Αρχική πολιτική O μύθος των «μεμονωμένων περιστατικών»

O μύθος των «μεμονωμένων περιστατικών»

Έκθεση-κόλαφος για την ΕΛ.ΑΣ. από τη Διεθνή Αμνηστία. Του Μάριου Διονέλλη

Εικόνα ντροπής για τις ελληνικές Aρχές αποκαλύπτει η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας σχετικά με την αστυνομική αυθαιρεσία εις βάρος πολιτών. Οι 75 σελίδες της έκθεσης αποτελούν πραγματικό κόλαφο για την Ελληνική Αστυνομία αλλά και για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα, ειδικά σε ό,τι αφορά τις παραβάσεις των αστυνομικών οργάνων.
Εκτός από τις στοιχειοθετημένες καταγγελίες αστυνομικής αυθαιρεσίας, με ξεχωριστά στοιχεία για κάθε ένα από τα θύματα, στην έκθεση γίνεται εκτενής αναφορά στην αδυναμία των πολιτών να κινήσουν ένδικα μέσα για την τιμωρία των υπευθύνων. Η έλλειψη διακριτικών στις στολές και η ανωνυμία συνήθως πίσω από κουκούλες ή αντιασφυξιογόνες μάσκες αλλά και η προκλητικά μεροληπτική στάση των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης έναντι των αστυνομικών καθιστούν στην ουσία ανύπαρκτη την τιμωρία της αυθαιρεσίας.
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας έχει τίτλο Αστυνομική Βία στην Ελλάδα – Όχι μόνο μεμονωμένα περιστατικά και παρουσιάστηκε στις 3 Ιουλίου, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών.
Εκ μέρους της οργάνωσης ο αναπληρωτής διευθυντής του Προγράμματος για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία David Diaz-Jogeix περιέγραψε την κατάσταση που διαπίστωσε η Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα: «Συχνά αστυνομικοί που ευθύνονται για εγκληματική συμπεριφορά μένουν ατιμώρητοι και τα θύματα δεν έχουν πρόσβαση σε αποτελεσματικά ένδικα μέσα και δεν λαμβάνουν επανόρθωση», ενώ κάλεσε τη νέα κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα για τον περιορισμό της αστυνομικής βίας.

«Κουκουλοφόροι» χωρίς διακριτικά
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει αυτό που επανειλημμένα έχει καταγραφεί από διαδηλωτές που δέχτηκαν επίθεση, ότι δηλαδή οι αστυνομικοί κρύβονται πίσω από την ανωνυμία, λειτουργώντας στην ουσία ως «κουκουλοφόροι». Η οργάνωση τονίζει πως η διερεύνηση των ισχυρισμών για υπερβολική χρήση βίας από αστυνομικούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ήταν ατελέσφορη, καθώς οι αστυνομικοί των μονάδων αποκατάστασης της τάξης είχαν το πρόσωπο καλυμμένο με κράνη ή/και μάσκες αερίων και δεν φορούσαν προσωπικούς αριθμούς αναγνώρισης.
Επίσης, αναφέρει περιπτώσεις όπου αστυνομικοί που εμπλέκονται σε υποθέσεις κακομεταχείρισης δεν έδωσαν τα στοιχεία αναγνώρισής τους ή αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία αναγνώρισής τους στα θύματα ή σε άλλα πρόσωπα όταν τους ζητήθηκε, ενώ η αστυνομία συστηματικά αρνείται να χορηγήσει τις ηχογραφήσεις των επικοινωνιών μεταξύ του κέντρου επιχειρήσεων και της μονάδας αποκατάστασης της τάξης κατά τον χρόνο του περιστατικού προκειμένου να συμβάλουν στην αναγνώριση των δραστών. «Τέτοιου είδους απόπειρες αστυνομικών, να συνεχίσουν να εμποδίζουν την αναγνώριση των δραστών, παραβιάζουν τόσο το εσωτερικό όσο και το Διεθνές Δίκαιο», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.

Οι περιπτώσεις αυθαιρεσιών
Η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας περιλαμβάνει ονομαστικά περιπτώσεις αποδεδειγμένης αυθαιρεσίας εις βάρος πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι οι Μανώλης Κυπραίος, δημοσιογράφος, που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου- λάμψης, ο ψυχολόγος Γιάννης Καυκάς, που έμεινε 20 μέρες στην εντατική μετά από χτύπημα από αστυνομικό με πυροσβεστήρα στο κεφάλι, ο Χρήστος Χρονόπουλος, που μεταφέρθηκε σε κωματώδη κατάσταση στο νοσοκομείο μετά από την παραμονή του σε αστυνομικό τμήμα, ο φοιτητής Αυγουστίνος Δημητρίου, που ξυλοκοπήθηκε στη Θεσσαλονίκη και στη γνωστή υπόθεση της «ζαρντινιέρας», η καθηγήτρια Αγγελική Κουτσουμπού, που χτυπήθηκε όταν μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ έπεσαν εσκεμμένα πάνω στο πλήθος κατά τη διάρκεια διαδήλωσης και πολλοί άλλοι με χαρακτηριστικό, επίσης, παράδειγμα τον πρόεδρο των φωτορεπόρτερ, Μάριο Λώλο.
Επίσης, ιδιαίτερες αναφορές γίνονται στην έκθεση για περιπτώσεις αυθαιρεσίας ή ακόμα και βασανιστηρίων εις βάρος μεταναστών και μελών φυλετικών ομάδων όπως οι Ρομά.

Και επικίνδυνα χημικά
Από την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας δε θα μπορούσαν να λείπουν καταγγελίες για παράνομα χημικά και ασφυξιογόνα που χρησιμοποιούνται κατά του πλήθους των διαδηλωτών ενώ στο τελευταίο τμήμα της έκθεσης γίνονται διεξοδικές συστάσεις για την εκπαίδευση των αστυνομικών αλλά και για την πλήρη αναμόρφωση του συστήματος ποινικού και πειθαρχικού ελέγχου τους από ανεξάρτητη Αρχή.

 

Σχόλια

Exit mobile version