Αρχική διεθνή Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης… για πάντα;

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης… για πάντα;

Την επομένη των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» προέδρου Φρανσουά Ολάντ επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, βάσει της οποίας αναστάλθηκαν βασικά συνταγματικά δικαιώματα. Λίγες μέρες αργότερα η γαλλική Βουλή ψήφισε σχεδόν ομόφωνα μια τρίμηνη παράταση, με την υποστήριξη ακόμη και του Γαλλικού Κ.Κ. Οι κατασταλτικές αρχές ένιωσαν να λύνονται τα χέρια τους και έκαναν… πάρτι: μεταξύ άλλων απαγορεύθηκαν οι διαδηλώσεις, πραγματοποιήθηκαν πάνω από 3.000 έρευνες σε σπίτια «υπόπτων» δίχως να υπάρχουν έστω ενδείξεις ενοχής (παρά μόνο «πληροφορίες των αρχών») και επιβλήθηκε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού σε πάνω από 400 πολίτες.

Και ποια ήταν η «συγκομιδή» όλου αυτού του τσαλαπατήματος των συνταγματικών εγγυήσεων; «Πολύ φτωχή», απαντά ο Λοράν Μπορεντόν, ειδικός ερευνητής της υπεράνω υποψίας καθημερινής εφημερίδας Le Monde. Παραβιάστηκαν ποικιλοτρόπως τα δικαιώματα δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, αλλά «οι κατασταλτικές αρχές βρήκαν ενδείξεις πιθανής σχέσης με τρομοκρατικά δίκτυα σε μόλις 4 περιπτώσεις», τονίζει ο Μπορεντόν, και προσθέτει: «Δηλαδή καμιά σοβαρότερη επιτυχία σε σχέση με την περίοδο πριν την επιβολή της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης»… Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση Ολάντ και ολόκληρος ο «επίσημος» πολιτικός κόσμος της Γαλλίας δεν ενδιαφέρονται για την αποτελεσματικότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ήδη ο Ολάντ ανέφερε χθες ότι θα πρέπει να παραταθεί κι άλλο αυτό το βολικό για την εξουσία «ειδικό καθεστώς», χωρίς να τολμήσει κανέναν απολογισμό.

Αναμένεται αυτή τη φορά να υπάρξουν περισσότερες αντιδράσεις, ειδικά από τους βουλευτές της Αριστεράς. Αν όχι, θα είναι άξιοι της μοίρας τους και ίσως σύντομα να προσπαθούν κι αυτοί να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Όπως συνέβη με εκείνον τον Γάλλο πολίτη που τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις 15 Νοεμβρίου με μοναδική «ένδειξη» τις «πληροφορίες των αστυνομικών αρχών ότι επιχειρούσε να τραβήξει φωτογραφίες σε γειτονιά όπου κατοικεί δημοσιογράφος του Charlie Hebdo». Πήρε στη γαλλική «δικαιοσύνη» πάνω από δύο μήνες να εξακριβώσει ότι ο ύποπτος δεν είχε τραβήξει καμιά φωτογραφία, αλλά μιλούσε στο κινητό του σε ανοιχτή ακρόαση έξω από το σπίτι της μητέρας του, που ζει στην ίδια γειτονιά…

Σχόλια

Exit mobile version