Αρχική διεθνή Κούβα, μηδέν αναλφαβητισμός

Κούβα, μηδέν αναλφαβητισμός

Την Τρίτη 8 Σεπτέμβρη, Διεθνή Hμέρα για την Eξάλειψη του Aναλφαβητισμού, διοργανώθηκε από την Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης μια ομολογουμένως άψογη οργανωτικά βραδιά. Θέμα τα επιστημονικά επιτεύγματα και ο τρόπος εξάλειψης του αναλφαβητισμού στην Κούβα, και βασική ομιλήτρια η πρέσβειρα της Κούβας Zelmys Maria Dominguez Cortina. Ενδιάμεσα της συζήτησης έγινε και η παρουσίαση του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Δασκάλα» της Αμερικανίδας σκηνοθέτιδας Κάθριν Μέρφι. Στη συζήτηση συμμετείχε και η ίδια η σκηνοθέτιδα από την Καλιφόρνια, μέσω Skype.

Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι το πρώτο πράγμα που έκανε η Κουβανική Επανάσταση μετά τη νίκη της ήταν η καμπάνια κατά του αναλφαβητισμού, ζητώντας την εθελοντική συνεισφορά όλων. Στο κάλεσμα αυτό χιλιάδες πολίτες ανταποκρίθηκαν με ενθουσιασμό: για την ακρίβεια πάνω από 250.000 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 100.000 ανήλικοι μαθητές Γυμνασίου, ακόμα και Δημοτικού, έφυγαν από τα σπίτια τους το 1961 φέρνοντας το φως της μάθησης και στα πιο απομακρυσμένα χωριά της Κούβας. Το ντοκιμαντέρ της Μέρφι πραγματεύεται τις ιστορίες αυτών των μικρών εθελοντών – ανάμεσα τους και ένα κορίτσι πού ήταν τότε μόλις 7 χρονών και είχε επιφορτιστεί να μάθει ανάγνωση και γραφή σ’ έναν 58χρονο αγρότη. Όλη αυτή η ιστορία δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα 700.000 αναλφάβητοι να μάθουν να διαβάζουν και να γράφουν, αλλά άφησε ως προίκα την κουλτούρα της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς βοήθειας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 η Unesco πιστοποίησε ότι η Κούβα είναι μια χώρα απαλλαγμένη από τον αναλφαβητισμό.

Μεγάλο βάρος έπεσε και στην εκπαίδευση, με δωρεάν παιδεία σε όλες τις βαθμίδες, και στην ιατρική έρευνα και τη βιοτεχνολογία. Έτσι εδώ και αρκετά χρόνια η Κούβα πρωτοστατεί στον τομέα έρευνας και παραγωγής φαρμάκων, εξάγει σε 32 χώρες 765 φαρμακευτικά σκευάσματα, έχει κατοχυρώσει 2.640 πατέντες, και οι ιατρικές εθελοντικές μπριγάδες Χένρι Ριβ βρίσκονται παντού στον κόσμο βοηθώντας σε μεγάλες επιδημιολογικές κρίσεις. Γι’ αυτό, και πολύ σωστά, πολλοί ζητούν το Νόμπελ Ειρήνης να δοθεί φέτος στους γιατρούς της Κούβας. Όλα αυτά τα επιτεύγματα πραγματοποιήθηκαν κάτω από ένα σκληρό εμπάργκο πού διαρκεί 61 ολόκληρα χρόνια…

Κώστας Γκιώνης

Σχόλια

Exit mobile version