Του Κωνσταντίνου Σταυρουλάκη.

Τι ακριβώς είναι, τελικά, η ποδοσφαιρική Barcelona; Είναι απλά μία ομάδα που όταν ξεδιπλώνει το ταλέντο της, εντός αγωνιστικού χώρου, κάνει πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους ή μήπως είναι ένα σωματείο με άλλη αντίληψη για το ποδόσφαιρο; Και, τελικά, τι είναι το ποδόσφαιρο σήμερα και σε ποιόν πραγματικά αρέσει το να βρίσκεται η μπάλα στο περιθώριο ενός γιγάντιου οικονομικού οικοδομήματος ;

Με αρχή την δεκαετία του ‘90 άλλαξε για πάντα το ποδόσφαιρο. Αρχικά οικονομικά και κατ’ επέκταση το ίδιο το άθλημα. Ο νόμος Mποσμάν, η δημιουργία ποδοσφαιρικών διοργανώσεων οικονομικών κολοσσών όπως το Champions League, η είσοδος ομάδων στο Χρηματιστήριο, τα γιγάντια τηλεοπτικά συμβόλαια και η συνολική αντιμετώπιση του ποδοσφαίρου, ως ένα ακόμη πεδίο έντονης οικονομικής εκμετάλλευσης, κυριάρχησε ως αντίληψη. Οι ομάδες απέκτησαν managers οικονομικών, σταμάτησαν τις περιόδους προετοιμασίας και άρχισαν τις περιοδείες στην Ν.Α. Ασία όπου οι αθλητές περιφέρονταν ως περιοδεύων θίασος. Ο Πελέ διαφήμιζε τη Μaster Card, ενώ αν κάποιος έρχονταν από τον Άρη θα πίστευε πως ο Μπέκαμ είναι ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών με τις διαφημίσεις που έκανε σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ.
Αλλά και το άθλημα άλλαξε. Οι ποδοσφαιριστές σταμάτησαν να παίζουν μπάλα, και άρχισαν να τρέχουν πάνω-κάτω κυνηγώντας μια νίκη που θα απέφερε στην ομάδα εκατομμύρια, ενώ η ήττα μπορεί κάποιες φορές να ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή. Και η μπάλα; Έγινε τόσο μα τόσο βαρετή αλλά, βέβαια, παιζόταν σε γήπεδα που στα επίσημα μπορούσες να γευτείς σπάνιες γεύσεις γαστρονομικά πίνοντας σαμπάνια.
Υπήρξε, όμως, μια ομάδα που αντιστάθηκε σε κάποιο βαθμό. Το καμάρι της Καταλονίας, η Μπάρτσα! Όχι φυσικά πως δεν έχει επιδράσει πάνω της η νεοφιλελεύθερη πραγματικότητα του αθλητισμού ή δεν δίνει ιλιγγιώδη ποσά για μεταγραφές. Δεν έχει περάσει δε και πολύς καιρός από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο οικονομικής διαχείρισης από την προηγούμενη διοίκησή της, με τον επικεφαλής αυτής Ζουάν Λαπόρτα να διώκεται δικαστικά. Όμως μέχρι πρόσφατα ήταν η ομάδα που στη φανέλα της δεν διαφήμιζε ούτε εταιρίες στοιχήματος, ούτε κατασκευαστές αυτοκινήτων, ούτε κάποιο οικονομικό μεγαθήριο. Και η πρόσφατη συμφωνία με την Qatar Foundation έχει ήδη συναντήσει την έντονη δυσαρέσκεια αρκετών μετόχων, της μεγάλης πλειοψηφίας των οπαδών αλλά και πολλών πρώην και νυν παικτών της ομάδας.
Η Μπάρτσα απέκτησε πολλούς φιλάθλους, λόγω της μεγάλης ιστορίας της, έγινε σύμβολο του αγώνα ενάντια στον Φράνκο, έγινε το σύμβολο της ανεξαρτησίας της Καταλονίας. Ο πρόεδρός της, Ζόζεπ Σουνιόλ, εκτελείται από τους εθνικιστές του στρατηγού Φράνκο, ενώ η ομάδα κάνει μία περιοδεία 5 μηνών στην Αμερική για να χρηματοδοτήσει τον δημοκρατικό στρατό που μαχόταν τους φασίστες.
Στο σήμερα, όμως, αυτό που την κάνει τόσο ξεχωριστή είναι ότι αντιστάθηκε. Αντιστάθηκε σε αυτό το σύγχρονο κόσμο του ποδοσφαίρου και διάλεξε τον δύσκολο δρόμο. Αντί να βάλει 11 μαραθωνοδρόμους στο γήπεδο να κυνηγούν το τόπι, όπως κάνουν όλοι οι άλλοι, αποφάσισε να παίξει μαγικό ποδόσφαιρο. Το καλύτερο των τελευταίων πολλών χρόνων, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν πως αποτελεί μια ομάδα-επανάσταση για το ποδόσφαιρο, όπως ακριβώς ήταν ο Ajax της δεκαετίας του ‘70, με την εμφάνιση του Total Football. Πήρε και, ενδεχόμενος, να έχασε τίτλους με την απόφασή της να επιμείνει σε αυτό το γοητευτικό ποδόσφαιρο ενάντια στους καιρούς. Και τη Δευτέρα 29/11 έδωσε την πλέον πειστική απάντηση στο βασικό εκπρόσωπο του κυνισμού στον αθλητισμό, τον Ζοζέ Μουρίνιο. Κέρασε τον special one 5 special και νομίζω πως πολλοί χαμογέλασαν εκείνη την ημέρα. Ήταν η ήμερα των 111ων γενεθλίων της!

Έντονη δυσαρέσκεια για την συμφωνία με την Qatar Foundation

Μεγάλες αντιδράσεις συναντάει η απόφαση της διοίκησης της Barcelona να συνάψει συμφωνία χορηγίας με την Qatar Foundation. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ το επόμενο καλοκαίρι και θα της αποφέρει 170 εκατομμύρια ευρώ για πέντε χρόνια. Η συγκεκριμένη απόφαση της διοίκησης συναντάει την σφοδρή αντίδραση των οργανωμένων και όχι μόνο οπαδών της Barcelona όχι μόνο στην Καταλονία αλλά σε όλο τον κόσμο. Αντιδράσεις υπήρξαν και από τις τάξεις των μετόχων, των πρώην και νυν παραγόντων της ομάδας. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση ενός ανθρώπου που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία της ομάδας τόσο από την θέση του ποδοσφαιριστή όσο και από το πόστο του προπονητή, του Γιόχαν Κρόιφ, «Είμαστε ένας μοναδικός σύλλογος, καμία άλλη ομάδα δεν έχει κρατήσει αμόλυντη τη φανέλα της στο πέρασμα των χρόνων και να παραμένει τόσο ανταγωνιστική. Πουλήσαμε αυτή τη μοναδικότητα για το 6% περίπου του μπάτζετ μας, καταλαβαίνω πως αυτή τη στιγμή χάνουμε περισσότερο από όσα κερδίζουμε. Ωστόσο, πουλώντας τη φανέλα μας αυτό μου δείχνει πως δεν είμαστε δημιουργικοί, και πως έχουμε γίνει χυδαίοι. Αν τα πράγματα πάνε τόσο άσχημα, τότε ας σταματήσουμε τη συμφωνία με την UNICEF και όσα αυτή αντιπροσωπεύει, καθώς την πληρώνουμε για να έχει το σήμα της στη φανέλα μας.»
Ο άνθρωπος που οδήγησε την Μπάρτσα στο πρώτο της Champions League, ως προπονητής το 1992, και νυν εκλέκτορας της εθνικής Καταλονίας, ξεκίνησε καμπάνια, με την οποία ζητά από τους ανά τον κόσμο φίλους της ομάδας να διαμαρτυρηθούν επωνύμως για την τοποθέτηση χορηγού στη φανέλα της Barcelona.

Barcelona: Το όνειρο του ποδοσφαίρου

football@rouf με τον «Σύνδεσμο Φίλων της Μπαρτσελόνα Αθήνας»

Ο χώρος πολιτισμού @Ρουφ σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων της Μπαρτσελόνα Αθήνας, στα πλαίσια των συζητήσεων για τον αθλητισμό: Ινδάλματα και θρησκείες, πρωταθλήματα και οπαδοί, τέχνες και μπάλα, ο αθλητισμός και οι ανάγκες της κοινωνίας, διοργανώνει συζήτηση με θέμα: Barcelona: Το όνειρο του ποδοσφαίρου
Θα μιλήσουν ο Κωνσταντίνος Μαστοράκης, υπεύθυνος τμήματος εξωτερικού εφημερίδας, Φώς των Σπορ, Γιάννης Τζούστας, αθλητικός συντάκτης Το Βήμα της Κυριακής, Θανάσης Κρεκούκιας, συντάκτης του ΣΠΟΡ24.gr. Συντονίζει ο Νίκος Μάλλιαρης, μέλος της διοίκησης του Συνδέσμου Φίλων Μπαρτσελόνας Αθήνας και μέλος του F.C. Barcelona.
Ακόμα θα προβληθούν αποσπάσματα από την πρόσφατη μεγάλη νίκη με 5-0 της Barcelona επί της Real.
Στο χώρο πολιτισμού @Ρουφ, Κωνσταντινουπόλεως 10 και Ανδρονίκου 18, στάση μετρό Κεραμεικός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!