Ρεπορτάζ: Ιάσονας Κωστόπουλος

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Δρόμος το περασμένο Σάββατο, με τίτλο «Κρίση-Πόλεμος-Ελλάδα. Νέα εποχή και ανάγκη προσανατολισμού». Η συζήτηση που έγινε ήταν πλούσια και κατάφερε να φωτίσει σημαντικές πλευρές γύρω από την ρωσο-ουκρανική σύγκρουση, σχετικά με τα αίτια της, την πορεία της, το διεθνές πλαίσιο και τους συσχετισμούς μέσα στους οποίους εκτυλίσσεται αλλά και τις συνέπειές της τόσο στη διεθνή οικονομία όσο και στη χώρα μας. Επιπλέον, τέθηκε η ανάγκη για μια διαφορετική στάση από μεριάς της Ελλάδας, ενάντια στην τάση μετατροπής της σε ΝΑΤΟϊκό βραχίονα, αλλά και τονίστηκαν κομβικά ζητήματα και προϋποθέσεις για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου αντιπολεμικού κινήματος. Η ημερίδα συμπεριλάμβανε δύο τραπέζια συζήτησης σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία, το πρώτο με τίτλο: «Νέοι συσχετισμοί, νέο γεωπολιτικό περιβάλλον» και το δεύτερο με τίτλο «Η θέση και η στάση της Ελλάδας», έπειτα ακολούθησε συνέλευση, ενώ υπήρξαν και αρκετές διαδικτυακές παρεμβάσεις από το εξωτερικό.

 

«Νέοι συσχετισμοί, νέο γεωπολιτικό περιβάλλον»

Το πρώτο τραπέζι της ημερίδας ασχολήθηκε με τις τεράστιες γεωπολιτικές ανακατατάξεις που συντελούνται με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα αίτια του πολέμου, τα χαρακτηριστικά των στρατοπέδων που διαμορφώνονται αλλά και την πιθανή έκβαση του. Τη συζήτηση ξεκίνησε ο Δ. Μπελαντής επισημαίνοντας ότι ο πόλεμος αυτός έχει προετοιμαστεί εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς και τον ρόλο της Δύσης στη σημερινή σύγκρουση, μέσα από το σχέδιο της για την περικύκλωση και εν τέλει την ανάσχεση της Ρωσίας. Στη συνέχεια ο Β. Πισσίας έθεσε ένα συνολικό πλαίσιο αποτίμησης της διεθνούς σημασίας αυτού του πολέμου, σε σχέση με όλους τους πολέμους που διεξάγονται σήμερα, το εύρος του, τις επιδιώξεις των δύο στρατοπέδων, καθώς έτσι είναι εφικτό να απαγκιστρωθούμε από την συστημική οπτική που προωθείται σήμερα. Έπειτα ο Ε. Φινάλης έθεσε, εκ μέρους της εφημερίδας μας, σημεία για τη σχέση του σημερινού πολέμου με τη δομική και πολύπλευρη συστημική κρίση, τη διεθνή σημασία του, αλλά και τη νέα εποχή ανταγωνισμού και συγκρούσεων των τριών κοσμοκρατορικών δυνάμεων που αυτός ο πόλεμος εγκαινιάζει. Τέλος ο Β. Χωραφάς έκανε μια ιδιαίτερα κατατοπιστική παρουσίαση της κατάστασης στο μέτωπο του πολέμου, των συσχετισμών αλλά και των ρωσικών στρατιωτικών σχεδιασμών, ενώ έπειτα προχώρησε στην ανάλυση των ενδεχόμενων εκβάσεων του με βάση και τις ρωσικές επιδιώξεις.

«Η θέση και η στάση της Ελλάδας»

Ακολούθησε το δεύτερο τραπέζι της ημερίδας, όπου η συζήτηση προσανατολίστηκε στη σημασία αυτού του πολέμου για την Ελλάδα, τη στάση που τηρεί η χώρα μας και τις συνέπειες της άνευ όρων σύνταξης της στο ΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο. Αρχικά η Κ. Αδάμ έκανε μια κριτική αποτίμηση των χειρισμών της κυβέρνησης και ειδικά της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, πράγμα που όπως είπε δεν καλύπτεται από καμία διεθνή απόφαση και οδηγεί στη διάρρηξη των ελληνορωσικών σχέσεων. Ενώ τόνισε, πως αυτή ακριβώς η αντιρωσική στάση ουσιαστικά είναι επιζήμια για τη χώρα καθώς σπρώχνει τη Ρωσία προς την Τουρκία, με τις δυο χώρες να έχουν ήδη εντείνει τις πολιτικοοικονομικές αλλά και τις στρατιωτικές τους σχέσεις. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γ. Αϋφαντής, ο οποίος ανέλυσε τη σχέση της χώρας μας με το ΝΑΤΟ, θέτοντας το ζήτημα ότι η χώρα τηρεί διαχρονικά μια πολιτική πλήρους υπαγωγής των εδαφών αλλά και της κυριαρχίας της στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις. Έπειτα, το λόγο πήρε ο Κ. Δημητριάδης, εκπροσωπώντας τον Δρόμο, και τονίζοντας πως η άνευ όρων υπαγωγή της χώρας στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς είναι φαλκιδευτική για την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της. Επιπλέον, έκανε λόγο για τις συνέπειες της νέας περιόδου πολεμικής προετοιμασίας στη δημοκρατία και την οικονομία, ενώ τέλος στάθηκε στην κατάσταση του λαϊκού παράγοντα ως κρίσιμου κρίκου για μια θετική έκβαση για τον λαό και τη χώρα. Τέλος ο Γ. Παπαδόπουλος-Τετραδης έκλεισε τη συζήτηση παρουσιάζοντας τις άμεσες οικονομικές επιπτώσεις που έχει ο πόλεμος αλλά και οι οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως είναι τα προβλήματα στο δανεισμό της χώρας, η ροή συναλλάγματος και οι οικονομικές συναλλαγές, το πλήγμα στον τουρισμό αλλά και το πλαφόν που έχει επιβληθεί σε τρόφιμα.

 

Διαδικτυακές παρεμβάσεις

Σημαντικές ήταν και οι διαδικτυακές παρεμβάσεις που έγιναν με βιντεοσκοπημένα μηνύματα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε όλη τη διάρκεια της ημερίδας. Ο Σ. Δημόπουλος μέσα από την ανάλυση του σχετικά με την ιστορία και την προέλευση του ουκρανικού κράτους έδωσε ένα σαφές πλαίσιο, για την ανάλυση και την κατανόηση της σημερινής συγκυρίας, από την αρχή της ημερίδας. Ο Κ. Ράπτης με την τοποθέτηση του ανέδειξε τις διαφορές των δύο συγκρουόμενων στρατοπέδων σε πλανητικό επίπεδο, συσχέτισε τον σημερινό πόλεμο με την παγκοσμιοποίηση αλλά και την παρατεταμένη οικονομική κρίση. Η B. Σφακιανάκη στάθηκε στις επιπτώσεις του πολέμου στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση, αναλύοντας την ενεργειακή εξάρτηση της Ε.Ε. και την ευνόηση της εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ, ως αντικαταστάτη του ρωσικού αερίου. Έπειτα ο P. Larudee έδωσε ένα ιστορικό των σχέσεων Ρωσίας-ΝΑΤΟ και των σχεδιασμών για την ΝΑΤΟϊκη κυριαρχία που υλοποιούνται εδώ και αρκετά χρόνια, με τελικό στάδιο την περικύκλωση της Ρωσίας. Τέλος ο S. Skvortsov έδωσε μια εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία αλλά και τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν λόγω των κυρώσεων.

Η συνέλευση

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια συνέλευση όσων παρευρέθηκαν. Την διαδικασία άνοιξε Ρ. Ρινάλντι, εκδότης του Δρόμου, θέτοντας ένα συνολικό πλαίσιο αποτίμησης των ιμπεριαλιστικών σχέσεων, των χαρακτηριστικών των τριών κοσμοκρατορικών δυνάμεων (ΗΠΑ-Κίνα-Ρωσία) αλλά και της αλληλεξάρτησής τους. Ενώ στη συνέχεια στάθηκε στην κατάσταση του υποκειμενικού παράγοντα σήμερα, την ανησυχητική ενδυνάμωση της Τουρκίας, αλλά και τη στάση των ελληνικών ελίτ που μέσα από τη ΝΑΤΟφροσύνη, την αντιρωσική υστερία και τη στρατηγική κατευνασμού της Τουρκίας οδηγούν στο κουρέλιασμα της χώρας. Έπειτα ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους Β. Ασημακόπουλο, Σ. Ελληνιάδη, Δ. Παπαμιχαήλ, Γ. Ραχιώτη, Γ. Παπαϊωάννου και Δ. Σταθακόπουλο, που κινήθηκαν γύρω από τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας και τις επιπτώσεις της αντιρωσικής υστερίας, τη σχέση ρωσικού και ουκρανικού στοιχείου στην Ουκρανία πριν τον πόλεμο, την ελληνική ομογένεια, την ενεργειακή κρίση και τις οικονομικές της συνέπειες, τον ρόλο και την τακτική των ΗΠΑ σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά και την ανάγκη για μια στάση ουδετερότητας από την Ελλάδα.

Από μεριάς μας, πιστεύουμε πως η ημερίδα αυτή ήταν ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τον προσανατολισμό μας σε μια κρίσιμη συγκυρία, που επιφυλάσσει πολλαπλούς κινδύνους για τους λαούς του κόσμου αλλά και για την χώρα μας και ευχαριστούμε όλους τους συμμετέχοντες για την συμβολή τους στην συζήτηση και όλους εσάς που την παρακολουθήσατε.

 

Ευχαριστίες

 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ραδιόφωνο metadeftero.gr για την αναμετάδοση όλης της διαδικασίας της ημερίδας

 

 

Δείτε το βίντεο της ημερίδας

 

Στο κανάλι του Δρόμου στο youtube μπορείτε να δείτε το βίντεο της ημερίδας και τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών στην παρακάτω χρονική σειρά:

 

Α΄ τραπέζι: «Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέοι συσχετισμοί, νέο γεωπολιτικό περιβάλλον»

34:00 – Μαρία Χατζησταυράκη – Παρουσίαση του πρώτου τραπεζιού

1ος κύκλος:

35:46 – Δημήτρης Μπελαντής (Δρ Συνταγματικού Δικαίου και συγγραφέας)

48:20 – Βαγγέλης Πισσίας (Δρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και ομότιμος καθηγητής)

59:55 – Ερρίκος Φινάλης (υπεύθυνος των Διεθνών του Δρόμου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Resistance Festival)

01:09:55 – Βαγγέλης Χωραφάς (Δρ Πολιτικών Επιστημών και δ/ντής της ιστοσελίδας γεωπολιτικής geoeurope.org)

2ος κύκλος:

01:22:10 – Δημήτρης Μπελαντής

01:26:05 – Βαγγέλης Πισσίας

01:36:37 – Ερρίκος Φινάλης

01:43:25 – Βαγγέλης Χωραφάς

 

Β΄ τραπέζι: «Πόλεμος στην Ουκρανία: Η θέση και η στάση της Ελλάδας»

1ος κύκλος:

02:06:40 – Σπύρος Παναγιώτου – Παρουσίαση του δεύτερου τραπεζιού 1ος κύκλος: 02:10:02 – Κύρα Αδάμ (Δημοσιογράφος)

02:27:08 – Γιώργος Αϋφαντής (πρέσβης ε.τ.)

02:37:10 – Κώστας Δημητριάδης (μέλος της συντακτικής επιτροπής του Δρόμου) 02:50:33 – Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης (δημοσιογράφος και συγγραφέας)

2ος κύκλος:

03:04:25 – Κύρα Αδάμ

03:15:15 – Γιώργος Αυφαντής

03:22:05 – Κώστας Δημητριάδης

03:30:25 – Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης

 

Διαδικτυακές παρεμβάσεις

20:30 – Σωτήρης Δημόπουλος (Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας, Πτυχιούχος του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Κιέβου και πολιτικός αναλυτής)

01:51:35 – Κώστας Ράπτης (συντάκτης διεθνών θεμάτων σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ)

03:43:15 – Βάννα Σφακιανάκη (αρχιτέκτων, μέλος κινημάτων για το περιβάλλον και την ενέργεια)

03:56:59 – Paul Larudee (Βορειοαμερικανός ακτιβιστής, στέλεχος του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης με την Παλαιστίνη και συνιδρυτής του Free Gaza Movement)

04:05:58 – Sergey Skvortsov (Α΄ γραμματέας του KΠCC, πρόεδρος της Πανρωσικής Επιτροπής για την Υπεράσπιση της Εδαφικής Ακεραιότητας, και στέλεχος του Πανρωσικού Συνδικάτου Εργαζόμενων Συνταξιούχων)

 

Καταληκτική Συνέλευση

04:22:15 – Έναρξη της συνέλευσης από τον συντονιστή Μιχάλη Σιάχο, και παρουσίαση των βασικών σημείων των δύο θεματικών τραπεζιών από τους συντονιστές τους

04:37:00 – Ρούντι Ρινάλντι – Άνοιγμα (εκδότης της εφημερίδας Δρόμος της Αριστεράς)

05:03:21 – Βασίλης Ασημακόπουλος (πολιτικός επιστήμονας και δικηγόρος, διδάσκων στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης) 05:20:25 – Στέλιος Ελληνιάδης (δημοσιογράφος, εκδότης, μουσικός παραγωγός και σκηνοθέτης-ερευνητής)

05:36:06 – Δημήτρης Παπαμιχαήλ (γεωγράφος – πολιτικές της ενέργειας στην Ευρασία)

05:47:45 – Γιάννης Ραχιώτης (δικηγόρος, μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Δημοκρατικών Νομικών)

06:01:49 – Γιώργος Παπαϊωάννου (μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του Δρόμου)

06:13:25 – Δημήτρης Σταθακόπουλος (Δρ Παντείου Παν/μίου, συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών του Παν/μίου Πειραιά, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω)

06:33:33 – Ρούντι Ρινάλντι, Καταληκτική τοποθέτηση

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!