιμάζεται το έδαφος για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής». Και ο Διον. Νικητόπουλος συμπληρώνει: «Με τον εκφυλισμό της η δημόσια ασφάλισης θα οδηγηθεί σε τελειωτική κατάργηση, με ό,τι αυτό σημαίνει». Οι αλλαγές αυτές δεν θα μπορούσαν να μη συνοδεύονται και από διάλυση του εργασιακού καθεστώτος στον οργανισμό. Το ν/σ προβλέπει μετακίνηση των υπαλλήλων όπου υπάρχει ανάγκη, χρησιμοποίηση υπαλλήλων ακόμα και από άλλες υπηρεσίες (π.χ. Αγροτική Τράπεζα), ενώ καταργεί ακόμα και το καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, που κάλυπταν το εκτιμητικό έργο και αποτελούσαν για χρόνια διέξοδο στον κλάδο των γεωπόνων. Παράλληλα, ανοίγει το δρόμο για εταιρίες Τύπου ενοικίασης εργαζομένων, αφού δίνει το δικαίωμα να αναλαμβάνουν καθήκοντα εκτιμητή νομικά πρόσωπα. Μάλιστα, θεσμοθετεί τον Πίνακα Κατάταξης Πιστοποιημένων Εμπειρογνωμόνων, μέσω του οποίου θα καλύπτονται οι πιθανές επιπλέον ανάγκες του ΕΛΓΑ. Είναι χαρακτηριστικό πώς σχολιάζει ειδικά αυτή τη διάταξη η Πανελλήνια Ένωση Ανέργων και Συμβασιούχων Γεωπόνων: «Δεν φτάνουν φαίνεται 5 χρόνια σπουδών στις Γεωπονικές Σχολές, απαιτείται τώρα και πιστοποίηση που θα δίνεται από “Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Επιμελητήρια ή άλλους αρμόδιους φορείς”, όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου. Δηλαδή, μια ζωή αξιολόγηση, σεμινάρια και ένα ασταμάτητο κυνήγι εφοδίων με στόχο… τις ελάχιστες θέσεις εργασίας, την περιπλάνηση μεταξύ μιας σύμβασης και του ΟΑΕΔ. Αυτό είναι το τοπίο που ετοιμάζουν για τους νέους εργαζόμενους».

 

Σχόλια

Exit mobile version