Αρχική στήλες Οι απ’ έκει Η καθημερινότητα στα χωριά της Μειονότητας – Μέρος Γ΄

Η καθημερινότητα στα χωριά της Μειονότητας – Μέρος Γ΄

Ο δήμαρχος Δρόπολης κ. Δημήτρης Τόλης μιλά στον Δρόμο: «Δώσαμε αγώνα να πάμε τα φάρμακα και τρόφιμα σε κάθε σπίτι»

Διαβάστε το Μέρος Β’

Μετά τη νέα διοικητική διαίρεση της Αλβανίας το 2014, ο Δήμος Δρόπολης αποτελείται από 41 χωριά της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας. Η Δρόπολη (Δερόπολη) ή Δρυϊνούπολη βρίσκεται στην κοιλάδα του Δρύνου ποταμού, στην οποία από τα αρχαία χρόνια λατρεύονταν ο Δωδωναίος Δίας, όπως και η Φιγαλία των Δρυάδων νυμφών. Από τις φυλές των Ηπειρωτών κατοίκησαν οι Ατιντάνες, ενώ η φυλή των Σελλών άφησε το τοπωνύμιο του χωριού Σελλιό στην Άνω Δρόπολη. Στον κάμπο των Σωφράτικων ιδρύθηκε επί Ρωμαϊκής κυριαρχίας η πόλη Ανδριανούπολη, η οποία καταστράφηκε από την επέλαση των Γότθων. Στα βυζαντινά χρόνια αποκαταστάθηκε ως Δρυϊνούπολη κι αργότερα ως Ιουστινιανούπολη προς τιμήν του αυτοκράτορα. Πάνω από δέκα μονές και πολυάριθμοι ναοί από εκείνη την περίοδο κοσμούν την περιοχή της Δρόπολης. Σλάβικες ονομασίες ακόμα υπάρχουν από τις επιδρομές των Σλάβων, ενώ κατά τη διάρκεια της ίδρυσης του Δεσποτάτου της Ηπείρου μονές και ναοί ανήκαν στη Μητρόπολη Νικοπόλεως. Το 1380 το Αργυρόκαστρο κατακτήθηκε από τους Τούρκους, ενώ το 1500 ο κάμπος κατακάηκε από τον Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή. Οι κάτοικοί της αντιστάθηκαν στον εξισλαμισμό και στις προσπάθειες για μετατροπή των χωραφιών σε τσιφλίκια. Εκατοντάδες Δροπολίτες το 1821 και ύστερα πολέμησαν σε πολλά μέτωπα της Ελληνικής Επανάστασης. Πολλά τραγούδια μαρτυρούν το δράμα της τουρκοκρατίας, με εμβληματικό τραγούδι τη «Δεροπολίτισσα» –για τη συμφορά του Χορμόβου από τον Αλή Πασά– ή το «Στης Δερόπολης τον κάμπο». Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας Ζόγκου, οι Δροπολίτες αγωνίστηκαν κατά της απόφασης να μην διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στα σχολεία. Εναντίον της ιταλογερμανικής κατοχής συγκρότησαν ξεχωριστά τάγματα. Μετά τη μεταπολίτευση, Δροπολίτες αγωνίστηκαν για τα δικαιώματα της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, ενώ στο χωριό Δερβιτσάνη ιδρύθηκε η ΔΕΕΕΜ (Δημοκρατική Ένωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας) «Ομόνοια».

Συνέντευξη στον Γιώργο Κυριακού

Κύριε Τόλη, πώς τα πάτε με τους δρόμους, το νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα… υπάρχει στήριξη από το κράτος στα κύρια προβλήματα του Δήμου;
Παρ’ ότι ζητάω επίμονα κονδύλια για το δρόμο στο Πωγώνι, το δρόμο για τρία χωριά της Άνω Δρόπολης, αισθητή βελτίωση του ηλεκτρικού δικτύου, ανακαίνιση του σχολείου στους Βουλιαράτες, οφείλω να ομολογήσω πως στα τρία πρώτα χρόνια της θητείας μου έχω εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια από το κράτος σε σχέση με τα προηγούμενα 27 χρόνια στο σύνολό τους. Μόνον για τα δύο υδραγωγεία, σε Άνω και Κάτω Δρόπολη, το κονδύλιο αγγίζει τα 9.000.000 ευρώ. Προσπαθώ να παρουσιάζω στην κεντρική εξουσία εμπεριστατωμένες μελέτες για την εξασφάλιση κονδυλίων. Είναι ένας αγώνας δρόμου, και θέλω να πιστεύω πως θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ουσιαστικές επενδύσεις για τον τόπο μας.

Με την πανδημία πώς ήταν η κατάσταση;
Είναι γεγονός ότι από τους 30 μήνες της μέχρι τώρα θητείας μου, οι 23 μήνες ήταν εν μέσω πανδημίας. Για μένα ήταν ένα ακόμη μάθημα ζωής. Δώσαμε αγώνα δρόμου να πάμε τα φάρμακα, ακόμη και τρόφιμα, σε κάθε σπίτι σε όλα τα χωριά, διότι τους πρώτους μήνες είχαμε αυστηρή καραντίνα.

Ευελπιστούμε στη στήριξη της Ελλάδας για την επιστροφή των συμπολιτών μας στα πάτρια εδάφη για να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις και να δώσουμε ζωντάνια στον τόπο μας

Με τα κλειστά σύνορα;
Ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι που έπρεπε να διαχειριστούμε. Ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου για πολλούς νοσούντες με κορωνοϊό. Η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη απ’ όλες τις πλευρές. Η γραφειοκρατία ήταν μεγάλη. Γι’ αυτό, θα ήθελα και μέσω της εφημερίδας σας να ευχαριστήσω την Πρέσβη της Ελλάδας, κυρία Σοφία Φιλιππίδου, καθώς και το Διοικητικό και Ιατρικό προσωπικό στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων. Βιώσαμε και ζήσαμε στιγμές, οι οποίες πολύ δύσκολα περιγράφονται με λόγια. Είμαι περήφανος που καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας οι εργαζόμενοι του Δήμου μας ήταν οι ταχυδρόμοι της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Πώς λειτουργήσατε τότε;
Συγκροτήσαμε δύο προγράμματα με τους εργαζόμενους του Δήμου και αρκετούς εθελοντές. Με το πρώτο πρόγραμμα προμηθεύαμε φάρμακα στους υπερήλικες, τα οποία τα έστελναν οι συγγενείς τους από την Ελλάδα κι εμείς τα παραδίδαμε κατ’ οίκον. Με το δεύτερο πρόγραμμα προσφέραμε δωρεάν τρόφιμα σε ηλικιωμένους κι άπορες οικογένειες, τόσο στη δύσκολη περίοδο, όσο και πρόσφατα στις γιορτές. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο μας για τη βοήθεια τους!

Με τους εμβολιασμούς;
Δώσαμε μεγάλη προσοχή στον εμβολιασμό των κατοίκων μας. Διαθέσαμε δωρεάν τα λεωφορεία του δήμου τα οποία μετέφεραν τους κατοίκους προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα. Ορισμένοι συμπατριώτες μας αντιμετωπίζουν ακόμη και σήμερα προβλήματα στην Ελλάδα, σχετικά με την αναγνώριση της βεβαίωσης εμβολιασμού. Εύχομαι να διανύουμε τα τελευταία χιλιόμετρα του δύσκολου μαραθωνίου με την πανδημία.

Πώς είναι οι συνθήκες στο Νοσοκομείο του Αργυροκάστρου;
Το Νοσοκομείο Αργυροκάστρου είναι περιφερειακό νοσοκομείο, το οποίο αντιμετωπίζει πολλά περιστατικά, ακόμα και με κορωνοϊό. Ειδικά τώρα, λόγω πανδημίας, είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να έχουμε και έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Αργυροκάστρου, όσον αφορά την παροχή ιατρικής περίθαλψης σε όσους κατοίκους μάς ζήτησαν βοήθεια.

Στα Κέντρα Υγείας;
Στα Κέντρα Υγείας στο Δήμο μας, γενικά, η παροχή ιατρικής περίθαλψης είναι ικανοποιητική. Μας βοηθάει πολύ και το ασθενοφόρο που μας έχει προσφέρει δωρεάν η Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα. Υπάρχουν, όμως, αρκετά προβλήματα, στα οποία προσπαθούμε καθημερινά να βρούμε μια λύση. Ο Δήμος προσφέρει και μέσα μετακίνησης προς τα χωριά, όταν χρειάζεται. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να εστιάσω την προσοχή σας σε μια πρωτοβουλία που έχω αναλάβει προσωπικά σε συνεργασία με την Αδελφότητα του χωριού Λόγγος στην Ελλάδα. Έχουμε διαμορφώσει έναν χώρο στο κτίριο που στεγαζόταν το πρώην Λύκειο του χωριού, που θα μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας και θα καλύπτει όλα τα ορεινά χωριά της Άνω Δρόπολης. Μάλιστα, εξασφαλίσαμε και μερικά νοσοκομειακά κρεβάτια και πιστεύω πως πολύ σύντομα αυτό το Κέντρο θα το θέσουμε σε λειτουργία.

Με τις πλημμύρες του προηγούμενου Δεκέμβρη πώς τα πήγατε;
Είχαμε τις υπηρεσίες επί ποδός. Οι εργαζόμενοι του Δήμου και οι άντρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έδειξαν απαράμιλλη ετοιμότητα. 3-4 μηχανήματα εργάστηκαν πυρετωδώς, και δεν είχαμε μεγάλες ζημιές. Όμως θα ήθελα να αναφέρω ένα γεγονός. Επενδύσαμε σε αντιπλημμυρικό έργο στη Δερβιτσάνη. Φέτος είχαμε μόνον το 1/4 του όγκου νερού σε σχέση με τις προηγούμενες θεομηνίες που έχουν πλήξει τον τόπο μας. Μετά και από την παρέμβαση που θα γίνει από την Περιφέρεια Αργυροκάστρου στο χωριό Λαζαράτι, η κατάσταση στο μέλλον θα έχει βελτιωθεί*. Επιπρόσθετα, στα τέλη του 2020 παραδώσαμε ένα σημαντικό έργο, αυτό της ανακατασκευής της γέφυρας του Λόγγου, η οποία εξυπηρετεί τα χωριά Λόγγο και Κοσοβίτσα, τα οποία χωρίς τη γέφυρα παρέμεναν αποκλεισμένα σε κάθε κακοκαιρία που έπληττε την περιοχή μας.

Εσείς πώς νιώθετε με όλα αυτά;
Η πίεση είναι ασφυκτική λόγω της ευθύνης που έχουμε απέναντι στον κόσμο μας και λόγω της πανδημίας. Όμως έχω συνηθίσει να εργάζομαι ομαδικά και να συζητάω με τους συνεργάτες μου τα οποιαδήποτε ζητήματα. Άλλωστε, έχω συγκροτήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για κάθε τομέα, τους οποίους συμβουλεύομαι ανά πάσα στιγμή. Εδώ και 30 μήνες το Γραφείο του Δημάρχου ανήκει σε κάθε Δροπολίτη και Πωγωνίσιο, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Επίσης, προσπαθούμε συνεχώς να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας και επικοινωνίας με τους εν Ελλάδι συμπατριώτες μας. Ένας βασικός παράγοντας που μας δίνει ώθηση είναι η άψογη συνεργασία που έχουμε με την Πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα και με το Γενικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο.

Με τον πολιτισμό; Με τον αθλητισμό;
Ο πολιτισμός είναι η ταυτότητά μας. Αφιερώνουμε πολύ προσοχή στη συντήρηση των πολιτιστικών και φυσικών μνημείων. Έχουμε 42 πολιτιστικά μνημεία και 14 φυσικά μνημεία. Απώτερος στόχος μας είναι να τα μετατρέψουμε σε τουριστικά αξιοθέατα. Τα λαογραφικά συγκροτήματα στη Δρόπολη και στο Πωγώνι, έχουν πάντα την πόρτα του Γραφείου μου ανοιχτή. Θα συνεχίσω να τους στηρίζω έμπρακτα σε κάθε εκδήλωση που θα διοργανώσουν. Στον Τομέα του Αθλητισμού συγκροτήσαμε την Ακαδημία «Λευτέρης Μήλος»** και φτιάξαμε το Γηπέδου Ποδοσφαίρου με την ίδια επωνυμία στη Δερβιτσάνη. Μάλιστα, η ομάδα ποδοσφαίρου της Ακαδημίας μας αγωνίζεται στο περιφερειακό πρωτάθλημα παίδων. Ως Δήμος καλύπτουμε όλα τα λειτουργικά έξοδα της Ακαδημίας.

Τι βλέπετε για το μέλλον;
Το μέλλον του Δήμου μας είναι ο Τουρισμός κι ο Αγροτουρισμός. Μόνον κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούμε να εξασφαλίσουμε το αναπτυξιακό μέλλον του τόπου μας. Θα προσπαθήσουμε να απορροφήσουμε όσο περισσότερα κονδύλια από ευρωπαϊκά και διασυνοριακά προγράμματα. Πρόσφατα, η Πρέσβης της Ελλάδας στη χώρα μας περιόδευσε στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για συγκεκριμένα έργα υποδομής και για τα απαιτούμενα κονδύλια. Μπορεί να παραμένει ανοιχτή πληγή η ξενιτιά κι ο ξεριζωμός του τόπου μας, μπορεί να μας έχει καθηλώσει κάπως η πανδημία, αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου παραμένουμε αισιόδοξοι κι ευελπιστούμε σε μια νέα αρχή, σε ένα νέο ξεκίνημα. Ευελπιστούμε στη στήριξη της Ελλάδας για την επιστροφή των συμπολιτών μας στα πάτρια εδάφη για να ανοίξουν νέες επιχειρήσεις και να δώσουμε ζωντάνια στον τόπο μας. Ως Δημοτική Αρχή πρεσβεύουμε τη στήριξη των νέων, και προσπαθήσαμε να απορροφήσουμε κυρίως ανθρώπινο δυναμικό που απαρτίζεται από νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά και διάθεση να προσφέρουν στον τόπο μας. Δεν θα σταματήσουμε να χαράσσουμε πολιτικές οι οποίες θα εγγυώνται τη συνολική ανάπτυξη του τόπου μας. Μ’ ένα λόγο, θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε δημιουργικά. Θα είναι μεγάλη τιμή και χαρά για μας να επισκεφθείτε και να γνωρίσετε τα όμορφα μέρη του τόπου μας, να απολαύσετε τη φιλοξενία των κατοίκων μας, να γευτείτε τα τοπικά εδέσματα. Σας διαβεβαιώνω ότι φεύγοντας θα έχετε τις καλύτερες εντυπώσεις!

* Μέχρι τώρα, τα νερά από το αντιπλημμυρικό κανάλι του αλβανικού χωριού Λαζαράτι εισρέουν στη διπλανή Δερβιτσάνη.

** Ποδοσφαιριστής από τη Δερβιτσάνη, παίκτης της Partizan Τιράνων κι αργότερα της ΑΕΛ στη Λάρισα.

Σχόλια

Exit mobile version