Αρχική διεθνή Λεφτά υπάρχουν…

Λεφτά υπάρχουν…

Η καλοκαιρινή ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), που εξετάζει την κατάσταση των εξοπλισμών σε διεθνές επίπεδο, προχωρούσε σε ανησυχητικές διαπιστώσεις[1]. Μεταξύ άλλων επεσήμαινε ότι, παρά την «απόσυρση» 320 παρωχημένων πυρηνικών κεφαλών από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε ο αριθμός των προηγμένης τεχνολογίας πυρηνικών κεφαλών που έχουν ενεργοποιηθεί επιχειρησιακά και είναι έτοιμες προς χρήση… Επεσήμανε συγκεκριμένα ότι «3.825 πυρηνικές κεφαλές είναι επιχειρησιακά λειτουργικές, από 3.720 πέρυσι» κι ότι «περίπου 2.000 εξ αυτών, που σχεδόν όλες ανήκουν στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, βρίσκονται σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας».

Τώρα το SIPRI έδωσε στη δημοσιότητα κι άλλα ανησυχητικά, αν και δυστυχώς αναμενόμενα στοιχεία: αυτή τη φορά σχετικά με τις πωλήσεις της παγκόσμιας πολεμικής βιομηχανίας[2]. Εν μέσω λοιπόν μιας βαθιάς οικονομικής –και όχι μόνο– κρίσης, για έκτη συνεχή χρονιά αυξήθηκαν οι πωλήσεις όπλων σε διεθνές επίπεδο. Πράγμα που εξηγεί και το πώς εξακολουθούν να αυξάνονται αδιάκοπα οι στρατιωτικές δαπάνες σε όλο τον κόσμο[3]. Σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, οι 100 μεγαλύτερες πολυεθνικές του πολέμου πούλησαν την περασμένη χρονιά «εμπόρευμα» αξίας 470 δισεκατομμυρίων ευρώ – δηλαδή αύξηση 1,3% σε σχέση με το 2019, παρά την τεράστια οικονομική ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο!

Μερίδιο 54% οι ΗΠΑ, 13% η Κίνα

Πρόκειται για την έκτη χρονιά συνεχούς αύξησης των πωλήσεων όπλων από το 2015, όταν το SIPRI περιέλαβε στον δείκτη του «Top 100» της πολεμικής βιομηχανίας και τους κινεζικούς κολοσσούς του «κλάδου». Η συνολική αύξηση των πωλήσεων από το 2015 μέχρι και το 2020 ανέρχεται σε 17%… Τη μερίδα του λέοντος, με πωλήσεις όπλων αξίας 285 δισεκατομμυρίων δολαρίων (54% του συνόλου), απέσπασε για μια ακόμη φορά το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ, που έχει 41 εταιρίες στο Top 100 και 6 στο Top 10 – εκ των οποίων 5 (Lockheed Martin, Raytheon, Boeing, Northrop Grumman και General Dynamics) κατέχουν τις 5 πρώτες θέσεις.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν 3 κινεζικές και 1 βρετανική εταιρία εξοπλισμών, με τους Κινέζους να παίρνουν τη δεύτερη θέση με το 13% της συνολικής πίτας. Οι κινεζικές πολεμικές βιομηχανίες πούλησαν το 2020 όπλα αξίας 67 δισεκατομμυρίων δολαρίων – σε βάρος κυρίως της ρωσικής και γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας. Αυτές ήταν εξάλλου οι μόνες που σημείωσαν αισθητή πτώση στον τζίρο τους. Άνοδο πωλήσεων κατέγραψαν οι εταιρίες όπλων και λοιπών πολεμικών «υπηρεσιών» των υπόλοιπων χωρών που βρίσκονται στο Top 100 (Βρετανία, Ινδία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Γερμανία, Ν. Κορέα κ.λπ.).

Ψάχνεσαι για σύγκρουση; Γκούγκλαρε το!

Στην έκθεση του SIPRI για τις πωλήσεις του Top 100[4] επισημαίνεται μια ακόμη ανησυχητική τάση, που τα διεθνή ΜΜΕ φροντίζουν να αποσιωπούν: πώς μια σειρά κολοσσοί της λεγόμενης κοινωνίας της πληροφορίας, όπως η Google, είτε διεισδύουν στον εξοπλιστικό «κλάδο»(!) είτε εξαγοράζονται από αυτόν (π.χ. η εταιρία πληροφορικής CSRA εξαγοράστηκε το 2018 από την General Dynamics έναντι 10 δισ. δολαρίων). Χαρακτηριστικό είναι το 10ετές συμβόλαιο, ύψους 22 δισ. δολαρίων, του αμερικανικού Στρατού Ξηράς με την Microsoft για την παροχή, μεταξύ άλλων, ενσωματωμένων συσκευών βελτιωμένης όρασης – ή το 15ετές συμβόλαιο της CIA με τις Amazon, Google κ.ά. για αποθήκευση και προστασία «ευαίσθητων» δεδομένων. Οι ερευνητές του SIPRI προσθέτουν ότι «τα τελευταία χρόνια ορισμένοι τεχνολογικοί κολοσσοί –από τη Microsoft ως την Oracle– επιδιώκουν να βαθύνουν την εμπλοκή τους στη βιομηχανία όπλων». «Είναι σαφές», συνεχίζουν οι ερευνητές, «ότι το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ επιθυμεί να επωφεληθεί από την εξαιρετική εμπειρία της Σίλικον Βάλεϊ στην τεχνητή νοημοσύνη και άλλους σχετικούς τομείς»…

[1] «Global nuclear arsenals grow» (14/6/2021, sipri.org).
[2] «Business as usual?» (6/12/2021, sipri.org).
[3] «Πρωταθλητές οι ΗΠΑ» (φύλλο 453).
[4] «The SIPRI Top 100 Arms-producing and Military Services Companies» (sipri.org/sites/default/files/2021-12/fs_2112_top_100_2020.pdf).

Σχόλια

Exit mobile version