Αρχική γνώμες Και τα πυρηνικά;

Και τα πυρηνικά;

της Ελένης Σωτηρίου

Λίγες είναι οι φωνές που ακόμα τονίζουν για το πόσο σημαντικός κίνδυνος είναι τα πυρηνικά και η πυρηνική ενέργεια για τον πλανήτη. Γιατί πλέον από πολλούς προωθείται η ιδέα –κι όχι μόνο– ότι η πυρηνική ενέργεια είναι η πλέον καθαρή μορφή ενέργειας και ότι οι νέες τεχνολογικές καινοτομίες την καθιστούν και ασφαλή. Αρκεί να υπενθυμίσουμε τα πυρηνικά ατυχήματα του Τσερνόμπιλ και το πιο πρόσφατο της Φουκουσίμα –στην πολύ προηγμένη τεχνολογικά Ιαπωνία– για να αποδείξουμε ότι όλα αυτά είναι ανοησίες. Ανοησίες που λέγονται γιατί είναι τεράστια τα ποσά των χρημάτων που «παίζονται» στη μπίζνα της πυρηνικής ενέργειας.

Πολλά από τα πυρηνικά εργοστάσια που λειτουργούν αυτή την στιγμή παγκοσμίως είναι εκτεθειμένα σε διάφορα φυσικά φαινόμενα όπως π.χ. σε σεισμούς. Η Φουκουσίμα ήταν μια τέτοια περίπτωση όπως και το πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι, στην γειτονική μας Βουλγαρία, που βρίσκεται κοντά σε σεισμογενή περιοχή, έχει κατασκευαστεί πάνω από 50 χρόνια πριν και το 2006 έφτασε κοντά σε σοβαρό ατύχημα. Ανάλογη περίπτωση είναι και ο σχεδιασμός που υπάρχει για κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στην Τουρκία, με την κατασκευή ενός απ’ αυτά, στο Ακούγιου, στις τουρκικές ακτές πάνω από την Κύπρο, να έχει ήδη ξεκινήσει. Περιττό να θυμίσουμε πόσο σεισμογενής θεωρείτε η συγκεκριμένη περιοχή αλλά και η Τουρκία συνολικά. Γι’ αυτούς τους σχεδιασμούς της Τουρκίας ελάχιστη συζήτηση γίνεται και αντί η ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει διασκέψεις για την κλιματική αλλαγή με ψηφοθηρικά κίνητρα και αμφίβολα αποτελέσματα, θα μπορούσε να πάρει μια πρωτοβουλία για την περικύκλωση της Ελλάδας από τα πυρηνικά εργοστάσια. Όμως τέτοιες πρωτοβουλίες δεν είναι μέσα στους σχεδιασμούς των «πράσινων» ελίτ.

Ακόμα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πυρηνική ενέργεια παράγει και πυρηνικά απόβλητα όχι και τόσο καθαρά και η διαχείρισή τους είναι να αποθηκεύονται, να θάβονται ή να ρίχνονται στη θάλασσα. Δηλαδή ήδη αυτή η τόσο καθαρή μορφή ενέργειας έχει παράξει μερικές εκατοντάδες εστίες μόλυνσης άλλες ενεργές κι άλλες σ’ αναμονή. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όσοι θέλουν πυρηνικά εργοστάσια μάλλον επιθυμούν και πυρηνικά όπλα στο μέλλον.

Έτσι εύκολα φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι το να μιλάμε μόνο για κλιματική αλλαγή είναι λειψό αφού ο πλανήτης κινδυνεύει και από αρκετές άλλες απειλές όπως αυτή των πυρηνικών. Και είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστεί συνολικά το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η φύση από το ανελέητο κυνήγι του κέρδους.

Σχόλια

Exit mobile version