Αρχική διεθνή Κακά, ψυχρά κι ανάποδα

Κακά, ψυχρά κι ανάποδα

Μια διχασμένη «Ένωση» χωρίς σχέδιο

Προχθές συνεδρίασε το Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. με θέμα, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση της Ζώνης Σένγκεν (που μόνο ζώνη δεν είναι, αφού ανοιγοκλείνει με «δημιουργική ερμηνεία» των κανόνων της, όπως βολεύει κάθε φορά τους ισχυρούς). Η Γερμανία και οι σύμμαχοί της επιθυμούσαν διακαώς την ένταξη στο Σένγκεν της Κροατίας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας – με την Κομισιόν της κυρίας Ούρσουλα να γνωμοδοτεί ότι και οι τρεις χώρες «πληρούν τις προϋποθέσεις». Όμως η εποχή που το Βερολίνο έβηχε και κρυολογούσε όλη η Ευρώπη έχει περάσει: η Κροατία μπήκε στο Σένγκεν, η Βουλγαρία και η Ρουμανία όχι. Διαφώνησε η Αυστρία, με το σιγοντάρισμα και μερικών ακόμη κρατών μελών.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης ήταν να κατασυγχυστεί η πάλαι ποτέ Πράσινη κυρία Αναλένα, υπουργός Εξωτερικών της τρικομματικής γερμανικής κυβέρνησης και μπουλντόγκ του ευρωατλαντισμού, και να πει ότι «είναι μια κακή μέρα για την Ευρώπη» (λες κι οι υπόλοιπες είναι λαμπρές…). Ταυτόχρονα ξανάρχισε η φιλολογία περί κατάργησης του «αντιπαραγωγικού» δικαιώματος των κρατών μελών της Ε.Ε. να θέτουν βέτο σε κομβικές αποφάσεις. Οι ισχυροί, που ανέχονταν το βέτο ως τελευταίο φύλλο συκής της κυριαρχίας των μικρότερων «εταίρων» τους, λένε πια ανοιχτά ότι πρέπει να εκλείψει. Θέλουν, αν τα βρίσκουν μεταξύ τους, να αποφασίζουν μόνοι τους – χωρίς τις «γκρίνιες» των λοιπών.

Το πρόβλημα είναι, βέβαια, ότι ούτε μεταξύ τους δεν τα βρίσκουν. Σέρνονται πίσω από τις ΗΠΑ στην ουκρανική σύρραξη, ρισκάροντας τη μετατροπή της Ευρώπης σε κρανίου τόπο (ή τουλάχιστον σε… σκοτεινή κατάψυξη, ας είναι καλά οι αυτοκτονικές κυρώσεις κατά της Μόσχας), επειδή αδυνατούν να συγκλίνουν σε μια στοιχειωδώς κοινή πορεία. Κι όταν ο Μακρόν λέει τα αυτονόητα, περί μιας αρχιτεκτονικής ηπειρωτικής ασφάλειας που θα παρέχει καθησυχαστικές εγγυήσεις στη Μόσχα, τα μπουλντόγκ αλυχτάνε ότι συνθηκολογεί με τον δικτάτορα Πούτιν και ορκίζονται ότι θα συνεχίσουν τον πόλεμο μέχρις εσχάτων – δεν τους θυμίζει τίποτα αυτό το «μέχρις εσχάτων», διότι οι ίδιοι δεν σκοπεύουν να συμπεριληφθούν στα θύματα. «Πολεμήστε να δοξαστούμε» είναι το σύνθημα!

Αστεία «σχέδια» και δούλεμα ψιλό γαζί

Η πολεμική οικονομία ήδη μετρά θύματα, με την ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης και στην ενέργεια να συμπιέζει προς τα κάτω ευρύτατα κοινωνικά στρώματα. Η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη «ζυμώνεται» από την ευρωκρατία, τις περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις και τα μεγάλα ΜΜΕ ότι όλα αυτά είναι μονόδρομος. Διπλά πουλόβερ, ζεστές κάλτσες, κουβέρτες, κεριά, φακοί, κονσέρβες και… καμινέτα: στα σοβαρά, αυτό είναι το «σχέδιο» αντιμετώπισης ενδεχόμενων μπλακ άουτ ανά την Ευρώπη! Πάντως η κυρία Ούρσουλα, φορώντας την πολεμική πανοπλία της για να μιλήσει στο «Κολέγιο της Ευρώπης», έριξε το φταίξιμο στη Ρωσία και την «όλο και πιο διεκδικητική» Κίνα που «κοιτάει μόνο το συμφέρον της». Ορθώς σοκάρεται, δεδομένου ότι η ευρωκρατία μόνο το συμφέρον των λαών της Ευρώπης δεν κοιτά…

Αυτήν την ανύπαρκτη «Ένωση» τη δουλεύει ψιλό γαζί, αφού βέβαια τη χρησιμοποίησε για να αποσπάσει εξωφρενικά υπερκέρδη, ακόμη και ο… κύριος Μπουρλάς, ο σωτήρας μας. Ο οποίος αρνήθηκε να προσέλθει στην ευρωβουλή και να καταθέσει σχετικά με τις μυστικές συμφωνίες της Pfizer με την Κομισιόν και κράτη μέλη για την προμήθεια εμβολίων κατά του Covid-19. «Δεν έχουμε κάποια πληροφορία να μοιραστούμε» είπε με τουπέ, αναγκάζοντας την Κάθλιν βαν Μπρεμπτ, πρόεδρο της αρμόδιας εξεταστικής επιτροπής, να δηλώσει ότι «λυπάται βαθύτατα». Αντίθετα, καθόλου δεν λυπήθηκε η αρχικομισάρια Ούρσουλα, καθώς ερευνώνται τα συμβόλαια πολλών δισεκατομμυρίων που συνήφθησαν μετά από δικές της επαφές με τον Μπουρλά… Με άλλα λόγια, γκλασνόστ γιοκ! Αυτά, όπως και όλα τα άλλα ερωτήματα, παραπέμπονται για απάντηση από τους ιστορικούς του μέλλοντος, που ένας Θεός ξέρει τι θα γράφουν γι’ αυτήν την ανεκδιήγητη «Ένωση» και τους ηγέτες της.

Σχόλια

Exit mobile version