Ο κατ’ όνομα ΧΥΤΑ και η θηριώδης μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων

Του Αθανάσιου Μπόικου

 

Με την κατάσταση του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών έχουμε ασχοληθεί και πριν από ενάμιση μήνα. Ένας «άρτιος κατασκευαστικά» ΧΥΤΑ -σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών- αποδείχτηκε γρήγορα ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει τα στραγγίσματα, που ξεχύνονται εκτός κυττάρου σε κοίτη χειμάρρου. Τέσσερις φορές έχει συμβεί αυτό από το φετινό Αύγουστο. Οι αρμόδιοι (Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ Κ. Μακεδονίας) «δεσμεύτηκαν» ότι το πρόβλημα θα λυθεί. Τίποτα, όμως, δεν έγινε. Απεναντίας, το πρόβλημα χειροτερεύει.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας (ΡΑΕ) αυτό δείχνει πως υπάρχει εγγενές κατασκευαστικό λάθος, που μάλλον δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Δεδομένου, μάλιστα, ότι η επιλογή της τοποθεσίας του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου (θέση «Ερείπια Νεράιδας») δεν έγινε με επιστημονικά κριτήρια και η περιοχή είναι «νερομάνα» (χαρακτηριστικό είναι ότι κύτταρο του ΧΥΤΑ κατασκευάστηκε πάνω σε γραμμή διέλευσης υδρευτικού αγωγού!), η αναγκαιότητα άμεσης χωροθέτησης νέου ΧΥΤΥ σε άλλη θέση καθίσταται επιτακτική.

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2010 ο τότε δήμαρχος του (πρώην) Δήμου Σκοτούσας, Λάζαρος Ευαγγελίδης, με επιστολή του προς τη γ.γ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Λιονή, αναγνώριζε το λάθος του σχετικά με τον έως τότε καίριο ρόλο του στη μεθόδευση της διαδικασίας χωροθέτησης του ΧΥΤΑ και αποκάλυπτε όσους είχαν εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία.

 

90.000 τόνοι ετησίως

Το πρόβλημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Με πρόσφατη (28/11/2014) τροποποιητική παλαιότερης ΑΕΠΟ (απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με ΚΥΑ) σχεδιάζεται, δίπλα στο ΧΥΤΑ, η εγκατάσταση θηριώδους ΜΜΒΕ (Μονάδα Μηχανικής/Βιολογικής Επεξεργασίας) σύμμεικτων απορριμμάτων με δυνατότητα επεξεργασίας μέχρι και 90.000 τόνους ετησίως!

Γι’ αυτή την άσχημη τροπή της υπόθεσης η ΡΑΕ σημειώνει:

«Εκεί, δηλαδή, που τα τελευταία χρόνια όλοι οι αρμόδιοι (δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχης Σερρών, υπεύθυνοι ΦΟΔΣΑ, διοικητικά στελέχη κ.ά.) μας διαβεβαίωναν πως η μονάδα θα επεξεργάζεται 40 με 50 τόνους αποβλήτων το χρόνο, επανέρχεται ο παλαιότερος σχεδιασμός των 90 χιλιάδων.

Εκεί που όλοι αυτοί είναι (ήταν) υποχρεωμένοι να μεριμνήσουν εδώ και τώρα για τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων), παγώνοντας όλες τις διαδικασίες εφαρμογής του αναχρονιστικού, ανορθολογικού, οικονομικά και περιβαλλοντικά επιζήμιου ΠΕΣΔΑ 2005, κάνουν το εντελώς αντίθετο. Στόχος τους είναι να δρομολογήσουν με ταχύτατους ρυθμούς τη διαδικασία για την υπογραφή οριστικής σύμβασης με τον εργολάβο και να δημιουργήσουν τετελεσμένα και δεσμεύσεις υπέρ των εργολαβικών συμφερόντων. Χωρίς να τους νοιάζει ούτε η περιβαλλοντική ζημία ούτε και το ότι η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και ότι τα όποια κόστη (κατασκευής ή προστίμων) θα φορτωθούν στις πλάτες των δημοτών».

Στη συνέχεια η ΡΑΕ σημειώνει: «Για να φτάσουμε στο ανώτατο όριο των 90.000 τόνων, θα πρέπει να ακυρωθούν στην πράξη οι όποιες προσπάθειες ανακύκλωσης-κομποστοποίησης γίνονται αυτή τη στιγμή και όλα τα (σύμμεικτα) απορρίμματα να καταλήγουν στη  ΜΜΒΕ.

Αυτό επιτάσσει ο νόμος μεγιστοποίησης της εργολαβικής κερδοφορίας. Κάτι που βρίσκεται στον αντίποδα του κοινωνικού / περιβαλλοντικού συμφέροντος. Επισημαίνουμε πως η απόφαση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση όχι μόνο με το πλαίσιο και τις προτεραιότητες της Ε.Ε. στο θέμα της διαχείρισης αποβλήτων (Οδηγία 98/2008), αλλά και με το ίδιο το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για “Ενίσχυση της ανακύκλωσης και βελτίωση της διαχείρισης των αποβλήτων”, που βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 8/12/14».

Η ΡΑΕ απαιτεί άμεση δρομολόγηση α) σύνταξης νέου ΠΕΣΔΑ και β) νέας χωροθέτησης ΧΥΤΥ, καθώς και απόδοση ευθυνών για την άθλια κατάσταση του κατ’ όνομα μόνο ΧΥΤΑ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!