Αρχική διεθνή Πανευρωπαϊκή διαδήλωση για το Νερό στις Βρυξέλλες

Πανευρωπαϊκή διαδήλωση για το Νερό στις Βρυξέλλες

«Το νερό είναι ζωή. Η ζωή δεν πωλείται»

 

Ένα ισχυρό μήνυμα από κάθε γωνιά της Ευρώπης αντήχησε στο κέντρο των Βρυξελλών, μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την περασμένη Δευτέρα: «Το νερό δεν πωλείται, είναι ανθρώπινο δικαίωμα». Με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κινήματος για το Νερό (ΕWM) διοργανώθηκε στις Βρυξέλλες μια πανευρωπαϊκή διαδήλωση για το νερό, μια μέρα μετά την Παγκόσμια Ημέρα Νερού, με στόχο την αναγνώριση του δικαιώματος στην πρόσβαση στο νερό και την αποχέτευση, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία του ΟΗΕ από το 2010. Στην πορεία συμμετείχαν τα ευρωπαϊκά συνδικάτα (EPSU) και κινήματα-πρωτοβουλίες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

 

Ο Νότος στην πρώτη γραμμή

Ξεχωριστή ήταν η συμμετοχή απο τις χώρες του Νότου, όπου η Τρόικα έχει βάλει στο μάτι τη διαχείριση του νερού. Η έλευση της Τρόικα σε μια χώρα συνοδευόταν πάντα και με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού… Όμως σε όλες τις περιπτώσεις βρήκε απέναντί της μαζικές αντιδράσεις, που με κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις, δημοψηφίσματα και κάθε δυνατό μέσο μπλόκαραν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Έτσι, συμμετείχαν αντιπροσωπείες από πολλές πόλεις της Ισπανίας (Μούρθια, Χερέζ, Μαδρίτη κ.ά.), της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, ενώ από την Ελλάδα συμμετείχε πολυπληθής αντιπροσωπεία από την πρωτοβουλία SOSTE το ΝΕΡΟ στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τα σωματεία εργαζομένων της ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) και της ΕΥΔΑΠ (Αθήνα).

Η διαδήλωση έγινε ένα χρόνο σχεδόν μετά τη συλλογή 2 εκατομυρίων υπογραφών πανευρωπαϊκά για το δικαίωμα στο νερό, στην οποία η Κομισιόν «απάντησε θετικά» χωρίς όμως να δεσμευτεί με κάποια απόφαση. Έτσι λοιπόν η διαδήλωση κατέληξε με πορεία έξω από το κτίριο της Κομισιόν, για να της υπενθυμίσει ότι οφείλει να σεβαστεί τη γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών. Τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισμα για την αναγνώριση του νερού ως ανθρώπινο δικαίωμα. Οι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν με ευρωβουλευτές των χωρών τους, ζητώντας τους να ψηφίσουν υπέρ της πρότασης, καθώς και να ασκήσουν πίεση στις εθνικές τους κυβερνήσεις ώστε να αναγνωρίσουν το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό.

Το SOSTE το ΝΕΡΟ συναντήθηκε με αρκετούς Έλληνες ευρωβουλευτές (Γλέζος, Σακοράφα, Μαριάς, Γραμματικάκης, Καϊλή), τους οποίους ενημέρωσε για τη δράση του και τα αιτήματα του Ευρωπαϊκού Κινήματος για το Νερό, καθώς και για την ιστορική ευκαιρία που έχει η ελληνική κυβέρνηση, να γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή κυβέρνηση που θα αναγνωρίσει επιτέλους ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο δικαίωμα. Οι ευρωβουλευτές ανταποκρίθηκαν στο σύνολό τους θετικά, δηλώνοντας ότι θα στηρίξουν τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο τους αγώνες για το νερό.

 

Τάσος Γκούβας

 

15_nero_1

 

Διεθνής συνάντηση

Το επόμενο ραντεβού του Ευρωπαϊκού Κινήματος για το Νερό είναι στη Θεσσαλονίκη! Σε λιγότερο από 2 μήνες, στις 17 και 18 του Μάη, με αφορμή τον ένα χρόνο από το πετυχημένο δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, η κίνηση SOSTE το ΝΕΡΟ διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη μια Διεθνή Συνάντηση των Κινημάτων για το Νερό. Ένα διήμερο στο οποίο θα συμμετέχουν κινήματα και πρωτοβουλίες από όλο τον κόσμο με πολλές συζητήσεις, εργαστήρια και εκδηλώσεις, που θα σχεδιάσει και τα επόμενα βήματα του κινήματος για το νερό!

 

Δηλώσεις:

David Sanchez

Food and Water Europe

Με τις κινητοποιήσεις μας τις τελευταίες μέρες επιχειρούμε να ξαναθέσουμε το θέμα του νερού δυναμικά στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Παρά το ότι υποβάλαμε 2 εκατομμύρια υπογραφές για το δικαίωμα στο νερό, η Κομισιόν συνεχίζει να μην κάνει τίποτα. Γι’ αυτό το λόγο εντείνουμε και τις κινητοποιήσεις μας, απαιτώντας και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να βγάλει μια δεσμευτική απόφαση και να πιέσει την Κομισιόν να αναλάβει δράση. Είναι σημαντικό να δείξουμε, ακόμη και εδώ στις Βρυξέλλες, που οι πολιτικοί είναι μακριά απο τον πραγματικό κόσμο, ότι υπάρχει κόσμος που αγωνίζεται, που θα είναι εδώ να τους θυμίσει ποιους εκπροσωπούν.

 

Lynn Boylan

Ευρωβουλευτίνα του Sinn Fein, Ιρλανδία

Με την εμφάνιση της Τρόικα στην Ιρλανδία, ένα από τα πρώτα πράγματα που έθεσε στην ατζέντα ήταν το νερό. Συγκεκριμένα, πίεσαν να επιβληθεί ατομική χρέωση με λογαριασμούς με την εγκατάσταση υδρομέτρων, παρότι οι Ιρλανδοί πολίτες ήδη πληρώνουν για το νερό μέσω της φορολογίας. Είναι προφανές ότι στόχος τους είναι να ιδιωτικοποιήσουν το νερό. Οι Ιρλανδοί πολίτες αντέδρασαν με πολύ μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο άδικο αυτό μέτρο, διεκδικώντας παράλληλα το νερό της Ιρλανδίας να παραμείνει δημόσιο και να μην ιδιωτικοποιηθεί. Η κυβέρνηση αγνοούσε τον κόσμο, παρά τις τεράστιες κινητοποιήσεις που συνεχίζονται εδώ και 6 μήνες – με συγκεντρώσεις που έφτασαν και τις 500.000 σε μαζικότητα. Το τελευταίο διάστημα, που κατάλαβαν πως το κίνημα για το νερό όχι απλά δεν σταματά αλλά δυναμώνει, άρχισαν να χτυπούν τις κινητοποιήσεις και να συλλαμβάνουν διαδηλωτές. Όμως ήρθε η ώρα να βάλουμε τον άνθρωπο μπροστά από τους αριθμούς!

 

Renato Di Nicola

Ιταλικό Φόρουμ των Κινημάτων για το Νερό

Σε όλες τις γωνιές τις Ευρώπης ο κόσμος αγωνίζεται για να μην ιδιωτικοποιηθεί το νερό. Στην Ιταλία το 2011 περίπου 26 εκατομύρια πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα, και ένα τεράστιο ποσοστό (περίπου 95%) τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης, ενώ ένα χρόνο αργότερα το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοήσει την απόφαση του δημοψηφίσματος. Παρ’ όλα αυτά σήμερα στη Ρώμη κόβεται καθημερινά η παροχή νερού σε δεκάδες οικογένειες, ενώ η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα. Το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα, και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο!

Σχόλια

Exit mobile version