Μόνο ξεκάθαρη δεν είναι πλέον η κατάσταση στο ΚΕΘΕΑ, τον μεγαλύτερο οργανισμό απεξάρτησης στη χώρα, τρία χρόνια μετά τη «βίαιη» παρέμβαση της κυβέρνησης, που έπαυσε το εκλεγμένο Διοικητικό Συμβούλιο με την περιβόητη τότε ΠΝΠ, διορίζοντας μια κομματικά ελεγχόμενη διοίκηση.

Τελευταίο επεισόδιο, η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, τη βδομάδα που μας πέρασε. Ενώ το αρμόδιο Τμήμα του ΣτΕ είχε εισηγηθεί την αντισυνταγματικότητα της ΠΝΠ, η Ολομέλεια θεώρησε ότι η κυβέρνηση έχει τη νομιμοποίηση να ορίζει εκείνη το Δ.Σ. του Οργανισμού.

Παράλληλα, όμως, επιβεβαίωσε ότι η Γενική Συνέλευση (όπου συμμετέχουν οι οικογένειες των μελών των Θεραπευτικών Προγραμμάτων, τα υπό επανένταξη μέλη και οι εργαζόμενοι) έχει την ευθύνη για τη θεραπευτική και επιστημονική στρατηγική του ΚΕΘΕΑ και ο ρόλος του Δ.Σ. θα έπρεπε να περιορίζεται αποκλειστικά στα οικονομικά και τη νόμιμη εκπροσώπηση.

Ο πρόεδρος του διορισμένου Δ.Σ. κος Χρήστος Λιάπης εμφανίζεται «δικαιωμένος» από την απόφαση, δεν απαντά όμως γιατί έχει το ΚΕΘΕΑ «στον αυτόματο», αφού εδώ και τρία χρόνια η Γενική Συνέλευση, που κανονικά θα έπρεπε να χαράζει τη στρατηγική του φορέα, ουδέποτε έχει συγκληθεί, ενώ και κάθε άλλο συλλογικό όργανο υπολειτουργεί.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ με ανακοίνωσή του θεωρεί ότι τίθεται πλέον το «συνολικό ζήτημα της δομής, της οργάνωσης και της λειτουργίας του οργανισμού, τα οποία προσπάθησε αυθαίρετα και αυταρχικά να τροποποιήσει η διοίκηση» και συνεχίζει:

«Για να λειτουργήσει προϋποθέτει ρυθμίσεις τέτοιες που θα διασφαλίζουν τόσο τα δικαιώματα της πολιτείας όσο και την αυτοδιοικητική επιταγή της θεραπευτικής και επιστημονικής λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ.

Πώς μπορεί όμως να γίνει κάτι τέτοιο όταν το όργανο διοίκησης είναι διαφορετικό από αυτό που έχει τη θεραπευτική και επιστημονική αρμοδιότητα, όταν δηλαδή δεν εκλέγεται από αυτό, όπως συνέβαινε μέχρι την κατάργησή του με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου;

Μέσα από ποια όργανα και με ποιες διαδικασίες η Γενική Συνέλευση θα ασκεί τις κατοχυρωμένες αρμοδιότητές της σε πραγματικό χρόνο;

Πώς θα διασφαλιστεί η επιστημονική και θεραπευτική της αρμοδιότητα σε αποφάσεις στρατηγικού και επιστημονικού χαρακτήρα όπως η ίδρυση και λειτουργία μονάδων ή οι οργανογραμματικές αλλαγές;

Το εγχείρημα μοιάζει δύσκολο σε έναν οργανισμό δημόσιας υγείας όπου το μεγαλύτερο μέρος της δομής του εμπεριέχει θεραπευτικές και επιστημονικές λειτουργίες. Πόσο μάλλον όταν, επί τρία χρόνια μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν έχει συγκληθεί η Γενική του Συνέλευση, τα επιστημονικά συλλογικά του όργανα παραμένουν αδρανή και δεν έχει ρυθμιστεί απολύτως τίποτα από αυτά που ο νόμος προβλέπει ότι θα πρέπει να ρυθμιστούν.

Μέχρι σήμερα, πάνω στο τραπέζι, υπάρχει μόνον η αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση των εργαζομένων για τη δομή και τη λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, κατατεθειμένη στο Υπουργείο Υγείας, η οποία απαντά στα καίρια ζητήματα που τίθενται και από την απόφαση του Δικαστηρίου.

Είναι απαραίτητο πλέον να συγκληθεί η Γενική Συνέλευση, να λειτουργήσουν τα συλλογικά όργανα και να ξεκινήσει ένας ευρύς διάλογος που θα καταλήξει σε ρυθμίσεις οι οποίες θα διασφαλίζουν την αυτοδιοικητική λειτουργία του ΚΕΘΕΑ, χωρίς να αφήνουν χώρο για ερμηνείες που μπορούν να οδηγούν σε συνεχείς προσφυγές, προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών που έχουν ανάγκη την απεξάρτηση».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!