Διαχρονικές ευθύνες των δημοτικών αρχών που στην αρχή έκλεισαν τα μάτια, μετά έριξαν την ευθύνη στους πολίτες και στο τέλος παρέπεμψαν τη λύση του προβλήματος στο αόριστο μέλλον

Της Μαρίας Ζαφραντζά*

 

«Ξέρετε πόσο νερό θέλει μια μακαρονάδα;» Όχι. Επειδή δεν το «μετράτε» με φιάλες εμφιαλωμένου νερού. Σχεδόν τρεις χρειάζονται. Τα όσπρια το ίδιο. Σου κοστίζουν πιο πολύ από το κρέας. Και με τι νερό θα πλύνεις τα λαχανικά; Στα σχολεία λιποθυμούν από την πείνα και τα παιδιά στη Μυγδονία πρέπει να παίρνουν και μπουκάλι με νερό μαζί τους στο σχολείο! Αν οι γονείς μπορούν να το αγοράσουν…

Γιατί όλα αυτά; «Στο νερό στις Δημοτικές Κοινότητες Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου και Πενταλόφου η τιμή της παραμέτρου των Νιτρικών (ΝΟ3) βρίσκεται πάνω από το επιτρεπόμενο νομοθετικό όριο. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη βροχόπτωση και τις πλημμύρες… Σταδιακά θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Μέχρι τότε καλό θα είναι οι κάτοικοι των παραπάνω οικισμών να μην χρησιμοποιούν το νερό για πόση και μαγείρεμα», ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου στις 18/2/2015. Εν τω μεταξύ συνέχισε να βρέχει…

Τα νιτρικά είναι καρκινογόνες ουσίες που προκαλούν αυξημένη συχνότητα λεμφώματος και καρκίνου, αποβολή εμβρύου, μεταλλάξεις στα λεμφοκύτταρα, κυάνωση σε βρέφη έως έξι μηνών. Ως οριακή τιμή έχουν καθορισθεί τα 50 mg/lt. Στις ΗΠΑ είναι μόλις 10 mg/lt.

Εδώ και πολλά χρόνια, το μεγαλύτερο πρόβλημα από τα τέσσερα χωριά, τα οποία έχουν πάνω από 10.000 κατοίκους, αντιμετωπίζει ο Δρυμός. Από το 2006 επίσημες μετρήσεις δείχνουν υπερβάσεις του ορίου, όταν στον τότε Καποδιστριακό Δήμο Μυγδονίας δήμαρχος ήταν ο νυν δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Α. Γαβότσης. Τον Νοέμβριο του 2011 μετρήθηκαν νιτρικά 85,2 mg/lt. Οι κινητοποιήσεις των κατοίκων ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2012, όταν –για πρώτη φορά– αναγκάζεται να κάνει επίσημη ανακοίνωση ο πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δ. Σαραμάντος.

Πριν από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές ο κ. Σαραμάντος ανακοίνωνε ότι το νερό είναι καθαρό και ο κ. Γαβότσης υποσχόταν ότι θα έχει λύσει το πρόβλημα ποιότητας αλλά και ποσότητας νερού στη Μυγδονία, εντός 6 μηνών.

Μετά τις εκλογές, τον Οκτώβριο του 2014, ο νέος πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης δήλωσε ότι ευθύνες για τα νιτρικά έχουν όλοι οι πολίτες που μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, ότι το νερό στη Μυγδονία είναι αυτό που είναι και όποιος δεν το θέλει δεν το καταναλώνει, αλλά δεν ανακοίνωσε κανένα σχέδιο για την επίλυση του προβλήματος.

Κατά τη διάρκεια παρεμβάσεων πολιτών στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την αστεία μείωση του τιμολογίου του άχρηστου νερού κατά 20% για το χρονικό διάστημα της απαγόρευσης και αμφίβολα σχέδια επίλυσης του προβλήματος με αόριστο χρονικό ορίζοντα. Εν τω μεταξύ οι κάδοι ανακύκλωσης πλαστικού συγκεντρώνουν τριπλάσιες ποσότητες «υλικού» από τον καθιερωμένο κάδο σκουπιδιών!…

* Η Μαρία Ζαφραντζά είναι κάτοικος Δρυμού

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!