Αρχική πολιτισμός Μιχάλης Μαθιουδάκης, ηθοποιός: Η ανθρωπιά θα μας σώσει και όχι η οξυδέρκεια

Μιχάλης Μαθιουδάκης, ηθοποιός: Η ανθρωπιά θα μας σώσει και όχι η οξυδέρκεια

Συνέντευξη στην Ειρήνη Βοσκάκη

 

Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης είναι ηθοποιός και έχει συνεργαστεί με τις ομάδες Άσκηση, Pequod, blitz. Το 2013-2014 παρουσίασε το πρώτο του stand-up με τίτλο the heart of man σε διάφορα μπαρ και θέατρα της Αθήνας. Έχει βραβευτεί με το πρώτο βραβείο κοινού και επιτροπής στο 3ο Stand-Up Comedy Festival.

 

Συνηθίζεται το stand-up στην θεματολογία του να σατιρίζει κοινωνικά πρότυπα και πολιτικά δρώμενα. Πιστεύεις λείπει από την καλλιτεχνική σκηνή σήμερα αυτό;

Ας τα πιάσουμε ένα-ένα. Κατ΄ αρχάς, για να λέμε και τα πράγματα με το όνομα τους το σύνηθες στην θεματολογία του stand up είναι να ασχολείται με το ακριβώς αντίθετο.

Το stand up συνήθως ασχολείται με πράγματα που στον υπόλοιπο κόσμο είναι αόρατα, έχει να κάνει με την βαθιά υποκειμενική ματιά του κωμικού απέναντι στην ζωή και η ματιά αυτή στοχεύει είτε στον εσωτερικό του κόσμο, είτε στον εξωτερικό.

Έχουν υπάρξει σημαντικότατοι κωμικοί (που για μένα είναι οι σημαντικότεροι), που στην εποχή τους έχουν διατυπώσει βαθύτατα πολιτικό και κοινωνικά «αιρετικό» λόγο, αλλά πάντα θα είναι η μειοψηφία.

Αλλά δεν θεωρώ ότι ο πολιτικός και κοινωνικός λόγος είναι αυτό που λείπει από την καλλιτεχνική σκηνή σήμερα. Ζούμε σε άλλες εποχές και πιστεύω ότι το στοίχημα της γενιάς μας είναι άλλο. Θεωρώ ότι από την ευρύτερη σκηνή της κωμωδίας σήμερα λείπει η φροντίδα στο δημιουργικό κομμάτι, η γενναιότητα (ότι και αν σημαίνει αυτό) και η γενναιοδωρία.

Λείπουν δηλαδή αρετές που εντοπίζονται σε ανθρώπινο επίπεδο και όχι σε διανοητικό. Προς τα κει είναι ο δρόμος, η ανθρωπιά θα μας σώσει και όχι η οξυδέρκεια.

 

Πιστεύεις ότι ο καλλιτεχνικός κόσμος έχει κάποιον ιδιαίτερο ρόλο σε περιόδους κρίσης; Σήμερα στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει σε μια αλλαγή;

Ναι. Ο ρόλος που έχει ο καλλιτεχνικός κόσμος σε περιόδους κρίσης είναι να υποφέρει (γέλια). Ειδικά στην Ελλάδα όλοι μου οι γνωστοί καλλιτέχνες – πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – είναι ισοπεδωμένοι. Εγώ είμαι από τους τυχερούς που κάνουν μια μορφή τέχνης (που και αυτό είναι υπό συζήτηση…) η οποία είναι low budget, εύκολα επικοινωνήσιμη και βαθιά λαϊκή. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους περισσότερους ηθοποιούς, μουσικούς, χορευτές, εικαστικούς κτλ. Αυτοί ζορίζονται πολύ, χρόνια τώρα.

Τώρα όσον αφορά το κομμάτι της αλλαγής του κόσμου μέσω της τέχνης, προτιμώ να μην απαντήσω. Δεν θεωρώ πάντως ότι αυτός είναι ο βασικός άξονας της υπόστασής της και της λειτουργίας της.

 

Τι διαφορετικό έχει το σταντ απ σε σχέση με μια θεατρική παράσταση;

Τίποτα. Είναι θεατρική παράσταση. Μονόλογος.

 

Έχει ανάγκη ο κόσμος να γελάει τελικά ή τον ξεπερνάνε τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει στην καθημερινότητα;

Οι άνθρωποι πάντα θα γελάνε ανεξαρτήτως προβλημάτων της καθημερινότητας, είτε είναι δυστυχισμένοι, είτε είναι ευτυχισμένοι, είτε υπάρχουμε εμείς οι κωμικοί, είτε όχι. Το γέλιο είναι ανθρώπινη λειτουργία, μπορεί να επηρεάζεται από κοινωνικές και συναισθηματικές συνθήκες, αλλά δεν καθορίζεται από αυτές.

Γι’ αυτό λοιπόν, όσο οι άνθρωποι συνεχίζουν: να σκοντάφτουν, να κάνουν σαρδάμ, να κλάνουν μέσα σε ασανσέρ, να τους φεύγουν «κοκοράκια» ενώ μιλάνε, να βήχουν και να τους φεύγει η κοκα-κολα από την μύτη, να δοκιμάζουν σούπα και να καίγονται, να τρομάζουν από γάτες στον κάδο σκουπιδιών και να κάνουν τηλεφωνικές φάρσες σε γιαγιάδες λέγοντάς τους ότι είναι από τον ΟΤΕ, η ανθρωπότητα μπορεί να κοιμάται ήσυχη.

 

INFO

O Μιχάλης Μαθιουδάκης θα βρίσκεται με τον Βύρωνα Θεοδωρόπουλο στην παράσταση “Τα πλάγια” που θα παίζεται στο Six Dogs από 1 Φλεβάρη και κάθε Τετάρτη για 6 μόνο παραστάσεις. Γενική είσοδος: 7 ευρώ.

Σχόλια

Exit mobile version