Αρχική διεθνή Jinwar, η υλοποίηση της ουτοπίας

Jinwar, η υλοποίηση της ουτοπίας

Οι γυναίκες της Ροζάβα χτίζουν ένα οικολογικό χωριό για τις ίδιες

 

Στη Ροζάβα (Δυτικό Κουρδιστάν), μετά την ηρωική νίκη επί των τζιχαντιστών, οι Κούρδοι πραγματοποιούν ριζικές αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική τους ζωή. Σε μια περιοχή όπου μέχρι πρόσφατα οι γυναίκες αιχμαλωτίζονταν και πωλούνταν ως εμπόρευμα από τους τζιχαντιστές, οι Κούρδισσες αντάρτισσες εξακολουθούν να μάχονται με το όπλο στο χέρι στην πρώτη γραμμή για την υπεράσπιση της Ροζάβα και στην πολιορκία της Ράκα, προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους. Ταυτόχρονα, δημιουργούν ένα χώρο απόλυτης χειραφέτησης της γυναίκας. Το όνομά του είναι Οικολογικό Χωριό Jinwar. Στις αρχές αυτού του μήνα μπήκαν τα θεμέλια των πλίθινων κατοικιών σε αυτό το χωριό, του οποίου οι κάτοικοι θα είναι ως επί το πλείστον γυναίκες και όπου οι συναλλαγές θα γίνονται με την ανταλλαγή προϊόντων και όχι με χρήμα.

 

«Αναγεννιόμαστε από τις ρίζες μας»

Η Ντίμεν Εβίν, μέλος της επιτροπής του Jinwar, που χτίζεται από τις ίδιες τις γυναίκες, μας είπε πως όλες τους, από διαφορετικές κουλτούρες και πιστεύω, δρουν βασισμένες στον πλουραλισμό. Αναφερόμενη σε ήδη υπάρχοντα παραδείγματα οικολογικών-φεμινιστικών κοινοτήτων στον κόσμο, αλλά και στην ιστορία της Ροζάβα, η Ντίμεν Εβίν τόνισε πως σκοπός του Jinwar είναι η επιστροφή σε έναν τρόπο ζωής που έχει ως επίκεντρο τη γυναίκα: «Εδώ δημιουργούμε ένα βιώσιμο χώρο, ο οποίος έχει στο κέντρο του τη γυναίκα που αναγεννιέται από τις ρίζες της. Βάζοντας ένα τέλος στην καθυπόταξη της γυναίκας, με το εγχείρημά μας θα δείξουμε πώς μπορεί να είναι η ζωή βασισμένη στη γυναικεία αντίληψη. Η γυναίκα έχει ανάγκη τον πολιτισμό και το χώρο που θα της επιτρέψει να μιλήσει, να οργανωθεί και να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά».

Λέγοντας πως πρόκειται ουσιαστικά για ένα κοινωνικό εγχείρημα στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται η γυναικεία αντίληψη για τη ζωή, η Ντίμεν Εβίν πρόσθεσε: «Ο ανδρικός πληθυσμός προσπαθεί να κατανοήσει το εγχείρημά μας θέτοντας ερωτήσεις σχετικά με το τι θα γίνει εάν υπάρξει σύγκρουση ή για το πώς θα εκπαιδευθούν οι γυναίκες όλες μαζί. Όπως προείπα, το πρώτο μέλημά μας ήταν η ιδεολογική αφετηρία. Για την επίλυση κάθε είδους προβλημάτων υπάρχει λοιπόν η “σύμβαση του Jinwar”. Αν και μεταξύ γυναικών δεν πρόκειται να προκύψουν τα προβλήματα που φαντάζονται οι άνδρες!»

Οικολογικά σπίτια και ανταλλακτική οικονομία

«Η σύγχρονη κοινωνία έχει διαμορφωθεί με βάση την ανδρική αντίληψη, σημείο από όπου πηγάζει και το πρόβλημα», επισήμανε στη συνομιλία μας η Εβίν, συμπληρώνοντας ότι «οι γυναίκες, που το γνωρίζουν, συμμετέχουν με αποφασιστικό και ειλικρινή τρόπο στο εγχείρημα του Jinwar. Η γυναίκα έχει την ανάγκη της προστασίας όταν υπάρχει το ανδρικό στοιχείο. Η γυναίκα αποκτά την ανάγκη για προστασία απέναντι στην ανδρική βία όταν βρίσκεται δίπλα σε έναν άνδρα. Μαχόμενες ριζοσπαστικά κατά αυτών των προβλημάτων, δημιουργούμε έναν ελεύθερο χώρο για τη γυναίκα»

Σχετικά με τα οικολογικά υλικά στην οικοδόμηση των κατοικιών και τον οικολογικό χαρακτήρα του χωριού, η Εβίν μας είπε: «Πέτρα, χώμα, άχυρο, νερό και γνώση στην κατασκευή, αυτά είναι υπεραρκετά εφόδια. Η κοινωνία που θα δημιουργηθεί θα ωφελείται από το φυσικό περιβάλλον χωρίς να το καταστρέφει. Οι κατοικίες θα είναι κατασκευασμένες από πηλό, καθώς δεν αποδεχόμαστε τις σύγχρονες, μη οικολογικές κατοικίες. Η ιστορία έχει να μας δώσει πολλά παραδείγματα ανθεκτικών πλίθινων σπιτιών. Αρκεί να δούμε ότι έχουν διατηρηθεί σπίτια 9 χιλιάδων χρόνων από χώμα και πέτρα». Και, αφού εξήγησε ότι οι γυναίκες του Jinwar θα αναλαμβάνουν ευθύνες με βάσει τις ανάγκες που υπάρχουν, κατέληξε: «Μπορεί να φαίνεται ουτοπικό, όμως εμείς σχεδιάζουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας με την ανταλλαγή προϊόντων. Με τα χωριά των γύρω περιοχών και τις πόλεις στοχεύουμε σε συναλλαγές δια ανταλλαγής προϊόντων και όχι με χρήμα.»

 

* Πηγή: Εφημερίδα Yeni Özgür Politika. Μετάφραση και εισαγωγή: Σερχάτ Ντενίζ

info: jinwar.org

Σχόλια

Exit mobile version