Αρχική πολιτική Μονόδρομος η σύγκρουση με τους καναλάρχες

Μονόδρομος η σύγκρουση με τους καναλάρχες

Κορυφαίο «στοίχημα» για μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τη δημοκρατία

 Του Ζαχαρία Ρουστάνη

 

Την αποφασιστικότητά της δείχνει η κυβέρνηση, παράλληλα με το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, να ανοίξει συνολικά, από μηδενική βάση, τα ζητήματα των ιδιωτικών ΜΜΕ, των συσσωρευμένων οφειλών τους, των συχνοτήτων, του βασικού μετόχου, της Digea, του αριθμού των αδειών κ.ά. Η σύγκρουση για την πάταξη της διαπλοκής και την υπεράσπιση της ενημέρωσης προοιωνίζεται σκληρή και πολυμέτωπη, αλλά ως φαίνεται μονόδρομος, για μια κυβέρνηση που σέβεται τον εαυτό της και τους βασικούς θεσμούς της δημοκρατίας.

 

ΕΡΤ ανεξάρτητη από κράτος, κόμματα

Λίγο μετά το Πάσχα, θα εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, που «αποκαθιστά τους 2.500 απολυμένους, οι οποίοι εν μία νυκτί είδαν τα κεφάλια τους να προσφέρονται στο πιάτο για την ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Αγλαΐα Κυρίτση.

Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή υπακούει στην κεντρική απαίτηση της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας για μια δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση ανεξάρτητη από το κράτος, από τα κόμματα και άλλα κέντρα δημόσιας ή οικονομικής εξουσίας, ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχουν ταχθεί κατά η Ν.Δ., η Χ.Α. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ επιφυλάξεις διατύπωσαν το Ποτάμι και το ΚΚΕ. Όπως ανέφερε η κυρία Κυρίτση, η ΕΡΤ θα υποβάλλει το πρώτο τρίμηνο κάθε έτους έκθεση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και στο ΕΣΡ και, επιπλέον, μέσα σε ένα τρίμηνο από τη λειτουργία της θα αποφασιστεί η «Συμφωνία Αρχών» μεταξύ Δημοσίου και ΕΡΤ, και θα συγκροτηθούν τα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου του προγράμματος σε κάθε διοικητική περιφέρεια, μέσω των οποίων η κοινωνία θα μπορεί να παρεμβαίνει. Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ανέφερε επίσης ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο, προς συμμόρφωση με το άρθρο 15 παρ.2 του Συντάγματος, επιδιώκεται η αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, η εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης και η πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας.

 

Θαλασσοδάνεια και διαφθορά

Παράλληλα, η κυβέρνηση δείχνει την πρόθεση να ανοίξει συνολικά, από μηδενική βάση, τα ζητήματα των ιδιωτικών ΜΜΕ, των συσσωρευμένων οφειλών τους, των συχνοτήτων, του βασικού μετόχου, της Digea, του αριθμού των αδειών.

Την περασμένη βδομάδα, ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, διαβίβασε στη Βουλή έγγραφο-«φωτιά» του αντεισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Αθανασίου, προς τον αναπληρωτή εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνό Μπρη, για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την παράνομη τραπεζική χρηματοδότηση ορισμένων ιδιοκτητών ΜΜΕ, για «τη διακρίβωση τέλεσης αυτεπαγγέλτως διωκόμενων εγκλημάτων οικονομικής φύσεως».

Πρόκειται για τα νέα υψηλά δάνεια, που άγγιξαν τα 150 εκατ. ευρώ και ως επί το πλείστον χορηγήθηκαν με ελάχιστες εγγυήσεις, με τα οποία «φιλοδώρησαν» οι ελληνικές τράπεζες τους τέσσερις μεγάλους ομίλους ΜΜΕ την τελευταία εξαετία της κρίσης, μη εξυπηρετούμενα. Ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει δεσμευτεί ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στον έλεγχο όλων των δανειακών συμβάσεων με υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της ενημέρωσης, παρά τη σκανδαλώδη επίσης άρνηση της Τράπεζας της Ελλάδος να διαβιβάσει στη Βουλή οποιαδήποτε ουσιαστική πληροφόρηση για αυτό το θέμα επικαλούμενη το «υπηρεσιακό-επαγγελματικό απόρρητο». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπολεμήσει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, καθώς και να σταματήσει την προνομιακή αντιμετώπιση -εκ μέρους των τραπεζών- των επιχειρήσεων στο χώρο της ενημέρωσης» και συμπλήρωσε ότι «υπάρχει κατευθυντήρια οδηγία της κυβέρνησης προς τις τράπεζες να μη δίνονται πλέον δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ άνευ προϋποθέσεων και εξασφαλίσεων». Μόνο οι τέσσερις όμιλοι, ΔΟΛ, Πήγασος, Τηλέτυπος και Καθημερινή, χρωστούν πάνω 517 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, εισπράττοντας τα περισσότερα νέα δάνεια κατά τη διάρκεια του μνημονίου, ενώ στο μεσοδιάστημα προχωρούσαν σε μαζικές απολύσεις (συνολικά 2.220 εργαζόμενοι) και παρουσίαζαν 500 εκατ. ευρώ απώλειες εσόδων.

 

Η διαπλοκή και τα οφειλόμενα

Την περασμένη βδομάδα δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, με την οποία καλεί τα κανάλια εθνικής εμβέλειας να καταβάλουν τα ποσά που χρωστάνε για τη χρήση των συχνοτήτων. Το συνολικό οφειλόμενο ποσό φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ και είναι άμεσα απαιτητό από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, αλλά και τα συνδρομητικά κανάλια. Πρόκειται για το τέλος του 2% που έπρεπε να καταβάλουν με βάση τον τζίρο τους από το 2010 ώς σήμερα τα κανάλια, αλλά οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν έκαναν απαιτητά. Από τα οφειλόμενα 40 εκατ., τα 24 είναι των καναλιών, ενώ τα υπόλοιπα 16 των OTE TV και Forthnet.

Επίσης, μιλώντας στη Βουλή την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, κατέστησε σαφές ότι το κεφάλαιο «νέο ψηφιακό τοπίο» ανοίγει, καθώς πεποίθηση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι πως την προηγούμενη πενταετία «στήθηκε η πιο χοντρή διαπλοκή για να παγιωθεί το νέο μιντιακό τοπίο» και συμπλήρωσε ότι αναφερόμαστε σε «ένα διάλογο που δεν έγινε ποτέ. Και όποτε έγινε, κατέληξε σε συμπεράσματα τα οποία ήταν αντίθετα με τα συμφέροντα της διαπλοκής και ως εκ τούτου δεν εφαρμόστηκε τίποτα». Ο υπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις και τι θα γίνει με την Digea, γιατί «υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της προηγούμενης περιόδου. Σκάνδαλο πατεντάτο. Έχει το βασικό ασυμβίβαστο. Διότι ο πάροχος προγράμματος είναι και αυτός που κάνει το κουμάντο σε σχέση με αυτόν που δίνει και μοιράζει τις συχνότητες. Είναι ίδιοι. Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει».

Ο κ. Βούτσης κάλεσε μάλιστα όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν γιατί το ΕΣΡ έμεινε το ίδιο και σε πλήρη αδυναμία επί σειρά ετών να παρέμβει. Την εποχή, δηλαδή, «που παιζόταν το πέρασμα από τη μια εποχή στην άλλη. Αυτή η υπόθεση είναι ένα από τα βασικά σημεία που στήθηκε η χοντρή διαπλοκή για να περάσει η νέα μιντιακή εποχή την προηγούμενη πενταετία». Παράλληλα, ο ίδιος υπογράμμισε ότι ακόμα και το «μαύρο» της ΕΡΤ, «ήταν ένα μεγάλο δώρο, ένα μέρος ενός deal που έγινε με τα ιδιωτικά κανάλια. Διότι τότε αποσαφηνιζόταν το ψηφιακό τοπίο και η ΕΡΤ είχε, με δαπανηρότατες εγκαταστάσεις, αποκτήσει πολύ καλό εξοπλισμό και για το HD και για να μπορέσει να μπει ως πάροχος σε αυτή τη νέα εποχή».

Οι σχέσεις συναλλαγής της πολιτικής εξουσίας με τα συστημικά ΜΜΕ είναι, στη συνείδηση του ελληνικού λαού, «φως φανάρι». Ο ίδιος αυτός λαός έχει γίνει αποδέκτης πολλών μηνυμάτων για το «τέλος της διαπλοκής», και θυμάται πολύ καθαρά εκείνη την καραμανλική δήθεν σύγκρουση με τους «νταβατζήδες». Αυτός είναι και ο λόγος που περιμένει έργα και όχι λόγια από τη σημερινή κυβέρνηση. Μέχρι να τα δει, είναι προφανές ότι θα στέκεται επιφυλακτικός. Τα μηνύματα και οι πράξεις πρέπει να είναι άμεσα. Το ίδιο και η κυβερνητική πρόσκληση προς την κοινωνία να υποστηρίξει ενεργά, προς όφελος της δημοκρατίας, αυτή την τόσο αναγκαία σύγκρουση.

Σχόλια

Exit mobile version