Αρχική διεθνή Νίκη της Χεζμπολά

Νίκη της Χεζμπολά

Σημαντική επιτυχία σημείωσε η Χεζμπολά στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή στο Λίβανο, αποδεικνύοντας τις βαθιές ρίζες της σε ευρεία λαϊκά στρώματα. Εκμεταλλευόμενη το νέο εκλογικό σύστημα, που επέτρεπε για πρώτη φορά την εκλογή ορισμένων βουλευτών από το σύνολο του εκλογικού σώματος (μέχρι τώρα κάθε θρησκευτική ή εθνική κοινότητα εξέλεγε προκαθορισμένο αριθμό βουλευτών), η Χεζμπολά επιβεβαίωσε ότι η ακτινοβολία της ως  σημαντικότερης δύναμης της λιβανέζικης Αντίστασης εκτείνεται πέραν  των παραδοσιακών σιιτών ψηφοφόρων της. Έτσι, στη νέα βουλή του Λιβάνου το Mπλοκ της Αντίστασης, στο οποίο συμμετέχει η Χεζμπολά, είναι πλέον η πρώτη δύναμη, με 56 βουλευτές σε σύνολο 128.

Αντίθετα, το φιλοδυτικό και φιλοσαουδαραβικό κόμμα του σουνίτη πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι υπέστη σημαντική ήττα, χάνοντας σχεδόν το ένα τρίτο των εδρών του (εξέλεξε 19 βουλευτές, έναντι 27 που είχε ως τώρα). Η αξιοπιστία του Χαρίρι υπέστη σοβαρό πλήγμα όταν, στη διάρκεια ταξιδιού του στη Σαουδική Αραβία, υποχρεώθηκε από τους Σαουδάραβες να δηλώσει ότι παραιτείται καταγγέλλοντας τον «υπονομευτικό ρόλο της Χεζμπολά» και την «ιρανική απειλή». Στην πραγματικότητα, κρατούνταν φυλακισμένος και απελευθερώθηκε μόνο μετά από παρέμβαση της Γαλλίας, ανακαλώντας την παραίτησή του μόλις επέστρεψε στη Βηρυτό. Αλλά, όπως φάνηκε, δεν κατάφερε να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη πολλών οπαδών του, που προτίμησαν να απέχουν.

Το εκλογικό αποτέλεσμα απογοήτευσε φυσικά τη Δύση (ΗΠΑ και Ε.Ε. περιλαμβάνουν τη Χεζμπολά στη λίστα των τρομοκρατικων οργανώσεων…) και το Ισραήλ. Η θεωρούμενη «μετριοπαθής» ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ σε κύριο άρθρο της χαρακτήρισε τα αποτελέσματα «μη αναμενόμενα», και ταυτόχρονα χρύσωσε το χάπι διατυπώνοντας μια πρωτότυπη εκτίμηση: ότι με ισχυρότερη Χεζμπολά ο Λίβανος θα γνωρίσει πολιτική σταθερότητα, άρα και οικονομική ανάπτυξη, που δεν θα θελήσει να τη ρισκάρει επιτιθέμενος(!) στο Ισραήλ.

Πέραν του τραβηγμένου από τα μαλλιά συμπεράσματος, που μεταξύ άλλων «αγνοεί» ότι είναι το Ισραήλ που επανειλημμένα έχει εισβάλει στο Λίβανο κι όχι τούμπαλιν, είναι γεγονός ότι τώρα το Μπλοκ της Αντίστασης θα έχει σαφώς μεγαλύτερο λόγο στους κρατικούς θεσμούς. Πάντως ο ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα στις μετεκλογικές δηλώσεις του κάλεσε «όλες τις κοινότητες να εργαστούν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της χώρας» και τόνισε ότι «παρά τις στρατηγικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων, το πνεύμα που πρέπει να κυριαρχήσει είναι αυτό της συνεργασίας όλων μας για το καλό του Λιβάνου».

Σχόλια

Exit mobile version