Την περασμένη Κυριακή η 45χρονη Παλαιστίνια Γκάντα Σαμπατίν, χήρα και μητέρα 6 παιδιών, εντελώς τυφλή από το ένα μάτι και με ελάχιστη όραση από το άλλο, προσπαθούσε να βρει τον δρόμο της κοντά στο χωριό Χοσάν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Πλησίασε έτσι «παραπάνω απ’ όσο έπρεπε» ένα φυλάκιο του ισραηλινού στρατού κατοχής, οπότε οι στρατιώτες… απλώς την πυροβόλησαν εν ψυχρώ και τη σκότωσαν. Το γεγονός βιντεοσκοπήθηκε, έτσι ώστε δεν υπάρχει αμφιβολία για το πώς συνέβη. Αλλά κανενός το αυτί δεν ίδρωσε, πέρα από κάποιες φραστικές δηλώσεις για τα μάτια του κόσμου από πλευράς της Ε.Ε., που καταδίκασε την «δυσανάλογη χρήση θανατηφόρας βίας εναντίον αόπλων αμάχων» (έτσι αποκαλείται στην πολιτικά ορθή Δυτική διάλεκτο η εν ψυχρώ δολοφονία).

Το περιστατικό κάθε άλλο παρά εξαίρεση συνιστούσε. Το τελευταίο διάστημα οι μέχρι τα δόντια εξοπλισμένοι ισραηλινοί έποικοι και ο στρατός κατοχής έχουν εντείνει τη δολοφονική και τρομοκρατική δράση τους, καθώς επιταχύνουν το πρόγραμμα έξωσης των Παλαιστινίων από τα πατρογονικά τους προκειμένου να επεκταθούν κι άλλο οι παράνομοι ισραηλινοί εποικισμοί και να αλλοιωθεί η σύνθεση του πληθυσμού στην Ιερουσαλήμ και γενικότερα στη Δυτική Όχθη. Από τις αρχές του χρόνου 20 άμαχοι Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί έτσι, και συχνά οι ισραηλινοί δεν κάνουν καν τον κόπο (ή δεν προλαβαίνουν) να φυτέψουν ένα μαχαίρι δίπλα στα θύματά τους ώστε να δικαιολογήσουν τη δολοφονία ως «νόμιμη άμυνα εναντίον τρομοκρατών». Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία της 45χρονης, στην ίδια περιοχή ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και τραυμάτισαν βαριά τον 14χρονο Παλαιστίνιο Φουάντ Χαμάμρα: θεώρησαν ότι κι αυτός «κινούνταν ύποπτα» κοντά σε φυλάκιο του κατοχικού στρατού. Έπειτα τον άφησαν να αιμορραγεί τραυματισμένος στο έδαφος, ώσπου πέθανε…

Την ίδια στιγμή, η υπόθεση του 20χρονου σήμερα Αχμάντ Μανάσρα, που συγκινεί εδώ και χρόνια την παλαιστινιακή κοινή γνώμη (όχι όμως και τις Βρυξέλλες ή την Ουάσιγκτον…), επανήλθε στην επικαιρότητα: ισραηλινό δικαστήριο αποφάσισε ότι, τελικά, δεν είναι «τρομοκράτης», χωρίς όμως να ακυρώσει την ποινή κάθειρξης 9 ετών που του επιβλήθηκε όταν συνελήφθη σε ηλικία 13 χρονών. Τότε ο Αχμάντ είχε κατηγορηθεί ως συνεργός ενός ξαδέλφου του, ο οποίος φέρεται να επιτέθηκε σε δύο εποίκους και σκοτώθηκε επιτόπου. Ο Αχμάντ λυντσαρίστηκε από όχλο εποίκων, που έφτασαν στο σημείο να τον κρατήσουν ακίνητο στο έδαφος και να περάσουν από πάνω του με αυτοκίνητο, προκαλώντας του βαριές κακώσεις. Έπειτα συνελήφθη και υπέστη απίστευτα βασανιστήρια για να ομολογήσει την «ενοχή» του. Τελικά ακόμη και το κατοχικό δικαστήριο αναγνώρισε τότε ότι δεν συμμετείχε σε καμιά τρομοκρατική ενέργεια, αλλά παρ’ όλα αυτά τον καταδίκασε σε πολύχρονη κάθειρξη. Αυτή η μεταχείριση, και η μέχρι σήμερα φυλάκισή του, του άφησαν σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, που ήταν εμφανή από τη δυσκολία του να επικοινωνήσει με το περιβάλλον όταν προσήχθη εκ νέου αυτήν την εβδομάδα στο δικαστήριο…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!