Αρχική πολιτισμός Νail: Βιντεοτέχνη χωρίς εισιτήριο

Νail: Βιντεοτέχνη χωρίς εισιτήριο

Κοινωνία σε κρίση, κοινωνία σε παρακμή, κοινωνία σε απόγνωση. Μια γενιά χαμένη, πληγωμένη και ταπεινωμένη. Αυτή είναι η όψη του νομίσματος που τόσο επίμονα «κάποιοι» καλλιεργούν μέσα στον κόσμο. Και όμως, μέσα από όλη αυτή την τρομολαγνεία και τον εκφοβισμό, προκύπτουν καινοτόμες δημιουργικές και ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες. Η γενιά δεν χάθηκε, τώρα απλώς έρχεται η ώρα της να αναδείξει την προκαθορισμένη πορεία και τον εκφασισμό που της επιβάλλουν. Σε κάθε ανατροπή, σε κάθε κοινωνικοπολιτική πάλη, σε κάθε αναγέννηση κοινωνιών, η τέχνη έπαιξε ιστορικά καθοριστικό ρόλο. Η τέχνη εμπνέει, ενώνει, καλλιεργεί το πνεύμα και ενισχύει τους αγώνες ενάντια στο σύστημα.

Δύο νέοι καλλιτέχνες, ο σκηνοθέτης Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης και η ηθοποιός Λίνα Φούντογλου, στο πνεύμα της καλλιτεχνικής καινοτομίας, δημιούργησαν την Κινηματογραφική Ομάδα Nail. Την πρώτη καλλιτεχνική ομάδα που άφησε στην άκρη τις κινηματογραφικές αίθουσες και τις σκηνές κάποιου θεάτρου και βγήκε στους δρόμους της Αθήνας, πραγματοποιώντας και κινηματογραφώντας μικρά βίντεο με κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα. Τα βίντεο αυτά μοιράζονται ελεύθερα μέσω του YouTube και Mέσων Δικτύωσης.

«Είμαστε μία DIY (Do It Yourself) κινηματογραφική ομάδα με έδρα μας τον δρόμο. Στόχος μας είναι να θίξουμε ζητήματα που αρρωσταίνουν την κοινωνία μας. Να ενθαρρύνουμε αυτόν που θέλει να μιλήσει, που είναι στα πρόθυρα να κινητοποιηθεί αλλά και να “σκουντήσουμε” όποιον κλείνει τα μάτια, όποιον επικροτεί τη λογική της ανάθεσης. Η τέχνη είχε ανέκαθεν κοινωνικοπολιτικό μήνυμα. Ειδικά σήμερα πρέπει να τοποθετηθεί και να πράξει. Όχι μόνο για αυτούς που έχουν να πληρώσουν εισιτήριο, αλλά για όλον τον κόσμο». Ο ρατσισμός, ο σεξισμός, η εξουσία του συστήματος, η αποστασιοποίηση και η αδιαφορία των δυτικών κοινωνιών, είναι μερικά από τα θέματα που ξεκίνησε να θίγει η ομάδα με τα μέχρι στιγμής video: Dead Inside, For Sale, Europe Dying, Molotov Girls, Justice Restoration: «Επιδιώκουμε την άμεση επαφή με τον συμπολίτη-θεατή, την έκθεσή μας στην κοινωνία που χαμηλώνει το βλέμμα εμπρός στα ίδια της τα ζητήματα. Δεν θέλουμε να την εκβιάσουμε, αλλά να της δώσουμε και καλλιτεχνικά την ευκαιρία να ξεσηκωθεί».

Σχόλια

Exit mobile version