Αρχική κοινωνία εργασία Μήνυμα αντίστασης η παννατική απεργία παρά τα… κενά

Μήνυμα αντίστασης η παννατική απεργία παρά τα… κενά

Η απεργία της 17η Γενάρη που είχαν κηρύξει τα Εργατικά Κέντρα του νομού πραγματοποιήθηκε με δύο ξεχωριστές πορείες διαμαρτυρίας οι οποίες… κλασικά φρόντισαν να μην ενωθούν, καθώς το ΠΑΜΕ, μετά τη μαζική συγκέντρωσή του, επέλεξε να πορευτεί προς… το υπουργείο Εργασίας.

Παρ’ όλα αυτά, η συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους εργασιακούς χώρους, στο σύνολο της Αττικής, ήταν σημαντική.
Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν μαζικά στην απεργία έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση-μαριονέτα του Λ. Παπαδήμου, αλλά και στον επίσημο προσκεκλημένο του, τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γκ. Βεστερβέλε -που επισκέφθηκε τη χώρα την ίδια ημέρα της απεργίας για να σπείρει περισσότερο πανικό, αναφορικά με τους όρους της υποτιθέμενης επικείμενης χρεοκοπίας- βροντοφωνάζοντας «Ώς εδώ»! Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, έγιναν εργατικά συλλαλητήρια και σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας, σε ένδειξη συμπαράστασης στους εργαζόμενους στην Αττική.
Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας χρωματίστηκαν έντονα από τα μπλοκ εργαζομένων σε επιχειρήσεις της Αττικής που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και σε πολλές περιπτώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη πρωτόγνωροι αγώνες με διάρκεια, πρωτότυπες μορφές δράσης, με βασικό χαρακτηριστικό την αποφασιστικότητα.
Οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας, του Λουκίσα και της 3E Εκτυπωτικής, που έχουν καταλάβει τους εργασιακούς τους χώρους έδιναν τον τόνο στις απεργιακές συγκεντρώσεις, συνεπικουρούμενοι από συναδέλφους τους σε δεκάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται είτε σε πολυήμερες απεργίες, είτε σε επισχέσεις εργασίας. Τα πανό των εργαζομένων σε Γερολυμάτος Cosmetics, Alex Pack, Alapis, Ερρίκος Ντυνάν, Notos Galleries, ΙΓΜΕ ακολουθούσαν, ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή από εργαζόμενους στο χώρο των ΜΜΕ – σημειωτέον η ΠΟΕΣΥ (ομοσπονδία του κλάδου), είχε προκηρύξει 48ωρη απεργία για 17 & 18 Ιανουαρίου. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, κλάδο στον οποίο εμφανίζεται μια από τις πιο οργανωμένες, μαζικές και ταυτόχρονες επιθέσεις των εργοδοτών, βρέθηκαν πίσω από τα μπλοκ των απλήρωτων εργαζομένων σε Alter, Eλευθεροτυπία, Κόσμο του Επενδυτή και ΔΟΛ, δίνοντας το στίγμα για την κατάσταση στο χώρο.
Εν τούτοις, η απεργία δεν είχε την ίδια απήχηση σε ολόκληρο το νομό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περιοχή της Ελευσίνας, μια κατά κύριο λόγο βιομηχανοποιημένη ζώνη, που θα έπρεπε να παίξει κυρίαρχο ρόλο στις κινητοποιήσεις και στην οποία, με ευθύνη της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου, δεν προκηρύχθηκε καν απεργία στα εργοστάσια, αλλά συμβολικές στάσεις εργασίας.
Μ.Ε.

 

Σχόλια

Exit mobile version