Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη O λαός του Κιλκίς λέει «όχι» στα μεταλλεία χρυσού

O λαός του Κιλκίς λέει «όχι» στα μεταλλεία χρυσού

Συστάθηκε το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάικο. Του Κώστα Κωνσταντινίδη

H ιστορία με την προσπάθεια ξεπουλήματος περιοχών στο Νομό Κιλκίς για εξόρυξη χρυσού ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια, από την τότε κυβέρνηση Σημίτη. Εκείνη την εποχή βγήκε στο σφυρί μια τεράστια έκταση, περίπου 300.000 στρεμμάτων, που κάλυπτε το μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Κρουσσών! Παρά την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας και των δημοτικών συμβουλίων των Δήμων Κρουσσών και Κιλκίς, η κυβέρνηση Σημίτη παραχώρησε μια έκταση περίπου 150.000 στρεμμάτων, τον Μάρτιο του 2002, στην πολυεθνική Rio Tinto. Στα χρόνια που ακολούθησαν δεν υπήρξε καμιά εξέλιξη στο θέμα και τελικά η εταιρία απέσυρε το ενδιαφέρον της για την περιοχή.
Πριν από ένα χρόνο η τοπική κοινωνία του Κιλκίς πληροφορήθηκε από τα ΜΜΕ την πρόθεση του ΥΠΕΚΑ να παραχωρήσει περιοχές του Ν.Κιλκίς για εξόρυξη, κυρίως, χρυσού. Μ’ αυτήν την αφορμή ξεκίνησαν αρχές του 2011, οι ενημερωτικές ομιλίες της Οικοκοινωνικής Δράσης του νομού καθώς και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, σε χωριά, για τις καταστρεπτικές επιπτώσεις των εξορύξεων για χρυσό. Έτσι, φτάσαμε στον Οκτώβρη του 2011 όταν ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ ότι το ΥΠΕΚΑ βγάζει σε διαβούλευση τρεις περιοχές στη Β. Ελλάδα, οι δύο εξ αυτών στο Ν.Κιλκίς. Η μία περιοχή βρίσκεται δυτικά του Δήμου Παιονίας στο όρος Πάικο, σε περιοχή NATURA, ενώ η δεύτερη στα βορειοανατολικά του Δήμου Κιλκίς, στα βουνά των Κρουσίων.
Οι δύο δήμαρχοι του νομού καθώς και ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσαν ότι δεν είχαν καμία ενημέρωση από το ΥΠΕΚΑ. Στην πρόχειρη, μάλιστα, προκήρυξη του υπουργείου που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο δεν υπήρχαν βασικά στοιχεία όπως η έκταση και η ακριβής θέση προς εκμίσθωση. Έτσι έληξε στις 15 Νοέμβρη η διαβούλευση-παρωδία ερήμην της τοπικής κοινωνίας και εν αγνοία των περισσότερων φορέων της περιοχής.

Καταστρεπτικές οι επιπτώσεις στην περιοχή
Τον Νοέμβριο ξεκίνησε, ταυτόχρονα, η κινητοποίηση των πολιτών, με πυρήνα την Οικοκοινωνική Δράση Ν.Κιλκίς ενάντια στην προοπτική μετατροπής του νομού σ’ ένα ανεξέλεγκτο μεταλλείο. Διοργανώθηκαν πλήθος ενημερωτικών εκδηλώσεων, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Κλήθηκαν πανεπιστημιακοί με μεγάλη εμπειρία σε γεωλογικές και μεταλλευτικές δραστηριότητες καθώς και αγωνιστές από άλλες περιοχές (κυρίως από τη Χαλκιδική) που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, οι οποίοι ανέλυσαν διεξοδικά τις καταστρεπτικές επιπτώσεις τέτοιων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων όπως: Η αποψίλωση των δασών. Η καταστροφή του ανάγλυφου της περιοχής με τη δημιουργία τεράστιων κρατήρων με βάθος εκατοντάδων μέτρων. Η αποστράγγιση του υδροφόρου ορίζοντα στη φάση της εξόρυξης και της μεταλλουργίας. Η ρύπανση του εδάφους και των υπογείων υδάτων από την όξινη απορροή, καθώς τα πετρώματα είναι θειούχα. Η δημιουργία τοξικών τελμάτων εκατομμυρίων κυβικών, που θα αποτελούν μόνιμη εστία ρύπανσης. Η απαξίωση των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, όπως γεωργία, κτηνοτροφία, οικιστική ανάπτυξη, υλοτομία, αγροτοτουρισμός κ.λπ. Οι δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής λόγω της ρύπανσης του αέρα με βαρέα μέταλλα και των υδάτων με επικίνδυνα χημικά όπως θειικό οξύ, κυάνιο, αρσενικό. Επίσης, σε όλες τις ημερίδες αναλύθηκε ο ληστρικός-αποκιοκρατικός χαρακτήρας αυτών των παραχωρήσεων σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, καθιστώντας μοναδικό κερδισμένο τις μεταλλευτικές εταιρίες.
Οι ενημερώσεις έγιναν στην πόλη του Κιλκίς, στο Πολύκαστρο, στη Γουμένισσα και σε πολλά χωριά των δύο δήμων και συνεχίζονται ακόμα. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν συγκλονιστική και γρήγορα συστάθηκε το Μέτωπο Αγώνα ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια και Πάικο που πλαισιώθηκε από εκατοντάδες πολίτες και δεκάδες συλλόγους οι οποίοι συνεχίζουν την ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής.

Ύπουλη μεθόδευση από το ΥΠΕΚΑ
Ο δήμαρχος Κιλκίς, κ. Μπαλάσκας, τάχθηκε εξ αρχής υπέρ των εξορύξεων, ενώ ο Δήμαρχος Παιονίας κ.Λαπόρδας και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Γκουντενούδης ενώ δήλωσαν ότι δεν ενημερώθηκαν και έχουν επιφυλάξεις για το θέμα, δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα ξεκάθαρη θέση. Πριν από τα Χριστούγεννα το ΥΠΕΚΑ ανακοίνωσε τη διεξαγωγή διεθνή ανοικτού διαγωνισμού για έρευνα και εκμετάλλευση χρυσού και χαλκού στην περιοχή Κρουσσίων του Δήμου Κιλκίς, σε μία έκταση 91.000 στρεμμάτων, μέσα στην οποία βρίσκονται 12 χωριά του δήμου! Η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι στις 14 Μαρτίου του 2012. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού κ.Μανιάτη ότι η ενημέρωση θα γίνει στο Κιλκίς, τελικά επισκέφθηκαν οι δήμαρχοι και κάποιοι φορείς το ΥΠΕΚΑ, αποδεικνύοντας την ύπουλη μεθόδευση των ανθρώπων του υπουργείου να παρακάμψουν τις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσουν τετελεσμένα.
Τις επόμενες μέρες κλιμακώνεται ο αγώνας, καθώς την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, θα συζητηθεί μετά από πίεση του Μετώπου Αγώνα σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το θέμα των μεταλλείων.
Εκεί θα απαιτήσουν οι πολίτες να παρθεί ομόφωνη απόφαση κατά των εξορύξεων και να ζητήσει άμεσα ο δήμος από το ΥΠΕΚΑ την ακύρωση του διαγωνισμού. Μέσα από τους αγώνες του λαού που συσπειρώνουν ανθρώπους με διαφορετικές πολιτικές τοποθετήσεις οργανώνεται ένα κίνημα αντίστασης στην καταστροφή της χώρας και την υποδούλωση του λαού στους δανειστές, την χρηματιστηριακή μαφία και το εγχώριο πολιτικό προσωπικό τους.

 

Σχόλια

Exit mobile version