Της Ματίνας Παπαχριστούδη.

Από την περασμένη Πέμπτη στην κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ ο πομπός του αέρα έχει κατεβεί. Αιτία το πολυνομοσχέδιο στο οποίο εντάσσεται ως ΔΕΚΟ η εταιρία των υπουργείων Οικονομικών και Επικρατείας. Οι δημοσιογράφοι της, όπως και αυτοί που εργάζονται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και στις γενικές γραμματείες ενημέρωσης, παρά τα όσα πίστευαν εξαιτίας των επαφών λόμπινγκ με βουλευτές και υπουργούς, μετατρέπονται σε κρατικούς υπαλλήλους. Το γεγονός της μη εξαίρεσής τους -όπως θεωρούσαν πως θα συμβεί ως «εκλεκτοί» συνομιλητές τους- προκάλεσε σοκ. Και οι προτάσεις κινητοποιήσεων που γίνονται στις καθημερινές συνελεύσεις περιλαμβάνουν τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων, την άρνηση κάλυψης πολιτικών δραστηριοτήτων της κυβέρνησης έως και την κατάληψη του ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή.
Σε αυτό το φλεγόμενο μέτωπο το ρεπορτάζ βγάζει στην επιφάνεια αντικρουόμενες πληροφορίες. Εξαρτάται για ποια πλευρά της κυβέρνησης μιλάμε. Στο μεν υπουργείο Οικονομικών δηλώνουν πως αποκλείεται να προβλεφθεί εξαίρεση ένταξης στο ενιαίο μισθολόγιο μόνο για τους δημοσιογράφους. Για να χρυσώσουν δε το χάπι, λένε πως έτσι κι αλλιώς οι δημοσιογράφοι εξαιρούνται των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, άρα δεν γίνονται κρατικοί δημοσιογράφοι. Το ενιαίο μισθολόγιο όμως θα ισχύει για όλους. Από το υπουργείο Επικρατείας και την ομάδα φίλων υπουργών διαβεβαιώνεται πως θα ληφθεί πρωτοβουλία να εξαιρεθούν οι δημοσιογράφοι, όχι ακριβώς από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου, αλλά σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό καθεστώς.
Ο προβληματισμός και ο φόβος συνάμα είναι πως η κυβέρνηση έχει στόχο να υφαρπάξει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στα ΜΜΕ. Ταμεία εύρωστα, με αποθεματικά εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία ήδη το κράτος έβαλε χέρι επί κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, υφαρπάζοντας το 10% των εσόδων του. Η ένταξη των δημοσιογράφων των δημόσιων ΜΜΕ στο ΙΚΑ απλώς ανοίγει το δρόμο για την πλήρη υφαρπαγή των ανεξάρτητων από κρατική χρηματοδότηση και συμμετοχή αποθεματικών των ταμείων.
Οι απεργίες δημοσιογράφων και υπαλλήλων της ΕΡΤ θα συνεχιστούν ως την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία απεργούν όλα τα ΜΜΕ. Η κινητοποίηση των εργαζομένων στις 18 Οκτωβρίου, μία ημέρα πριν από τη γενική απεργία, αποφασίστηκε με επιχείρημα πως απαιτείται η δημοσιογραφική κάλυψη των απεργιών σε όλη τη χώρα στις 19 και 20 του μήνα. Προκάλεσε όμως και έντονες αντιδράσεις, αφού διαχωρίζει τον κλάδο των εργαζομένων στα ΜΜΕ από όλους τους άλλους εργαζόμενους. Το επιχείρημα ότι δήθεν θα καλύψουν τα Μέσα τις κινητοποιήσεις καταπέφτει στην πραγματικότητα, όταν διαπιστώνεται πως το σύνολο των ισχυρών Μέσων, ραδιοφωνικών-τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων απλώς χρησιμοποιούν την κάλυψη των κινητοποιήσεων για να χειραγωγήσουν και να κατευθύνουν τους πολίτες στη δική τους ενημέρωση και πληροφόρηση.
Τα σωματεία στα ΜΜΕ περιγράφουν την κατάσταση που ισχύει σήμερα για το σύνολο των εργαζομένων. «Δραματικές συνθήκες με στρατιές ανέργων, με μαζικές απολύσεις, με υποαπασχόληση–μειώσεις μισθών, με την αναβίωση της δουλοπαροικίας, νοικιάζοντας τίτλους και εργαζόμενους, με το μαστίγιο των ΔΠΥ ως μέσο απειλής για τη μεταβολή των εργασιακών σχέσεων, με πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων, ασφαλιστικών εισφορών, με τη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων και την υπαλληλοποίηση της ενημέρωσης, με χαράτσια σε συναδέλφους που δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν, με την παράνομη και καταχρηστική απόλυση συνδικαλιστών και με τις συστηματικές παραβιάσεις των ΣΣΕ», σημειώνεται στο απεργιακό κάλεσμα για την Τρίτη.
Η επόμενη μέρα στα ΜΜΕ έρχεται ακόμη πιο δραματική. Οι ιδιοκτήτες θέλουν να διατηρήσουν τα προνόμιά τους στη διαχείριση της 4ης εξουσίας και στη διαμεσολάβηση της πληροφόρησης, συρρικνώνοντας τα Μέσα τους και «σκοτώνοντας» τους εργαζόμενους. Σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς, στα παλιά τζάκια των εκδοτών στο σύνολο των εφημερίδων, ραδιοφώνων και καναλιών που θα επιζήσουν θα απασχολούνται μόλις 1.000 εργαζόμενοι. Σήμερα ο κλάδος των ΜΜΕ αριθμεί περισσότερους από 5.000 εργαζόμενους. Καταλαβαίνουμε όλοι τι πρόκειται να ακολουθήσει στο δημοσιογραφικό κλάδο τους επόμενους μήνες. Και γιατί η Ένωση Εκδοτών δήλωσε με θρασύτητα πως αυτά που είχαν προτείνει τον Νοέμβριο του 2010 για τη συλλογική σύμβαση εργασίας (μειώσεις μισθών, κατάργηση κυριακάτικων, οικιοθελείς αποχωρήσεις λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση) δεν ισχύουν πια. Γιατί θα συνεχίσουν τις απολύσεις.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!